mulled-wine-972827_1280
 

En kopp (250 ml) med tomtegløgg gir cirka 150 kcal. Det er uten mandlene, rosinene og rødvinen. En tilsvarende kopp hjemmelaget og sukkerfri gløgg gir kun 55 kcal, og da er rødvinen inkludert! Foto: Pixabay

Sunnere gløgg med mindre kalorier

Gløgg hører julen til, men det kan være en ren sukker- og kaloribombe! Her er to oppskrifter du kan nyte med litt bedre samvittighet.

Mange som slanker seg forsøker å unngå store mengder av flytende kalorier. Først og fremst fordi de metter lite, og det er lett å drikke flere kalorier enn man tror.

Gløgg er jo en tradisjonell juledrikk, og du trenger ikke avstå fullstendig selv om du passer vekten. Siden det ikke selges noen lettvariant av den populære drikken har kokk og matblogger Astrid Eng Johansen like godt laget en sukkerfri variant.

En annen strategi om du vil kutte kalorier, er å drikke en mindre mengde av gløggen. Da kan kanskje denne smakfulle, alkoholfrie og hjemmelagede eplegløggen til matblogger Elin Larsen. Den inneholder litt mer kalorier, men er laget av gode råvarer.

Sukkerfri gløgg (21 kcal per dl)

Laget av matblogger og kokk Astrid Eng Johansen

 

EKSTRA GODT: Tradisjonell gløgg er tilsatt ekte krydderekstrakt av ingefær, kardemomme, nellik og kanel. Det er vanlig å drigge gløgg med mandler/nøttemiks og rosiner. Disse kaloriene kommer i tillegg til hva selve gløggen inneholder. Foto: Magnar Kirknes

8 porsjoner, á 41 kcal per kopp

1 liter vann
2 dl usukret husholdningssaft
4-5 ss Sukrin Gold
1/2 vaniljestang delt i to
5-6 skiver fersk ingefær
2 stk stjerneanis
2 stk kanelstenger
10 stk nellikspiker
0,5 ts kardemomme
0,5 ts Maldonsalt
1 klementin i skiver
evt. 1-2 dl rødvin - kan sløyfes.

Slik gjør du det: Bland alt i en kjele og varm opp på middels varme. La stå å trekke i 30 min, men gjerne lenger. Skal ikke koke.

Sil gløggen og server.

Du kan gjerne doble oppskriften. Da har du ferdig gløgg til flere dager i julen som er rask og varme opp. Oppbevares i kjøleskapet.

Lagre oppskrift til senere (kun Vektklubb-medlemmer)

Eplegløgg (74 kcal per dl)

Laget av matblogger Elin Larsen

Eplegogg
 

Foto: Elin Larsen / elinlarsen.net

2-4 porsjoner, á 130/260 kcal

6 dl eplemost (ikke konsentrat)
1-2 ss honning
6 stk nellik, hel
2 stjerneanis, hel
2 kardemomme, hel
1/2 ts ingefær revet, frisk
2 kanelstang
1 sitronskive
1/2 vaniljestang snittet på langs (frø + stang skal i gløggen)

Slik gjør du det: Tilsett alt i en kjele, og la småkoke i ca 5-10 minutter. Smak til og sil av. Tilslutt grovhakkes og tilsettes mandler og tranebær.

Lagre oppskrift til senere (kun Vektklubb-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Prøv grove julescones uten sukker

Julen kan gi deg permanent økt forbrenning

Slik tar du kontroll over kveldskaloriene

5 styrkeøvelser du bør satse på i julen