Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

SUNNERE VAFLER: En vaffelrøre kan lages av så mangt. Er du på diett kan du kutte ut mengdene med smør, sukker og hvetemel. Topp gjerne med selvrørte bær og mager kesam. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG

Kos med god samvittighet:

Sunnere vafler til vaffeldagen

Lørdag 25. mars er den store vaffeldagen, hvor det bugner over med vaffeloppskrifter i magasiner, på nett og i sosiale medier. 

Hvetevafler med smør og sukker toppes med brunost, rømme og syltetøy. Det funker jo ikke helt for en som er på diett, eller som ønsker å gå ned noen kilo før sommeren.

Heldigvis finnes det flust med alternativer, og de er ikke dårligere enn originalen! Dette er dagen hvor du virkelig kan kose deg - selv uten lass med smør og sukker. Et vaffeljern kan brukes til så mangt, og disse oppskriftene er vel verdt et forsøk.

 

FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG

Når du reduserer fett og sukkerinnholdet vil kalorinivået i røren også gå ned. Men pass på! Om en sunnere vaffelrøre får deg til å spise flere vafler enn du ville gjort med en originalrøre basert på rømme, helmelk og smør, så går vinninga opp i spinninga. En vaffelplate inneholder mellom 200-300 kcal, derfor bør du begrense deg til en til to plater.

Vi feirer Vaffelens dag, 25. mars med en oppskrift på sunne vafler, som Vektklubb fikk av Stine Åsland, forfatter av boken «Jeg elsker vafler». Les også: Vafler er det nye brødet

Smarte, sunne alternativer

Vil du ekperimentere med din egen vaffelrøre kan du gjøre disse sunnere byttetriksene: Deler av det hvite melet kan du enkelt bytte ut med havregryn, sammalt hvete, rugmel, speltmel eller fullkornshvete. Og ikke bare det, forsøk å tilsette litt kli, lin- eller sesamfrø for å gjøre røren mer fiberrik og smakfull.

Reduser sukkermengden, eller bruk andre sukkerkilder som honning, lønnesirup lettere kokosmelk eller most banan. Du kan også bruke sukrin. Bytt ut helmelk og rømme med lettere melk, kulturmelk eller andre meieriprodukter som kesam og cottage cheese.

Reduser mengden smør eller olje. Lett plantemargarin kan fint benyttes og inneholder halvparten av kalorien til smør.

 

VÅG Å TENKE NYTT: Prøv spekeskinke og rødløk, røkelaks og salat, kesam og bringebær eller brie, honning og cashew på de sunne vaflene, foreslår vaffelekspert Stine Åsland. FOTO: ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

Sunne og grove vafler:

10 plater - ca 217 kcal per plate

150 gram hvetemel
125 g grovbakstmel
25 g rugmel
75 g havregryn
2 egg
30 gram sukker eller 2 ss honning
¼ ts salt
1 ss maltekstrakt
5 dl melk
50 gram margarin

Slik gjør du det: 

Pisk egg, salt og sukker til en luftig blanding. Bland hvetemel, grovbakstmel, rug og havregryn i en bolle. Tilsett vekselvis melblandingen med melken. Smelt margarinen og tilsett i røren sammen med maltekstrakten. La røren hvile i minimum ti minutter før du bruker den. En vaffelrøre smaker aller best dagen etter den er laget.

Se også: Oppskrift på lavkalorivafler


sunnevafler
 

VAFFELKOS: Med denne oppskriften trenger du ikke få dårlig samvittighet fordi du unner deg noen vaffelhjerter. Foto: Zahra A. Fulsebakke,

Sukkerfrie bananvafler

Zahra A. Fulsebakke (30) jobber som ingeniør og personlig trener. Hun har laget en oppskrift på fiberrike vafler med søtning fra banan. Selv om disse vaflene er sunnere enn vanlige vafler merker du ikke det på smaken!

Les også: Slik kan du gå ned inntil én kilo i uken

– Disse vaflene er et sunt alternativ til vafler for hele familien. Vafler eller pannekaker trenger ikke være usunt, sier Fulsebakke, som både deler oppskrifter på vafler, pannekaker og andre smakfulle ting på sin Instagram-konto.

Bananvafler

14 vafler - ca 115 kcal per vaffel

2 bananer
4 egg
2 ss kesam
1,5 dl speltmel
3,5 dl havremel
2 ts bakepulver
1 ss sukrin
5-7 dl skummetmelk

Slik gjør du det: Bland sammen alle ingrediensene og tilsett mengden melk som trengs for å få vaffelrørekonsistens. Noen liker tykk røre, mens andre foretrekker tynn røre. Foretrekker du en tykk vaffelrøre tilsetter du mindre melk i røren.

Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Med Vektklubbs kalkulator kan du beregne hvor langt du må gå, sykle eller jogge for å å forbrenne en vaffel.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!