Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 360,-
potetgull
 

ALT ELLER INGENTING? Det er feil strategi å tenke ja-mat og nei-mat når du skal ned i vekt. Ofte må du kutte ned på fet og kaloritett mat, for det går ikke å spise for eksempel potetgull hele tiden når du slanker deg. Men du kan spise potetgull om du begrenser deg, eller finner noen litt sunnere alternativer. Foto: Elisabeth Stigum / VG

Gjør det selv: Sunn snacks

Må du ha potetgull når du ser på TV? Det kan fort bli en kaloririk affære.

Potetgull er ikke særlig slankevennlig, det vet de fleste. Et par flak i ny og ne har liten betydning for vekten din, problemet er at det kan være så fryktelig vanskelig å stoppe i tide når posen først er åpnet. Spiser du til posen er tom (stor pose på 280 gram), får du i deg omtrent 1600 kilokalorier.

En voksen kvinne trenger omtrent 2100 kcal hver dag, og en mann cirka 2600 kcal, i følge Helsedirektoratet. En raus neve peanøtter gir hele 380 kcal, så det sier seg selv at det er lett å fylle kvoten dersom snacksporsjonen blir for stor.

Les også: Hemmeligheten bak varig lavere vekt

Om du vil ned i vekt er første bud å redusere på inntaket av snacks og søtsaker. Dette er mat som inneholder mye energi, men forsvinnende lite næringsstoffer kroppen din trenger for å fungere optimalt. Det betyr ikke at du må kutte ut alt du forbinder med «kosemat». Jo mer restriktiv du er i matveien, jo vanskeligere er det å holde på kostholdet over tid.

Vektklubb har funnet frem seks lettvinte og smakfulle snacksalternativer, slik at du kan hygge deg, uten at det vises på vekten.

Spicy tortillachips

SAM_1324
 

Hjemmelagede tortillachips er digg - og du sparer kroppen for usunt frityrfett. Foto: Nussara Guldberg

100 gram = 290 kcal

Laget av fullkornstortilla, enkelt og raskt. Matblogger Nussara Guldberg, bak bloggen Just Another Food Story, viser deg hvordan her.
 

Hjemmelaget salsa

salsa_bondefrk
 

Tomat er proppfull av antioksidanten lykopen. Enkelte studier har vist at lykopen kan beskytte mot enkelte typer kreft, spesielt prostatakreft. Foto: Hilde Kyllo

100 gram = 23 kcal

Digg som tilbehør til stangselleri eller hjemmelagde tortillachips. Mat- og treningsblogger Hilde Kyllo, bak Bondefroken har laget denne smakfulle salsaen.

Du trenger:
3 tomater
1/2 lime
1/2 rødløk
3 fedd hvitløk
1 ts finhakket chili
salt og pepper etter smak

Slik gjør du det: Finhakk alle ingrediensene og bland sammen, utenom limen for den skal du bare skvise over blandingen. Smak til med salt og pepper. Ønsker du den helt «smooth» kan du kjøre blandingen sammen med en stavmikser.

Røstet og krydrede kikerter

rostede_kikerter1
 

Ja, man bruker litt lengre tid enn å åpne potetgullpose, men det er garantert verdt anstrengelsen, lover Nussara Guldberg som har laget snacksen. Foto: Siv Eriksen for Just Another Food Story

100 g = 152 kcal

Ikke bare er kikerter proppfulle av nyttige næringsstoffer som kroppen nyter god av, men de inneholder under en tredjedel av kaloriene sammenlignet med potetgull.

Slik lager du de

Grønnsaksstaver med mager dipp

 

Dipp kan lages med ferske urter, løk, hvitløk, chili, lime eller søt shilisaus. Eller du kan rett og slett bare røre ut dippulver for å få din favorittsmak. Foto: Magnar Kirknes / VG

100 gram = ca 35 kcal

Kutt opp gulrot, agurk, stangselleri, paprika og andre grønnsaker og server med en dipp laget på yoghurt naturell eller mager kesam. Ha dine favorittkrydder oppi eller bruk en dippblanding. Så sunt at du nesten kan spise ubegrenset av det.

Spekemat med frukt og bær

 

Pynt også med friske urter som basilikum og mynte. Det gir frisk farge og spennende smak. Foto: Magnar Kirknes / VG

100 gram = ca 85 kcal

Å blande søte og salte smaker, som melon og spekeskinke, er en populær og veldig god kombinasjon. Velg spekematen med minst synlig fett, og less på med frisk frukt og bær.

Popcorn

 

Slik ser 150 kcal ut. På fatet ligger cirka 30 gram popcorn. Foto: Jan Petter Lynau / VG

100 gram = ca 450 kcal

Om valget står mellom potetgull og popcorn, gå for popcorn. Per hundre gram, inneholder popcorn og potetgull omtrent like mange kalorier, cirka 550 kcal. Forskjellen ligger i volumet.

Det finnes også lettversjoner av mikropopcorn som har mindre fett en den vanlige varianten. 

Sammenlign popcorn, potetgull og saltstenger ved Vektklubbs verktøy

Snik inn TV-mosjon

Må TV-serien eller filmen utgå til fordel for sport på TV? Fortvil ikke, dette er en ypperlig anledning for deg til å «sporte» litt selv. Det er ikke bare idrettsutøvere som nyter godt av å få opp pulsen. Er det fotball på skjermen: utnytt spenningskurvene gjennom kampen til å røre på kroppen!

  • Å reise seg og juble hver gang laget du holder med, scorer mål, får opp pulsen! Når kampen er ulidelig spennende kan du reise deg opp fra godstolen eller sofaen. Bare det å stå, i motsetning til å sitte, dobler forbrenningen din.
  • Server «high fives» til alle i rommet. Å løfte armene er godt for bevegeligheten i skulderleddet.
  • Gjør trampeklapp før frispark, innkast, corner og straffe.
  • Gi hverandre en klem! Helst en litt hard bamseklem.
  • Lag en seiersdans etter kampen. Her er det bare kreativiteten som stopper deg. Alternativt kan du hoppe opp og ned. Støtene av å hoppe styrker beinbygningen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Få hjelp til å finne din idealvekt!

Les også:

Alkoholen som gjør deg fet

Kalorisjokk i iskaffe

Tren i bakker

Siv Tone krympet 43 kilo