Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

KROPP I BALANSE: Det finnes mange metoder som hjelper oss å øke bevegeligheten. Problemet for mange kan være at man ikke gidder å sitte ned og tøye muskler. Da kan en gruppetime som også gir deg økt styrke, bedre balanse og kontroll være tingen. ALLE FOTO: Simen Øyen

Test av ny treningstrend: Bevegelighetstrening i gruppetime

Vektklubb har testet Body Balance, Soma Move og BodyArt som skal gi deg bedre bevegelighet, økt styrke i kjernemuskler og bedre balanse - både i kropp og sinn.

Gruppetrening og yoga ble pekt ut som en av de heteste treningstrendene for 2018. Vektklubb har derfor testet tre gruppetreningskonsepter som kombinerer de to. Gruppetimene som Body Balance fra Les Mills, Soma Move og BodyArt har alle en del tanker fra yoga, men alle er noe mer fartsfylte og folkelige.

Se VIDEO av timene her!

 

SOMA MOVE: Bevegelsene er raskere enn i yoga, ingen posisjoner skal holdes lenge, men man skal bevege seg gjennom ulike sekvenser. Her Viser instruktør Silje Thorstensen en øvelse som åpner hoften. Foto: Simen Øyen

Dette er bevegelighetstrening som også styrker kjernemuskulatur, altså mage og rygg, og gir deg bedre balanse. Treningen hjelper deg å øke tilstedeværelsen, finne ro og stresse ned.

«Innskuddstrening»

 

DIGG FOR GRAVIDE: Med litt tilpasninger kunne de fleste øvelser fint utføres selv med en voksende mage. MEN, dette er veldig individuelt, og det som kjennes greit ut for meg er ikke nødvendigvis hensiktsmessig for andre gravide. Planke, sit-ups, push-ups og mageliggende øvelser bør selvsagt unngås. Utfall kan også være en vond øvelse for gravide. Foto: Simen Øyen

Man kan se for seg energiforbruket sitt som en bankkonto, der kondisjonstrening, styrketrening, og for så vidt stress, jobb og hverdagsplikter, er en type uttak av energi. Både en løpetur og en styrkeøkt krever at du presser kroppen der og da. I etterkant og på sikt vil du (forhåpentligvis) oppleve overskudd og avkastning. Tradisjonell trening blir som en investering i fremtiden. Du tar «penger» ut av kontoen din, investerer i din egen fysiske helse, og håper på en avkastning.

Disse gruppetimene og denne type trening vil jeg mer beskrive som et innskudd. Altså, treningen gir deg energi og påfyll der og da, mens du trener. Du kjenner med en gang at dette er godt for kroppen, og du fyller opp bankkontoen - ikke bare i etterkant. Altså: «Innskuddstrening».

Tidligere testet: Trampolinetrening som gruppetime

Hvordan er treningen?

Det er mye strekk, bøy og tøy, mye opp og ned fra matten på disse timene, men på en annerledes måte enn yoga. Det er kombinasjoner av kjente bevegelser satt sammen til en sekvens. Det kan innebære knebøy, utfall, små hopp og armstrekk, planke og mye mer. Øvelsene er dynamiske (som betyr i bevegelse).

 

BODYART: Her strekker vi armene mens vi roterer i ryggen og svikter i knærne, på timen BodyArt. Treningen handler om å være tilstede i bevegelsen, og på den måten lære å kjenne forskjellen på spenning og avspenning. Foto: Simen Øyen

Alle timene var bygd opp med en litt roligere oppvarming der du rett og slett myker opp kroppen, særlig ryggsøylen, og gjør bevegelser for å tøye og åpne hofteleddet og brystkassen. Gjennom hoveddelen av timen gjør man forskjellige bevegelsesmønstre som utfordrer bevegelighet, balanse, styrke og ikke minst konsentrasjonen. For det er litt av hele poenget, ikke bare å bli fleksibel - men å ha kontroll på bevegeligheten. Til slutt er det en avspenningsdel.

Gode tips: Snikmosjon

Treningseffekt:

Hva kan du forvente å få ut av denne treningen? Vel, den gjør deg ikke mindre andpusten av å løpe til bussen, eller sterkere til å løfte barna dine. Den gir deg rett og slett bedre bevegelighet og mobilitet, uten å være så kjedelig som å sitte ned og tøye muskler.

 

LITT Å GÅ PÅ: Her krummer jeg ryggen, men som bildet viser kan du se at jeg har mye bedre bevegelighet øverst i ryggen, der er ryggen buet, mens korsyggen er tilnærmet flat. Foto: Simen Øyen

Det er ganske fordelaktig å ha tilstrekkelig bevegelighet, og være myk nok til å gjøre helt vanlige bevegelser. Det er for eksempel svært nyttig være myk nok til å sitte på huk. Ikke bare i lek med barn, men også når vi skal plukke opp noe fra gulvet, ta på sokker og sko, eller sjekke noe under bilen. Samtlige av oss bruker skremmende mye tid av døgnets våkne timer på baken, som gjør setemusklene slappe og hofteleddet lite bevegelig. Det er lurt å ha god mobilitet og styrke i nettopp hofteleddet for å forebygge smerter i ryggen. 80 prosent av oss kommer til å kjenne på ryggsmerter minst en gang i livet. Hadde vært deilig å slippe! Liker du å trene styrke er det helt essensielt å ha god nok bevegelighet i både hofteledd og ankelledd for å komme ned i en dyp knebøy.

Testen foregikk slik:

Jeg deltok på samtlige tre gruppetimer i løpet av en periode over ti dager i februar. På to av timene, Soma Move og Body Balance, hadde jeg med meg Trine Bækkevar Semb, en tidligere Vektklubb-kollega som har testet mange ulike treningsformer. Jeg synes det er nyttig å få høre andres opplevelse enn kun min egen når man skal vurdere en gruppetime. På den måten kunne vi diskutere og påpeke perspektiver og elementer som den andre hadde oversett. Trine har mer erfaring med yoga enn meg, i tillegg til at jeg er gravid som gjorde at jeg måtte gjøre bittesmå tilpasninger i timene. For eksempel kan jeg ikke utføre planke eller sit-ups.

Nylig blitt mamma? Slik kan du styrke magen igjen

Vår bakgrunn:

Elisabeth: Jeg har selv vært gruppetreningsinstruktør ved siden av min kontorjobb i over 10 år. Har utdanning i Idrettsvitenskap med spesialisering i fysisk aktivitet og helse fra Norges Idrettshøgskole. Jeg er glad i mange forskjellige treningsformer og har en ganske bred erfaring, men jeg har aldri funnet meg til rette med yoga. 

Trine: Trine Bækkevar Semb står bak treningsbloggen TrinesTreningsglede.no. Hun er utdannet gruppeinstruktør og personlig trener ved Norges Idrettshøgskole, og har jobbet som trener i SATS. Trine jobbet i Vektklubb fra 2005 til 2014, da hun blant annet hadde en fast spalte der hun testet ulike treningsformer. I august 2017 prøvde hun Yin Yoga, noe hun likte godt, og nå gjør fast.

_18S2548
 

TESTERE: Trine Bækkevar Semb til venstre og Elisabeth Stigum til høyre. Her gjør vi en «spiderman»-bevegelse på Soma Move-timen.

BodyArt

 

Instruktør Christina Støle Therkildsen på BodyArt.

Hvor: Krønsj Treningssenter (Oslo)
Instruktør: Christina Støle Therkildsen
Varighet: 60 minutter
Dato: 12. Februar 2018, kl. 11-12

Se VIDEO fra BodyArt her!

Timebeskrivelse:

Fra Krønsj hjemmeside: Funksjonell bevegelsestrening som balanserer styrke, fleksibilitet og mental konsentrasjon. Treningsformen skal gi en mer smidig, sterk og smertefri kropp. Utviklet av Osteopat og danser Robert Steinbacker og kom til Norge i 2016.

Timen passer for:

Skal være en time som passer for alle, uansett form, størrelse og treningserfaring. Det er en fin time for nybegynnere som aldri har trent før, og den passer godt for de som driver med kondisjonstrening og/eller styrketrening.

Slik var timen:

Timen begynner med en oppvarming- og bevegelighetsdel. Vi gjør flere ulike flytende bevegelser, alltid fem repetisjoner slik at man får tid til å lære seg bevegelsen og konsentrere seg om pusten og kjenne etter hvordan bevegelsen forplanter seg gjennom kroppen. I kondisjonsdelen som fulgte, jobbet vi med sammensatte øvelser til musikk som ga ekstra litt ekstra puff. Jeg ble god og varm og fikk opp pulsen skikkelig. Det var noen statiske øvelser, f.eks holde i knebøy, der jeg tenkte at «nå klarer jeg ikke mer», men heldigvis skulle vi ikke holde stillingen grusomt lenge, men nok til å kjenne at det brenner litt i musklene.

 

I Norge er diagnosegruppen muskel- og skjelettsykdommer de vanligste årsakene til sykefravær og uførhet (NAV statistikknotat 2012). En ting er sikkert, det er mye lettere å forebygge slike plager, enn å behandle når skaden har oppstått. Denne type trening vil ikke garantere deg mot plager, men det skader ikke å stille litt mer rustet ved å styrke kroppen og bedre mobiliteten. Foto: Simen Øyen

Etter kondisjonsbiten var det styrke som flytende øvelser der vi jobber mer med noen muskelgrupper samtidig som kroppen beveger seg som en helhet.

Helt til slutt gjorde vi avspenningsøvelser der vi bare fikk ligge på matten i universalstrekk (bøyd kne føres over til motsatt side mot gulvet, mens overkroppen vris lett til andre siden), deretter flatt på ryggen.

Min opplevelse:

Instruksjonene og øvelsene var enkle å følge, bevegelsene var kjente, men satt sammen på en ny og spennende måte som gjorde at jeg tenkte mer gjennom hvordan jeg overførte tyngde, bevegde armene, ryggen og måtte bruke konsentrajonen. Jeg følte at vi gikk gjennom hele kroppen, timen føltes struktruert og nøye planlagt. Øvelsene var verken for harde eller for lette, og varte akkurat passe lenge. Ikke for kort til at jeg ikke fikk utbytte når jeg først hadde lært meg bevegelsen, ikke for lenge til at det ble utmattende eller kjedelig.
Jeg kan ikke skryte på at jeg klarte å bruke pusten riktig gjennom øvelsene i timen. Jeg er elendig til å puste på kommando. Jeg var nok litt for opptatt av bevegelsene til at jeg greide å puste inn eller ut til riktig tid. Dette tror jeg kommer med trening, og når man har lært seg bevegelsene slik at man ikke bruker så mye konsentrasjon på å gjøre det rett.

Tradisjonelt sett sovner jeg alltid på timer som har en avspenningsdel helt på slutten, og denne timen var intet unntak.

Her finner du BodyArt:

Krønsj Treningssenter i Oslo, utvalgte Spenst treningssentre, Fitness Xpress, Moov Treningssenter i Drammen, Level Treningssenter i Tolvsrød og flere.

Se flere bilder fra BodyArt her

Soma Move

 

SOMA MOVE: Instruktør Silje Thorstensen. Foto: Simen Øyen

Hvor: Myrens Sportssenter (Oslo)
Instruktør: Silje Thorstensen
Varighet: 45 minutter
Dato: 15. Februar 2018, kl. 11.05-11.50

Se VIDEO fra timen her

Timebeskrivelse:

Fra Myrens hjemmeside: En helhetlig treningsform som er atletisk og samtidig myk. På timen går man gjennom en uavbrutt serie med bevegelsesmønster som utfordrer bevegelighet, stabilitet og styrke.

Timen passer for:

Timen passer for alle, men sammensetningen og tempo kan gjøre det utfordrende i starten. Man bør prøve timen et par ganger før bevegelsene og koordinasjonen sitter. Vær oppmerksom på at noen eldre kan oppleve svimmelhet fordi det er mye opp og ned-bevegelser i raskt tempo. Det kan man løse ved å utføre timen i litt roligere tempo.

Slik var timen:

Fra start til slutt er vi i konstant bevegelse, ingen pauser eller statiske stillinger som skal holdes over lang tid.

Hoveddelen består av fire sekvenser som hver igjen består at tre bevegelser. Disse tre bevegelsene kjøres i to runder. Det er mange kjente bevegelser som knebøy, utfall og push-ups, men øvelsene er ikke så isolerte som i tradisjonell styrke der du enten strekker ut, trekker til deg eller presser ifra. Bevegelsene er kraftfull og nesten litt dyriske. Vi jobber ikke med én og én muskelgruppe, men med hele kroppen som en helhet, som en lang bevegelseskjede.

 

Instruktør Silje Thorstensen og resten av klassen i hopper frem mot matten og lander på et ben. Gjør du mange nok av disse blir du garantert andpusten! Foto: Simen Øyen

Det er kontraster i bevegelsene gjennom hele timen. I løpet av sekvensene er det en god miks av kontakt med gulvet og stående øvelser, fokus på forside og bakside. Øvelsene er satt sammen på en særegen måte, og tempoet gjør det absolutt utfordrende for pusten.

Som avslutning repeterer vi de samme bevegelsene fra oppvarmingen, men i roligere tempo, færre repetisjoner.

Vår opplevelse:

Dette er noe helt annerledes som verken jeg eller Trine har gjort tidligere. Her var det fart, det er på en måte «yoga på speed». Mer spenst, eksplosivitet og noen små hopp, som man ikke finner i yoga. Mye mer dynamisk og i et forrykende tempo. Misforstå meg rett, det gikk ikke så fort at jeg slet med å henge med. For selv om timen trenes til musikk, så ska man ikke jobbe i takten til musikken, men heller finne den utføringen av bevegelsen som passer deg. Vi gjorde mange nok repetisjoner av bevegelsesmønstrene til at de satt. Det var virkelig ikke tid til å tenke på noe annet enn akkurat den bevegelsen du skulle gjøre der og da. Både jeg og Trine ble svette, men ikke utmattet. Det kjentes utrolig godt for kroppen. Noe av det vi likte best var at bevegelsessekvensene var såpass utfordrende. 

Vi var begge ganske støle de påfølgende dagene. Spesielt i setemusklatur etter alle utfallene.

Her finner du Soma Move:

SIO Trening (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus), Myrens Sportssenter i Oslo, Oppdal Treningssenter fra 5. Mars, onlinetrening hos Yogobe.com og flere.

Se flere bilder fra Soma Move-timen

Body Balance:

 

BODY BALANCE: Instruktør Pia Eliassen. Foto: Simen Øyen

Hvor: SATS Spektrum i Oslo
Instruktør: Pia Eliassen
Varighet: 45 minutter
Dato: 21. Februar 2018, kl. 11-11.45

Se VIDEO fra timen her

Timebeskrivelse:

Fra Sats hjemmesider: Les Mills Body Balance er en skånsom blanding av yoga, tai chi og pilates som gjør deg sentrert og rolig. Her ligger fokus på pusten, samtidig som du trener styrke, balanse og bevegelighet til rolig musikk.

Timen passer for:

Skal passe for alle, både nybegynnere og erfarne. Timen gir alternativer til bevegelser og øvelser slik at timen kan tilpasses ditt nivå og utgangspunkt. Timen passer for deg som trenger å øke bevegelighet, styrke kjernen, bedre kroppskontroll, balanse og stresse ned.

Slik var timen:

Oppvarmingen bestod av flytende bevegelser inspirert av yoga og tai chi. Gode bevegelser for å myke opp ryggsøylen, strekke og forlenge den. Det var både solhilsen og kriger-posisjon. Deretter jobbet vi mer konkret med balanse, og så øvelser for å åpne hoften. Etterfulgt av en pilatesdel for styrke av kjernemuskler. Det var både sit-ups, rette og med rotasjon. Etter pilatessekvensen skulle vi jobbe med rotasjoner. Til slutt var det avspenning liggende på matten.

 

Dette er en god øvelse for å åpne hoften og roterer ryggen. Det er en fordel med «friske» håndledd på slike timer der man skal bære mye av kroppstyngden sin. Til forskjell fra yoga trenger du ikke holde posisjonene statisk over lengre tid, så det er ikke like belastende. Foto: Simen Øyen

Vår opplevelse:

Alle bevegelsene ble utført i et rolig tempo. Av og til skulle vi holde strekken i noen av posisjonene, men mesteparten av det vi gjorde var dynamiske bevegelsesmønstre gjennom ulike posisjoner. Det var en god miks av øvelser både på matten og stående. Fokus på å åpne i hofteleddet og skape bevegelse og rotasjon i ryggsøylen. Vi trente til musikken hele veien, men kun som et virkemiddel som forsterket bevegelsene. Alt fløt veldig naturlig, og vi brukte pusten som verktøy.

 

Krøll armer og bein og krum ryggen nedover, virvel for virvel. Overraskende godt! Foto: Simen Øyen

Denne timen lignet mer på BodyArt enn Soma Move ved at bevegelsene utføres i et rolig tempo og det er både tydeligere sekvenser av styrke, balanse og kjernetrening. BodyArt har i tillegg en lett kondisjonsdel, som man ikke finner her. Både jeg og Trine satt begge igjen med følelse av å ha fått jobbet med å forbedre bevegelighet over viktige ledd som hofte og bryst, samtidig som vi gjorde gode bevegelser for hele kroppen.

Har du aldri trent før, eller er ny på treningssenter, er denne timen absolutt en flott start for du får litt elementer av styrke, bevegelighet og balanse. Første gang kommer du antagelig til å kjenne deg som den rake motsetningen av myk, spesielt hvis du sammenligner deg med instruktøren. Heldigvis blir kroppene våre bedre på det vi gjør mer av, så gi det et par forsøk.

Her finner du Body Balance:

Sats/Elixia, Stamina, Fresh Fitness, utvalgte Spenst treningssentre, Family Sports Club, Ålgård Sport & Helsesenter, Sense Helse i Kongsberg og flere.

Se flere bilder fra Body Balance

Les også:

Stress ned med løping

Vektklubb tester: Fem treningsformer newyorkerne elsker

Årets heteste treningstrend: HIIT

Slik trener du som kjendisene

Musikken som gir deg lyst til å trene

Sirkeltrening for hele kroppen - for nybegynnere!