Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
FRISKT OG FARGERIKT: - Hemmeligheten bak den gode thaimaten er råvarene, rekkefølgen ingrediensene has i pannen, og temperaturen ved tilberedelsen, sier Prayong Khundongling, kokk ved Hotel Lebua i Bangkok. Foto: Annette Münch

Thaimat = slankemat

Oslo/Bangkok (VG): Masse grønnsaker, friske urter og rent kjøtt gjør thaimat til perfekt slankekost.

PROFF: Prayong Khundongling, kokk ved Hotel Lebua i Bangkok. Foto: Annette Münch

Det er påfallende få overvektige personer å se mellom salgsvognene og tuk–tukene i Bangkoks dampende hete gater. Riktignok er antallet thailendere som lider av fedmerelaterte sykdommer tredoblet det siste tiåret, men landet ligger fortsatt langt under de fleste vestlige land på statistikken over overvektige innbyggere.

Det tradisjonelle, thailandske kostholdet får mye av æren for den slanke befolkningen.

Prayong Khundongling har 22 års erfaring som kokk, og er i dag ansvarlig for den thailandske maten ved luksuriøse Hotel Lebua i Bangkok.

– Retter fra det thailandske kjøkkenet passer godt for alle som er opptatt av å holde vekten. Vi bruker lite olje og sukker, og desto flere helsefremmende urter som kaffirlime-blader og sitrongress, forteller han.

Øker forbrenning

Han bruker chili i nesten alle rettene sine, noe som kan bidra til å øke forbrenningen.

Andre hyppig brukte ingredienser som skaper den karakteristiske thaismaken, er tamarind, galangal, koriander, basilikum, palmesukker, kummin, sjalottløk, peanøtter og lime.

– Eksperimenter med de ulike smakene. Får du ikke tak i én av ingrediensene, kan du bytte den ut med noe annet, råder Khundongling.

Mat fra hjertet

På tross av enkle og rene ingredienser er thaimat svært smakfull. Spiser du på en av Bangkoks mange restauranter, kan det smake surt, salt, sterkt og søtt i samme munnfull.

Du kan lage deilig thaimat hjemme på ditt eget kjøkken. Etter å ha jobbet hos Bagatelle og Statholdergaarden, reiste kokk Terje Ommundsen i 2003 til Chiang Mai for å lære å tilberede thaimat av en lokal kokk.

Knus kryddere

CROSS-OVER: Kjøkkensjef og innehaver av thairestauranten Plah i Oslo, Terje Ommundsen. Foto: Annette Münch

Året etter åpnet thairestauranten Plah i Hegdehaugsveien i Oslo dørene, der Ommundsen er kjøkkensjef og innehaver.

– Skaff deg gjerne en stor, god morter. Da får du knust krydderet skikkelig. Jeg rister svarte pepperkorn i pannen, og knuser dem deretter med morteren. Slik får pepperen en helt annen aroma og smak.

– Vi bruker mye rå grønnsaker, det er veldig gunstig for kroppen. Noen retter wokes, og grunnet den korte varmebehandlingen beholdes mesteparten av næringsstoffene. I tillegg bruker vi nesten ikke smør og fløte, bortsett fra i noen desserter. Gjester forteller ofte at de er mette, men ikke tunge i magen, sier Ommundsen.

Kokkene hos Plah er spesialister på å lage thaimat med de thailandske smakene, kombinert med norske råvarer. På menyen finnes både norsk fisk, skalldyr og kjøtt.

– Vi bruker både thailandske og europeiske teknikker på kjøkkenet. Den største utfordringen er at kokkene begynner å bli altfor vant til chili, så vi må passe nøye på at ikke maten blir for sterk for gjestenes norske ganer.

Her får du fire deilige thai-retter. Alle oppskriftene er laget av kjøkkensjef ved Plah, Terje Ommundsen. Han kommer senere i høst med en egen kokebok om thaimat.

Yam neua – frisk og spicy biffsalat

Yam neua frisk og spicy biffsalat. Rettene er tilberedt av kokk Terje Ommundsen på Plah, thairestaurant i Oslo. Foto: Annette Münch

Dette er en klassisk, sterk og syrlig thaisalat som skal serveres lun.

4 personer

Du trenger: 400 g entrecôte, 1 ts chilipulver, 1 ts salt

Salat: 3 tomater, 1 agurk, 1/2 rødløk, 1/2 asiatisk selleri eller vanlig stangselleri, en neve mynteblader, en neve koriander

Dressing: 1 ss chilipulver, 2 ss ukokt jasminris, 1 ss sukker, 3 ss fiskesaus, 10 ss friskpresset limesaft

Slik gjør du det: Kutt tomat, agurk, rødløk og selleri i strimler. Bland inn mynteblader og koriander etter smak. Rist chilipulveret i en tørr panne, og avkjøl. Rist jasminrisen i en tørr panne til den blir gyllen, og avkjøl. Knus risen i en morter til den nesten blir pulver. Du kan også bruke en food processor. Halvparten av risen skal tilsettes dressingen, den andre halvdelen drysses til slutt over salaten. Dette gir salaten en deilig, nøttaktig smak.

Bland sukker, fiskesaus og limesaft godt sammen. Tilsett chilien og halvparten av jasminrisen – og dressingen er klar.

Dryss salt og chili på entrecôten, som deretter stekes eller grilles til den er medium stekt. La kjøttet få hvile en liten stund før du skjærer det i tynne skiver og blander det med salaten. Hell dressingen over salaten og kjøttet, og dryss over den ristede risen.

Tom Yam Goong – sterk rekesuppe

Tom Yam Goong - sterk rekesuppe. Foto: Annette Münch

En veldig kjent suppe. Som regel servers den sterk og passelig syrlig. Vi foretrekker å bruke ferske, norske reker og koke kraft på skallene.

4 personer

Du trenger: 1 kg reker, litt olje, 1 liter vann, 15 stilker sitrongress, 1 galangarot eller ingefærrot, 1 tomat, 8–10 små chili, 15 limeblader, ½ klump palmesukker, 5 ss fiskesaus, Saften av 2 lime

Garnityr: Ferdig skrelte reker, 4 sjampinjonger, delt i båter, 4 cherrytomater, delt i båter, en neve koriander

Slik gjør du det: Skrell rekene og ta vare på skallet. Fres rekeskallet i en kjele med litt olje. Kutt opp sitrongress, galangarot, tomat og chili, og knus det grovt i en morter. Ha det deretter i kjelen sammen med rekeskallet. Hell på vann og kok opp. La det trekke i 15 minutter. Sil suppen og tilsett sjampinjong og cherrytomater. Gi dette et oppkok. Smak til med palmesukker, fiskesaus og limesaft. Suppen skal smake hot, syrlig og salt. Ha de skrelte rekene i suppeskålen (de skal ikke koke), og pynt med hakket koriander.

Gaeng paa gai–jungel - curry med kyllinglår

Gaeng paa gai jungelcurry med kyllinglår. Foto: Annette Münch

Denne curryen kommer fra Isaan-provinsen, nordøst i Thailand. I motsetning til curryer fra sør, er det ikke kokosmelk i denne, da kokospalmer kun vokser ved kysten.

4 personer

Du trenger: 4 kyllinglår

Krydderpasta: 2 hvitløkfedd, finkuttet og stekt gyllen i panne, 50 g galangarot eller ingefær, 2 sjalottløk, 3 hvitløkfedd, skrapet og vasket, 10 tørkede, røde chili uten frø, bløtlagt, 1 rød chili, ½ ts gurkemeie, ½ ts kardemomme, ½ ts spisskummen, litt salt. Litt olje til steking, 4 dl vann, 2 ss fiskesaus, 1 ss sukker

Garnityr: 1 krachairot eller vanlig ingefær, 5 kaffirlimeblader, litt frisk, grønn chili, 100 g aspargesbønner, en liten neve thaibasilikum

Slik gjør du det: Stek eller grill kyllinglårene til de får en fin stekeskorpe, og sett dem deretter i varm ovn i 7-10 minutter avhengig av størrelsen. Sett til side. Lag pastaen: Skjær galangalroten, sjalottløken, hvitløksfeddene og den tørkede chilien i små biter og mos dem i en morter sammen med krydderet til du får en fin pasta. Ha pastaen i en varm kjele med litt olje, og fres den i ett minutt. Tilsett vann, fiskesaus og sukker. La det småkoke i ca. 30 minutter.

Skrell og kutt ingefærroten i tynne strimler, og finhakk limebladene. Kutt bønnene i passe lengder, og ha alt i curryen sammen med den friske chilien. La det koke i 2–3 minutter. Legg i kyllinglårene, og server med thaibasilikum.

Plah neung manao – Kveite med sitrongress

Plah neung manao Kveite med sitrongress.  Foto: Annette Münch

4 personer

Du trenger: 1 kveite, 5 sitron-gresstilker. 3 små, grønne chili, 5 lime-blader, 5 dl kyllingkraft, 1 ts palmesukker, 5 ss fiskesaus, 12 sukkererter, 4 pak choy eller 1/6 spisskål, saft av ½ lime, 10 blader thaibasilikum

Slik gjør du det: Knus sitrongress og chili grovt, og ha det i en kjele sammen med kyllingkraft, limeblader, palmesukker og fiskesaus. Kok opp og la kraften trekke i ca. 20 minutter. Sil saften. Fileter kveiten og del den i porsjonsstykker. Skyll pak choy eller spisskålen i vann, del den i 4 biter og legg dem i bunnen av en kjele. Ha oppi kraften, kok den opp igjen og legg fiskestykkene i. Dekk med lokk og trekk kjelen litt til side. La fisken trekke i ca. 2 minutter. Skvis over limen og ha i basilikum. Server gjerne relishen nahm prik pao ved siden av.

Nahm prikk pao – grønn chili- og sjalottløk-relish

Foto: Annette Münch

En sterk relish fra Nord-Thailand.

4 porsjoner

Du trenger: Grovt salt, 5 grønne chili, 5 sjalottløk, 1 hvitløk, 1 ss sukker, 2 ss fiskesaus, 2 ss tamarindjuice.

Slik gjør du det: Ha litt grovsalt i en bolle, og legg i hele chili, sjalottløk og hvitløk med skall. Bak i ovnen til alt er mørt. Avkjøl. Ta ut innmaten av hvitløken og sjalottløken, og ta av skallet på chilien. Ha alt i en morter og mos det sammen. Tilsett sukker, fiskesaus og tamarindjuice.

 

Thai-ingredienser

Kaffir-lime, en frukt som brukes mye i thai-mat. Foto: Annette Münch

Kaffirlime-blader: ligner laurbærblad, og smaker sitron. Kaffirlime ser ut som lime, men med knudrete skall

Tamarindjuice: har syrlig søtsmak og brukes i sauser, blant annet i HP. saus, BBQ-saus og i asiatisk mat. Alternativt kan du blande eddik og ketchup.

Palmesukker: er rikt på mineraler og har lavere glykemisk indeks enn vanlig rørsukker.

Thaibasilikum: har en søtere smak enn vanlig basilikum.

Pak choy: er en kålsort som består av en lang, hvit stilk med 8–10 grønne blader.

Sitrongress: Kjøpes fersk, men finnes også på glass.

Vanlige ingredienser i thai-mat: Kaffirlime-blader, sitrongress og galangal, også kalt ung ingefær. Foto: Annette Münch

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også: