Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

SUNT, DEILIG OG LEKKERT: Kaker og desserter med magre meieriprodukter kan også gi gode smaksopplevelser.

Her får du fire kake- og dessertoppskrifter

Sunne fristelser

Lær å lage fyldige, deilige desserter og kaker uten fløte og seterrømme.

 

Matfaglig konsulent Marianne Hayes Antonsen i Opplysningskontoret for meieriprodukter.

– Det er absolutt ikke nødvendig å bruke fete meieriprodukter for å få gode smaksopplevelser av kaker og desserter, fastslår Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Kontoret representerer alle norske bønder i Norge, uavhengig av hvilket meieri de leverer til.

Det finnes mange magre alternativer til fløte og seterrømme. Men kesam ble for eksempel ingen slager da den kom på markedet sent på 80-tallet.

– Den ble faktisk trukket tilbake på grunn av dårlig salg. Men dette var jo før livsstilsendring ble så stort som nå. Da den for få år siden ble relansert, ble den kjempepopulær, sier Antonsen.

Hun oppfordrer til å eksperimentere med forskjellige typer magre melkeprodukter.

– Ofte skapes gode, rike smaker når de blandes, sier hun, og viser til sin nyeste, egenkomponerte fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk.

– Det er også lurt å ha noen bær liggende. De ferske holder god kvalitet, også mange importerte. Frosne bær får du kjøpt på de fleste vanlige dagligvareforretninger til en rimelig penge nå.

Se fire sunne oppskrifter nederst i saken

MAGRE MEIERIVARER:

Cottage Cheese er en ferskost laget av skummetmelk.

God som pålegg blandet med bær, syltetøy, karve eller friske urter. Eller i omeletter, til baking, til salater. Egner seg godt til ostekaker og gir brød og andre gjærdeiger ekstra protein.

Kesam er et magrere alternativ til rømme i kalde retter. Skiller seg ved koking og er derfor uegnet i varme retter. Bruk til dipp, dressinger, kalde sauser, bakverk, paideig, desserter, smoothie, ostekake eller frisk frukt.

Kesam Vanilje brukes til desserter og frisk frukt. Kan også erstatte noe av kremfløten i desserter og kakeoppskrifter.

Kesam Vanilje Mager er en mager variant med 0,6 % fett. Passer til desserter og frisk frukt. Tåler ikke koking, men egner seg fint i varme retter som skal i stekeovnen.

Skyr passer til desserter, frisk frukt og som et lite mellommåltid. Lite fett og sukker, tre ganger så høyt proteininnhold som yoghurt. Tåler ikke varmebehandling.

Gode, magre matlagingstips

Taco: Bruk lettrømme eller ekstra lettrømme istedenfor seterrømme til taco, på vafler, i dip o.l.

Pai: Kesam i paideigen gir magrere og saftigere bunn. Bunnen blir litt mindre sprø, og dermed lettere å skjære opp pent. Bakverk, vafler, pannekaker, osv. blir saftigere dersom du tilsetter kesam.

Dip: Velg matlagingsyoghurt eller kesam som basis. Gir fastere dip. Eksperimenter gjerne med å halvblande.

Dressing: Bland cottage cheese med grønn eller rød pesto. Gir mye mettende proteiner.

Egg: Bland inn cottage cheese eller kesam i eggerøren. Senker fettinnholdet, øker proteininnholdet.

Dessert: Bruk kesam i stedet for kremfløte eller iskrem som følge til frukt og bær.

Krem: Bland litt vaniljekesam i pisket kremfløte for å gjøre den magrere. Eller bruk lett dessertfløte.

Yoghurt: Naturell yoghurten i Mild og lettserien er et enda magrere alternativ enn vanlig yoghurt naturell. Kan brukes i dressinger, kalde sauser eller i smoothies.

Krem på boks: Kremfløte på boks gjør det enklere å bruke bare litt. Lang holdbarhet.

Bær med fløte: Velg kaffefløte og spar mye fett og kalorier.

Gryter og supper: Bruk H-melk fremfor fløte.

I stedet for is: Bruk vaniljesaus eller lett dessertfløte.

I kremen: Bland litt ferdiglaget vaniljekrem i pisket kremfløte, for å gjøre den litt magrere.

Her får du oppskriftene

Grove pannekaker

 

Grove pannekaker.

Fremgangsmåte:

Ha mel og salt i en bolle. Visp sammen egg og melk og bland det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet margarin. Dekk til røren og la den stå i ca. 30 minutter og svelle.

Varm en teflonpanne på middels varme og smelt litt margarin. Hell i så mye røre at den så vidt dekker bunnen. Drei pannen så røren blir jevnt fordelt over hele bunnen. Snu pannekaken med en stekespade når den har stivnet på overflaten. Pannekaken skal være gulbrun på begge sider.

Brett pannekaken i fire. Server pannekakene lun eller kald med cottage cheese rørt ut med litt bær og frisk frukt/bær. Røren holder seg i kjøleskap i flere dager og kan også fryses.

 

Ingredienser:

4 porsjoner, 477 kcal pr. porsjon

1 ½ dl sammalt hvete, fin

½ dl havregryn

1 ½ dl hvetemel

¼ ts salt

2 stk. egg

5 dl lettmelk

1 ss myk plantemargarin, smeltet

Tilbehør:

4 ss jordbærsyltetøy røres i 1 beger cottage cheese

1 stk. banan, i skiver

2 stk. kiwi, oppskåret

2 dl rips

PS: Røren gir ca 10 - 12 pannekaker.

 

Magrere eplekake

 

Eplekake med cottage cheese.

 

Fremgangsmåte:

Visp sammen egg, sukker, kanel, melk og hvetemel. Rør inn cottage cheese.

Hell røren i en smurt ildfast form. Skrell og del eplene i båter. Legg dem på toppen av røren. Dryss over hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen ved 175 ºC i 40 minutter. Når det er ca. 5 minutter igjen av steketiden drysses rosinene over. Serveres lunken med kesam, vaniljesaus eller pisket, lett dessertfløte.

Ingredienser:

6 porsjoner, 198 kcal pr. porsjon

2 egg

50 g sukker

1 ts malt kanel

1 dl melk

2 ss hvetemel

1 beger cottage cheese

3 stk. eple

2 ss mandler hakkede

½ dl rosiner

 

Panna Cotta med kesam

 

Panna cotta med kesam.

 

 

Fremgangsmåte:

Kok melk og sukker uten lokk. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken.

Avkjøl melken til romtemperatur, og fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt så pannacottaen stivner (ca. 4 timer).

Ingredienser:

4 porsjoner, 215 kcal pr. porsjon

2 ½ dl helmelk

3 ss sukker

3 gelatinplater

3 dl vanilje kesam (7,4 %)

Tilbehør:

Frisk frukt og /eller bær, sitronmelisse til pynt

 

 

Fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk

 

Fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk.

 

Fremgangsmåte:

Kok opp vann og sukker. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den varme sukkerlaken.

Avkjøl sukkerlaken til romtemperatur og rør inn tjukkmjølk og yoghurt. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt i 3–4 timer.

Bringebærsaus: Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret har løst seg opp. Tilsett alle ingrediensene i en hurtigmikser. Bringebærene kan med fordel være halvtinte. Kjør til det hele blir en fin og jevn masse.

Ingredienser:

4 porsjoner, 226 kcal pr. porsjon

2 ss sukker

½ dl vann

4 gelatinplater

3 dl yoghurt med smak av kokos

2 dl tjukkmjølk

Bringebærsaus:

½ dl vann

½ dl sukker

4 dl dypfryste bringebær

½ ts finraspet frisk ingefær

Saften av en ½ lime

Bringebær til pynt

PS: Tjukkmjølk er et produkt fra Røros meierier som skal være tilgjengelig i alle de største kjedene, bortsett fra ICA, ifølge meieriets egen oversikt.

I Vektklubb kan du få du tilgang på hundrevis av sunne oppskrifter!

MELD DEG INN I VEKTKLUBB.NO HER

Les også:

Slik blir du kvitt søtsuget

Du kan tenke deg sprek

Fakta og myter om trening