Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

FRISKUS: Strøsselet er laget av frysetørkede bringebær, kokos og hakkede pistasjnøtter. Foto: Nussara Guldberg

Sunt påskegodt du kan lage selv

Her er tre sunne oppskrifter med påskens råvarer.

 

IKKE BARE SØTSAKER: Nussara Guldberg deler også sunne retter som denne grønnsakspizzaen på bloggen sin. Foto: Maira Tveiten Helgeby / VG

Vi utfordret to matbloggere til å lage sunne alternativer til den kaloririke påskekosen. 

For matblogger Nussara Guldberg, bak bloggen Just Another Food Story, er det viktig at påskegodtet er enkelt og raskt å lage, og at du kan finne de sunne ingrediensene i vanlige matbutikker.

– Lager du marsipanen selv med hele mandler med skallet på, får du mer fiber, tyggemotstand og det metter mer, forteller Guldberg som også er utdannet matteknolog.

Vanlig kjøpemarsipan består som regel av kun en tredjedel mandler. Resten er sukker, melis og flytende glukose – altså sukker i tre ulike former.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din målvekt!

Få kontroll

Hilde Kyllo, som er utdannet helse- og treningsterapeut, brenner for å inspirere andre til en sunnere og mer aktiv hverdag. Det preger også oppskriftene hennes.

hilde-kyllo-web
 

TRENINGSGLAD: – Påske forbinder jeg med skiturer på fjellet på hytta i Østerdalen. En fin kombinasjon av lange, aktive dager ute og avslappende kvelder inne med god mat, stearinlys og friske kinn, forteller Hilde Kyllo. Foto: Privat

Et poeng med å lage mat og søtsaker selv er at da får du full kontroll på hva du får i deg, skriver hun på bloggen Bondefroken.

Eggeskålene kan nok være litt krevende å lage, men det er ikke altfor vanskelig, forsikrer Hilde. De kan også lages kvelden i forveien.

Appelsinostekremen inneholder en tredjedel av kaloriene du finner i vanlig ostekrem i en ostekake.

Ingen av matbloggerne har brukt hvitt raffinert sukker eller kunstige søtningsmidler. Nussara har brukt søtningskilder som lønnesirup og sødmen fra dadler. Både Hilde og Nussara har brukt påskens frukt, nemlig appelsin, for en frisk og litt syrlig smak.

Sjekk også: Søt og sunn appelsinpåske

– Påsken er fargerik, det har jeg prøvd å gjenspeile i de grove marsipankulene og appelsinbåtene med sjokoladetrekk, sier Nussara.

– Det er viktig at søtsakene gir meg påskevibber, som ved å bruke appelsin. Når sjokoladen i tillegg er formet som et egg blir påskekosen fullkommen, sier Hilde.

Her er deres tre slankevennlige påskeoppskrifter:

Grov nøttemarsipan med sjokolade og kokos

av Nussara Guldberg

 

SUNT OG GROVT: En kule gir 109 kcal. En marsipanpølse kjøpt i butikk gir 103 kcal. Selv om kaloriinnholdet er tilnærmet likt er innholdet vidt forskjellig. Kulene er grovere, inneholder mer mandler og mindre sukker. Foto: Nussara Guldberg

20 kuler (109 kcal pr. stk.)

3 dl mandler med skall
7 stk. dadler uten sten, kuttet i biter
2 ss lønnesirup
3 ss appelsinjuice (ca. halv appelsin)
100 g mørk sjokolade, smeltet
30 g kokos
1/2 ts gurkemeie

Slik gjør du det: Kjør hele mandler med skall, dadler, lønnesirup og appelsinjuice i en blender eller i en food prosessor til en grov masse. Smelt sjokolade i en stor bolle over et varmt vannbad. Bland kokosmasse og gurkemeie sammen. Ha i gjerne mer gurkemeie, dersom du vil ha enda mer gulfarge. La små kuler, dypp i smeltet sjokolade og dryss kokosmasse over.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

Sjokoladeegg med appelsinkrem

av Hilde Kyllo

 

SØTE EGG: Ostekremfyll med deilig og frisk appelsin i skåler av mørk sjokolade. Foto: Hilde Kyllo

10 egg (70 kcal per stk.)

 

Bruk et tomt eggeskall til å forme sjokoladeskålene. Gjenta prosessen flere ganger for å få en tykkere skål.

2 plater mørk sjokolade 70 % kakao

Ostefyll:
2 gelatinplater
½ appelsin
100 gram Philadelphia light
1 ts ekte vaniljepulver
1 ts gurkemeie
2 ss vann

Slik gjør du det: Bruk tomme eggeskall som du surrer med plastfolie. Press bunnen forsiktig ned slik at du får en liten flate så sjokoladeskallet står støtt når du skal fylle det med ostekrem.

Smelt sjokolade over et vannbad og la sjokoladen avkjøles litt før du dypper eggene nedi. Dypp 1/3 av egget ned i sjokoladen.

 

Deilig og frisk appelsinkrem!

Avkjøl eggene på bakepapir i kjøleskap. Gjenta hvis du ønsker en tykkere skål. Avkjøl i minst 3 timer før du fjerner egget og deretter plastfolien.

Legg gelatinplatene i vann. Fjern mest mulig av skinnet på appelsinbåtene og finhakk de. Bland sammen smøreosten, vaniljepulver og gurkemeie. Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt de i 2 ss kokende vann. Hell gelatinblandingen i en tynn stråle mens du rører. Blandingen må være kald før den fordeles i sjokoladeskålene.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

Appelsinbåter med sjokoladetrekk og tre ulike strøssel

av Nussara Guldberg

 

FRISKUS: Magrere blir det ikke! 23 kcal per båt. Foto: Nussara Guldberg.

20 båter (23 kcal per stk.)

2 stk. appelsin
50 g mørk sjokolade
20 g frysetørket knuste bringebær
20 g knuste pistasjnøtter
20 g kokosmasse

Slik gjør du det: Smelt sjokolade i en bolle over et varmt vannbad. Skrell appelsin og del de i båter. Dypp appelsinbåtene først i smeltet sjokolade og deretter i enten tørkede bringebær, knuste pistasjnøtter eller i kokosmasse.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Så mye snacks får du for 200 kcal

Hjemmelagde grønnsaksdipper

Søt og sunn appelsinpåske

Fem «usunne» hurtigmiddager gjort sunne