BUFFET- OG KOLDTBORDTIPS: Gå en runde rundt buffetbordet før du begynner å forsyne deg, velg kun dine favoritter og styr unna de feteste variantene. Å spise etter tallerkenmodellen der 1/2 av fatet er fylt med grønnsaker er en god rettesnor. Foto: Marte Vike Arnesen / VG

Slik unngår du festkiloene i mai

Fristelsene i mai kommer på løpende bånd, og mange kan føle at de har tatt to skritt tilbake når mai er ferdig. Vær forberedt, så kan denne måneden gi bedre resultater enn du frykter.

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Klikk her og bli medlem i dag!

 

KOSTHOLDSEKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm sitter i Vektklubbs fagpanel. Foto: Frode Hansen / VG

Perioder med mange fridager kan «stikke kjepper i hjulene» for en vektreduksjon, og maimåneden og alle den høytids- og festdager kan oppleves spesielt utfordrende. Hvis du først tar stilling til fristelsene når du står overfor kakebordet kan viljestyrken være vanskelig å finne. Start derfor forberedelsene før du tar på finstasen.

Vær forberedt til festen

Hva skjer om du kommer sulten til et koldtbord eller middag? For mange er svaret at fristelsene og det totale energiinntaket blir for stort. Dersom du skal på besøk og spise, så kan det være lurt å spise et fornuftig måltid i forkant. 

  • Utfordring: 17. mai-frokost
    Fellesfrokosten på nasjonaldagen fører ofte til at selve spisingen blir utsatt flere timer sammenliknet med når du pleier å spise til vanlig. Da kan du ha bygget opp en stor appetitt, noe som kan føre til at matinntaket blir større enn ønsket.
  • Løsning: Spis et lite måltid før du drar hjemmefra.
    Da slipper du å være for sulten. Dette er et bedre utgangspunkt som gir deg større kontroll slik at du kan nyte begrensede porsjonsstørrelser av den frokostmaten du inntar sammen med de andre.

Hold hodet kaldt på koldtbordet

Ute av syn ute av sinn

 

Sett deg ved et bord slik at maten er utenfor synsvidde. Å ha blikket festet på buffetbordets retter kan ubevisst føre til at man forsyner seg flere ganger.

Du kan spise all type mat, og samtidig få til en vektreduksjon, men det er mengden som bestemmer om du går opp eller ned i vekt. Spis gjerne akkurat det du har lyst på når du er i selskap, nyt maten, spis sakte og stopp når du er mett. Likevel, det kan være lurt å begrense mengden av den mest kaloririke maten.

  • Sunt og mettende, men spis med måte:
    Laks, oliven, oljedressing og avokado
  • Kalorifattig, kan spise store mengder av:
    Salat, rent kjøtt, eggerøre, aspik, reker og frukt
  • Kaloririkt, spis i små mengder:
    Majones, aioli, smør, hvitt brød, potetsalat, fløtegratinerte poteter, kjøttkaker eller kjøttboller og ost.

Dropp det ekstra kakestykket

 

Kanskje du kan bytte et kakestykket med en deilig fruktsalat? 100 gram bløtkake gir ca 315 kcal, mens 100 gram fruksalat med vaniljekesam gir 60 kcal. Foto: Göran Bohlin / VG

Det er helt klart bra og lov å kose seg, selv om du vil ned i vekt. Klarer du å droppe det ekstra inntaket av mat og drikke etter at du er mett, så er det ingenting i veien for å nyte annerledes mat i denne måneden, også litt kake.

  • Utfordring: Kakebordet
    Selv om kaker er søte og fete er et liv uten dessert og kake utenkelig for mange. Å lære seg hvordan man skal forholde seg til fristelser og mestre begrensningens kunst er viktig i en livsstilsendring.
  • Løsning: Spis litt!
    Det kan være så enkelt som å halvere inntaket av kake. Dersom du tidligere spiste to store kakestykker, så reduserer du på energiinntaket ved å kutte ned til ett kakestykke. Dersom du vil smake på to forskjellige kaker, reduser kakestykket til et halvt av hver.

Øk energiforbruket

Dagene blir fremdeles lengre og lysere. Utnytt dette ved å gå en morgen- eller kveldstur. Kanskje får du en ekstra motivasjon til å spise sunt om du starter dagen med en gåtur i fuglekvitteret? Morgen- eller kveldsturer er en enkel og forholdsvis lite slitsom måte å øke forbrenningen på. Det ekstra energiforbruket kan kompensere for det økte energiinntaket du har på grunn av mange høytidsdager i denne perioden.

Fornuftige hverdager

Siden mange av dagene er fridager og «unormale dager», så er det desto viktigere å beholde hverdagene som de bør være. Det kan være at du planlegger sunne og fornuftige middager eller smart snacks på kvelden. Jobbdagene bør planlegges slik at de inneholder smarte måltider og masse grønnsaker.

Av: Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Smarte tips for å holde deg mett

Spis etter klokka - bli slank

Bakkeintervall tok mammakiloene

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

718,-

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

548,-

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår bestselger!

3 mnd. medlemskap

438,-

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.