sybef40d
 

NÅ KAN DU TRENE OVERALT: Med YouTube, online training og online caching har du treningen med deg hvor enn du går. Foto: Line Møller / VG

Kom i gang med hjemmetrening

Er det tungt å komme seg ut å trene? Da er redningen her - hjemmetrening er nemlig både bekvemt og enkelt å få til.

YouTube-kontoer som «Fitnessblender», «Yoga with Adriene» og «Be fit» har millioner av følgere. Flere personlige trenere har begynt med «online coaching», og mange av treningssentrene har slengt seg på trenden med å tilby «online training».

Fra gruppetreningsbølgen til PT-timer, virker det som at folk nå vil trene alene med en veileder online, eller helt isolert fra menneskene på treningssentrene ved å trene hjemme. Hva skjedde med at det å trene sammen var den beste treningen?
– Det er flere grunner til at jeg velger å trene hjemme fremfor på treningssenter. Den største er nok dørstokkmila. Den blir nemlig ikke så ille når man ikke trenger å forlate leiligheten for å trene, sier Felicia Alvsing, som har trent hjemme fremfor å dra på treningssenter de siste årene.

DSCN9413
 

KNEBØY: Når Felicia Alvsing trener ben kjører hun knebøy med å gynge opp og ned i sittende posisjon. Foto: Julie Solberg

Like god trening på stuegulvet som på treningssenteret

Ved hjelp av YouTube-videoer og frisk natur, får Felicia Alvsing (23) trent både styrke, cardio og yoga hjemme på stuegulvet uten å være avhengig av noe spesielle treningsutstyr.

Les: Bygg muskler hjemme - med eller uten vekter
– I sommerhalvåret liker jeg å løpe ute, men nå når kulden biter hardt i kroppen er det beste en god økt hjemme i stua. Jeg har en fast timesøkt som jeg kjører på morgenen som består av 30 minutter pilates, fulgt av en miks mellom cardio og styrketrening, sier Alvsing.

DSCN9426
 

MORGEN TRENING: Felicia Alvsing varmer alltid opp med pilates før hun trener styrke. Foto: Julie Solberg

Yoga - best å gjøre hjemme

Selv har Felicia Alvsing flere venninner som også gjør treningen hjemme på stuegulvet, men som i motsetning til henne også trener på studio.
– De trener hovedsakelig yoga når de trener hjemme. Yoga krever en form for tilstedeværelse og sinnsstemning som du kanskje ikke oppnår på samme måte på et treningssenter som når du trener hjemme alene, sier Alvsing.

Trening over nett

Headshots-0501-Edit
 

Espen B. Andersson er personlig trener og eier av treningsenteret Oslo Performance Center, som ligger på Bryn i Oslo. Han Startet opp Online Coaching for tre år siden, og har også skrevet bøkene "signals of silence" som kommer i tre deler. Foto: Privat 

«Online coaching» har også blitt mer og mer vanlig. Det er et tilbud som flere personlig trenere har begynt å tilby kundene sine. Det går ut på et ferdig skreddersydd treningsprogram som treneren setter opp, samt en kostholdsplan, og en generell oppfølging over nett. Espen B. Andersson er personlig trener og eier av Oslo Performance Center, og har tilbudt tjenesten i snart tre år. Han ser at det som for mange startet som et noe diffust produkt, bare på noen få år har vokst til å bli et oppfølgingsprogram som stadig flere benytter seg av.
– Alt fra fitnessutøvere til Ola Nordmann, som generelt ønsker å komme i bedre form, benytter seg av tjenesten. «Online coaching» passer dem som enten ikke har mulighet til å ta fysiske PT-timer, eller ikke har behovet for så tett oppfølging som det de fysiske timene inviterer til, sier Andersson.

En typisk kunde for «online coaching» er de som allerede er selvgående, men som ønsker en kontaktperson å sparre med og kunne få svar fra, eller det kan være kunder som reiser mye eller bor utenbys.

Les: Slik kan du vaske deg svett!

Liten tid til trening

Andersson tror det er mange årsaker til at folk velger å trene hjemme eller benytte seg av en «online coach». Ikke alle trives med å ha mange folk rundt seg, noen kan føle seg beglodd og andre syntes det rett og slett er skummelt å trene på treningssenter, men at det særlig er tidsklemma som gjør at folk ikke rekker å ta seg tid til å dra på treningssentrene tror han er hovedårsaken.

Les også: Slik blir du kvitt treningssenterskrekken

– Vi lever et stadig mer hektisk liv med lange dager på jobb, barn som krever sitt og situasjoner som for mange gjør at det å dra på gymmen virker umulig. Det er lett for utenforstående å si at «trening må prioriteres» eller at «vi alle har like mange timer i døgnet», men ting er gjerne mer komplekst enn som så, sier Andersson.

Treningssentrene har også kastet seg på trenden

3S4B8372.
 

TA TRENINGSSENTERET MED HJEM: Bjørn Maasseide (48) er presseansvarlig for Sats Elixia. Foto: Privat

Sats Elixia har også merket etterspørselen etter å kunne trene hvor som helst. For å svare på dette behovet har de også laget sin egen «online training». Tilbudet er et brett spekter av ulike videoer på deres hjemmeside fra de forskjellige gruppetimene treningssentrene har å tilby.
– Tanken bak er å gjøre treningen mer tilgjengelig, slik at du kan gå på de gruppetimene du liker, selv om du er på hytta eller på en sydenferie. Det er også ofte en terskel og litt skummelt for mange å komme seg på trening. På denne måten kan du teste ut en gruppetime hjemme før du eventuelt melder deg på en time, sier presseansvarlig for Sats Elixia Bjørn Maaseide.

Les: Skal du på ferie? Sjekk ut disse tipsene for ferietrening.

Ment som et supplement

I følge Maaseide er videoene ment som et supplement for treningen, slik at du alltid har tilgang hvis du skulle vært bortreist, eller ikke har mulighet til å komme deg til treningen.
– Det finnes mange forskjellige online- og hjemmetreningstilbud der ute, men det viktigste å tenke på er at det er treningen du selv legger ned som teller. Du må trene selv uansett hvor du trener, sier Maaseide.

Knall start

«Online training» viser seg å være et populært konsept blant Sats Elixias medlemmer. Allerede etter tre uker hadde over 100 000 testet ut de ulike videoene.
– Det er først og fremt gruppetreningskundene våre som har prøvd det ut hittil. Nå har vi et snitt på ca 10 % av hele medlemsdatabasen som bruker det, sier Maaseide.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Bakkeintervall tok mammakiloene

Slik blir du 10 kilo lettere

Treningsprogram: slik trener du deg ned i vekt

Slik unngår du joggesmellen