LAG SELV: Marsipanen du får kjøpt i butikk består ofte kun av en tredjedel mandler, resten er stort sett sukker. Lag marsipan selv, med mer nøtter! Foto: Nussara Guldberg

Slik får du en litt sunnere påske

Klart du skal kose deg i påskeferien, men «kos» trenger ikke bety fråtsing i smågodt og marsipan hver dag.

Påsken er en tid hvor mange av oss tilbringer tid med familien, særlig hvis du har små barn. Det trenger ikke bli noe mindre hyggelig selv om du gjør påsken hakket sunnere.

Før unnet vi oss et påskegg fylt med favorittgodteriet på påskeaften. Nå står godteriskålen og påskesnacksen fremme gjennom hele påsken. Hva gjør vel litt godteri hver kveld, det er jo ferie? Og marsipan er vel sunt, det lages jo av mandler?

Vektklubbs kostholdsekspert: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Trond Solberg / VG

– Summen av litt påskegodt hver dag kan bidra med overraskende mange kalorier i løpet av ferien, påpeker klinisk ernæringsfysiolog og kostekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Dessverre består vanlig marsipan av kun en tredjedel mandler. Resten er stort sett sukker.

Se oppskrift på hjemmelaget og grovere marsipan lenger ned i saken!

Her har vi samlet noen gode tips fra Vektklubbs eksperter til hvordan du kan gjøre ferietiden litt sunnere for hele familien. Dette er ikke ment som slanketips, for barn bør slettes ikke slankes. Men å redusere inntaket av unødvendig sukker og fett og bevege seg litt hver dag – det kan alle, både store og små, nyte godt av!

Hvor mye påskegodt er greit?

 

FOR MYE: Dette bildet viser for mye ... Velg et påskeegg av moderat størrelse. Legg gjerne noen litt sunnere godbiter oppi, som nøtter, sukkerfrie pastiller, tyggis, druer og bær. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Dersom både barn og voksne har stor appetitt for snacks og godteri, kan det være vanskelig å vite hvor mye som er greit i ferier og høytider, og hvordan man skal begrense det unødvendig inntaket.

– Kunsten er å få til dette uten at det blir et stort og tydelig fokus for barna. Derfor må det planlegges og legges til rette for riktig spising, sier Skarpaas Ramm.

Se også: Sunnere påskegodt du kan lage selv

 

Snacks uten sjokolade og godteri: Nøtter og tørket frukt, frukt og bær med vaniljeyoghurt eller kesam og grønnsaksstaver med yoghurtdipp. Foto: Trond Solberg / VG

For det første bør denne fristende maten serveres sjelden, selv i ferien, påpeker hun. Og når det serveres bør en sørge for at barn og voksne får i seg noe ordentlig mat først, slik at man ikke er for sulten når godteriskålen står på bordet. Da er det lett å spise for mye.

Det fine med påskeegg er at man kan porsjonere ut godteriet, slik at barna får sin faste mengde godteri og snacks, som de selv kan velge hvor raskt de vil spise. Da er det selvsagt lurt å velge en moderat størrelse på påskeegget, ikke et som nødvendigvis rommer en halv kilo påskegodt. 100 gram smågodt gir cirka 400-500 kcal, avhengig av sammensetningen. Mer sjokolade og karameller gir et høyere kalorinivå.

Etter at påskeegget er spist opp kan man tilby sunnere alternativer. For eksempel spennende frukt som pomelo, granateple eller mango. Eller grønnsaksstaver og yoghurtdipp. Se oppskrift: Megagod mangeodessert!

Sunne kostholdstips for familien:

Planlegg godt: Skriv fornuftige handlelister med basismatvarer som du vet du trenger hjemme.

• Vær beredt: Ha sunn og fristende mat tilgjengelig hjemme, i bilen og på tur, så er det lettere å unngå usunn og kjapp mat.

Hver dag: Spis rundt 500 gram frukt og grønt. Nyt påskefrukten appelsin!

• Hver uke: Spis 2-3 fiskemåltider i uken.

• Tilbered nok grønnsaker til middag slik at hele familien kan fylle tallerenen med dette. Grønnsaker har lav energitetthet og høyt næringsinnhold.

• Finn alternative desserter eller kosemat, som oppskåret frukt og bær med vaniljeyoghurt eller kesam eller en smoothie.

• Unngå brus, drikk vann som tørstedrikk. Et glass juice om dagen er nok.

Lag grov nøttemarsipan med sjokolade og kokos

Oppskrift av Nussara Guldberg bare matbloggen justanotherfoodstory

 

Matblogger Nussara Guldberg har laget sunnere påskegodt du enkelt kan lage selv hjemme. Her er grovere marsipankuler.

20 kuler á 109 kcal pr stk

3 dl mandler med skall
7 stk dadler uten sten, kuttet i biter
2 ss lønnesirup
3 ss appelsinjuice (ca. halv appelsin)
100 g mørk sjokolade, smeltet
30 g kokos
1/2 ts gurkemeie

Slik gjør du det: Kjør hele mandler med skall, dadler, lønnesirup og appelsinjuice i en blender eller i en food prosessor til en grov masse. Smelt sjokolade i en stor bolle over et varmt vannbad. Bland kokosmasse og gurkemeie sammen. Ha gjerne i mer gurkemeie, dersom du vil ha enda mer gulfarge. Lag små kuler, dypp i smeltet sjokolade og dryss kokosmasse over.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Slik kan du gå ned 10 kg før sommerferien

Bli med på Vektklubbs påskekonkurranse!