blotkake1
 

Det er lurt å begrense den mest kaloririke maten, som kaker og snacks, når du vil ned i vekt. Spar kalorier med disse 3 sunnere kakene. Oppskrift på sunnere bløtkake og foto av Kristine Weber.

Kom mai du skjønne kake!

Maimåned er full av festligheter og fristelser. Her er noen søte råd til deg som også passer vekten.

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Klikk her og bli medlem i dag!

Nasjonaldagen er like rundt hjørnet og med folkefesten kommer også kakebordene som kan bugne av all slags deilige fristelser. Selv om kaker kan være kaloribomber man helst vil unngå å spise for mye av i en vektreduksjonsfase, så trenger du ikke avstå fullstendig. Det finnes tross alt ikke «nei-mat» i en livsstilsendring som du skal leve med uke etter uke, måned etter måned og også neste mai. Husk, «du kan spise alt, men ikke alltid».

Hva er kalorier?

 

En måleenhet på energi. Brukes oftes for å angi hvor mye energi det er i maten vi spiser, og hvor mye vi forbrenner ved trening.

Kroppen bruker også en viss mengde energi (kalorier) hver eneste dag, bare for å vedlikeholde kroppsfunksjonene våre.

Ned i vekt? Derfor bør du droppe regelen om ja- og neimat

Kanskje kan du klare deg med et mindre stykke, kun smake på favorittene og hoppe over de kakene du egentlig ikke er så veldig glad i. Dessuten finnes det mange sunnere og litt mindre kaloririke dessertvarianter på til maifesten.

Sjekk også: Sunnere koldtbord til festsesongen

Her er tre velsmakende fristelser som scorer litt gunstigere på kalori-meteret:

1. Pavlova med bær

pavlova2
 

Oppskrift og foto: Mona Haugen-Kind

Pavlova er jo selveste 17.mai kaken. Med kun noen få justeringer trenger du ikke å si nei til herligheten selv om du forsøker å gå ned i vekt. Mona Haugen-Kind bak bloggen kostveiledning.wordpress.com har satt sammen en fantastisk pavlova for deg som vil passe kaloriinntaket.

For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunkt i følgene mengde.

Dette trenger du:

ca. 152 kcal pr kakestykke (1/12)

pavlova3
 

Foto: Mona Haugen-Kind

Bunnen:
4 eggehviter
50 – 60 gram sukrinmelis
ørlite salt

Fyllet:
3 dl kremfløte
2 ss. Sukrinmelis
Vaniljekrem (se hvordan du lager vaniljekremen under)
Friske bær

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
1 ss. maisenna
5 dl Melk, ekstra lett
2 ss. sukrin + (smak deg til)
2 ss. Vaniljepulver

Slik gjør du det:

Bunnen:
1. Forvarm ovnen til 120 grader.
2. Stivpisk eggehvitene og smak til med melisen. Tilsett en klype salt.
3. Bre massen utover en bakeplate, og sett den i ovnen med varmluft i 50 minutter. Åpne ovnsdøren på gløtt og la bunnen stå på ettervarming i en halvtime.

Sammenligning

 

per 100 gram

Sunnere pavlova = 124 kcal

Vanlig pavlova = mellom 200-320 kcal

Fyllet:
1. Pisk kremfløten sammen med sukrinmelis og vaniljepulver. Smak deg frem.
2. Vask bærene og sett det klart til pynting
3. Vaniljekremen lager du slik: Visp eggeplommene sammen med maisenna. Varm det deretter opp forsiktig sammen med resten av ingrediensene under omrøring. Smak til med sukrinen ettersom hvor søt du vil ha den. Så fort det kommer små bobler tar du kjelen av platen og heller over i en bolle som du setter til kjøling.
4. Når vaniljekremen er avkjølt kan du sette i gang med å pynte kaken.

Lagre oppskrift til senere (kun Vektklubb-medlemmer)

Oppskriften gjengitt med tillatelse av Mona Haugen-Kind.

2. Ostekake

ostekake3
 

Oppskrift og foto: Linda Stuhaug

En populær favoritt blant mange, men kanskje ikke for kaloribudsjettet, ost er tross alt veldig energitett og rik på fett. Men ved å endre litt på ingrediensene, slik Linda Stuhaug bak bloggen lindastuhaug.no har gjort, kan du fint nyte ditt kakestykke! Og som hun sier selv: «Bare ikke bli for skremt av ingrediensene, sluttresultatet vil overraske deg».

For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunkt i følgende mengde.

Dette trenger du:
ca 148 kcal per kakestykke (1/12)

ostekake2
 

Foto: Linda Stuhaug

Bunnen:
1,5 dl havregryn
1 dl mandler
7 store dadler (husk å fjerne steinen)
10 - 30 gram smeltet smør eller cocosa

Fyllet:
3 dl melk (gjerne ekstra lett)
1 boks mager kesam eller gresk yoghurt
200 g philadelphia light
3-4 ss sukrin +
1 vaniljestang
1 ts ekte vaniljepulver, evt en ekstra vaniljestang
6 plater gelatin
Saften fra 1-2 lime

Slik gjør du det:

Bunnen:
1. Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en jevn masse og nøttene begynner å slippe ut fett. Kjenn på blandingen om den går an å forme mellom hendene. Hvis den er litt tørr må du ha litt mer smeltet smør.
2. Når blandingen er fin, trykker du bunnen ut i en bakepapirkledd form. En rund kakeform 22 cm i diameter passer fint. Sett bunnen i fryseren mens du lager fyllet.

Sammenligning

 

per 100 gram

Sunnere ostekake = 192 kcal

Ostekake av kakemix = ca 330

Ostekake konditori = ca 350

Fyllet:

1. Kok opp melk, frøene fra vaniljestanga, ekte vaniljepulver og sukrin +. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann. Etter 4-5 minutter kniper du vannet ut av platene og smalter i den varme melkeblandingen.
2. Rør sammen kesam eller gresk yoghurt, philadelphia og saften fra en lime. Miks sammen med melkeblandingen, og smak til med eventuelt mer sitronsaft, vaniljepulver eller søtning.
3. Hell blandingen over ostekakebunnen og sett til avkjøling gjerne natta over. Oppbevar i kjøleskap. Kaken står fint i noen dager.
4. Pynt opp med friske bringebær eller andre bær. Bær kan også tilsettes i ostefyllmassen for ekstra smak i ostekaken.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Denne oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Linda Stuhaug.

3. Bløtkake

blotkake1
 

Oppskrift og foto: Kristine Weber

En annen sikker vinner på nasjonaldagen er bløtkake pyntet med Norges farger. Ikke bare ser det fint ut, men det smaker også digg for alle bløtkakeelskere. Kristine Weber bak bloggen kriweb.no har laget enn litt sunnere variant av bløtkaken som også er glutenfri.

For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunkt i følgene mengde.

Dette trenger du:
Ca. 160 kcal per kakestykke (1/12)

blotkake3
 

Foto: Kristine Weber

Sukkerbrød:
4 egg
5 dråper stevia
70 g sukrin gold
90 g potetmel
40 g havremel
0,5 ts bakepulver

Krem:
3 dl lett dessertfløte
2 ss. sukrinmelis

Pynt/Tilbehør:
3-4 ss. jordbærsyltetøy uten sukker
30 g valnøtter
2-3 ss. melk til dynking (ekstra lett)
Jordbær og blåbær (eller andre friske bær)

Slik gjør du det:

1. Skill to egg og ha eggehviter i en bolle, og eggeplommer i en annen. Stivpisk eggehvitene og sett til side. Pisk deretter eggeplommene sammen med de to resterende eggene, stevia og sukrin gold.
2. Sikt deretter inn potetmel og havremel i blandingen, og pisk godt. Ha i bakepulveret til slutt. Vend inn de stivpiskede eggehvitene og pass på at du beholder mest mulig luft. Bruk gjerne en slikkepott til dette.

Sammenligning

 

Per 100 gram

Sunnere bløtkake = 160 kcal

Vanlig bløtkake = ca 315 kcal

3. Ha bakepapir i en rund kake form (22 cm i diameter passer fint) og hell i røren. Bak i ovnen på 160 grader nederst i ovnen i ca. 30-35 minutter. Sjekk kaken mot slutten.
4. Når sukkerbrødet er avkjølt kan du dele den i to på langs og dynke med litt melk. Smør jordbærsyltetøy over den ene halvdelen
5. Pisk fløte med sukrinmelis til krem, og smør halvparten av blandingen oppå syltetøyet. Legg på hakkede valnøtter før du legger den andre halvdelen oppå.
6. Smør toppen og sidene med resten av kremen, og pynt med jordbær og blåbær.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Denne oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Kristine Weber.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Himmelske og sunnere snickersmuffins

Kaken som knapt inneholder kalorier

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

718,-

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

548,-

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår bestselger!

3 mnd. medlemskap

438,-

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.