SPAR KALORIER: 100 gram av denne hjemmelagede potetsalaten gir 84 kcal, mens 100 gram av en kjøpepotetsalat inneholder cirka 220-255 kcal. Foto: Annette Münch / VG

Hjemmelaget, sunn og lett potetsalat

Poteten har fått et ufortjent dårlig rykte. Den er både sunn og mettende, og denne potetsalaten er perfekt til grillmat og koldtbord!

Potetsalat er standard som tilbehør til grillmaten, men kan fort bli en kaloririk affære om du har rasket med deg en rimelig variant fra butikken. I flere kjøpepotetsalater er potetinnholdet på knappe 50-60 prosent, den andre halvparten er en blanding av olje, eggeplomme, i noen tilfeller creme fraiche, sukker, krydder og mer til.

Karbo-frykt

Mange frykter karbohydratene i potetsalat, men det er det ingen grunn til å gjøre (med mindre du spiser vanvittige mengder). Visste du at poteter er en ypperlig kilde til C-vitamin, kalium og kostfiber?

TA EN KALD POTET:
 

– Når du koker poteten, vil stivelsen i poteten endre karakter. Når poteten så kjøles ned igjen, omorganiserer karbohydratene seg på nytt. En liten del av karbohydratene i poteten endres til en type fiber som kalles resistent stivelse. Denne endringen gjør at karbohydratene blir langsommere og gir lavere blodsukkerstigning enn en varm, nykokt potet. En kald, kokt potet er altså litt sunnere og bedre for blodsukkeret, gir ørlite mindre energi og mer fiber, forteller Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i nettstedet bramat.no.

– Dersom du lager en potetsalat av kalde, kokte poteter, kan du gjøre retten enda sunnere ved å tilsette eddik. Syren i eddiken gjør at blodsukkerstigningen blir enda langsommere, altså at maten får en lavere glykemisk indeks, forteller hun.

Kostfiber er nyttig for fordøyelsen og kan gi bedre metthetsfølelse. Dessuten inneholder kalde poteter litt resistent stivelse (se faktaboks) som passerer ufordøyd gjennom kroppen.

Se også: Tips til sunne retter til koldtbordet!

Ta en potet(salat)

For å avgjøre hvilken potetsalat som er mest gunstig i et helseperspektiv, bør du se på potetinnholdet; jo høyere, jo bedre, og hvor mye fett potetsalaten inneholder. Poteter i seg selv er så og si fettfri, så fettet i potetsalaten kommer derfor ofte fra rapsolje, soyaolje, eggeplomme og i noen tilfeller creme fraiche eller andre meieriprodukter. Jo høyere andel fett en potetsalat har, jo mer kaloririk er den, og da er det lurt å begrense porsjonsstørrelsen hvis du holder et øye med vekten.

Likevel er det ikke ett fett hvor fettet kommer fra. Du bør helst velge den potetsalaten med høyest andel umettet fett, da disse fettsyrene er av det sunne slaget. Denne typen fett finnes i olje og egg. Mettet fett kommer fra meieriprodukter (og rødt kjøtt), og bør begrenses.

Forvirra? Lær om fettet i kosten

Lag selv

Vil du servere en deilig potetsalat, uten at det byr på for mye arbeid kan du prøve deg på denne oppskriften laget av kokk og matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen. Den passer fint både til deg som vil spise sunnere og til deg som passe vekten, for du sparer mer en halvparten av kaloriene sammenlignet med en kjøpepotetsalat.

Potetsalat med tomatdressing

Til 4-6 personer

100 gram = 84 kcal

500 gram kokt potet
10 stk soltørkede tomater i olje
2 ss timian

Dressing:
2 dl cottage cheese
1 dl kulturmelk, skummet
2 ss vann
10 stk soltørkede tomater i olje
2 ss chilisaus
1 kvist timian, fersk
1 fedd hvitløk

Slik gjør du det: Kjør dressingen glatt med en stavmikser.
Ha i poteter og bland forsiktig. Dryss over finsnittet soltørkede tomater og fersk timian.

Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Andre godsaker til maifesten:

Kom mai du skjønne kake

Sunnere koldtbord tilfestsesongen

Lettere festmat til 17. mai

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play