Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
FRISTENDE: Det er mye godt å ta for seg av på julebordet. Men det er også mulig å komme seg gjennom hele sesongen med god samvittighet. Foto: Magnar Kirknes.

Slik holder du vekten gjennom julebordsesongen

Lurer du på hvordan du skal klare å holde vekten når det stadig oftere fristes med juletallerkener, sjokoladekalendere, gløgg og snacks? Her er tipsene du ikke vil gå glipp av!

Vi har lagt bak oss den første delen av november og julebordsesongen er allerede i gang for mange. Det er fort gjort å la seg rive med når julemarsipanen endelig dukker opp i butikkhyllene og akevitt blir servert over en lav sko, men dersom målet er å holde vekten julen gjennom er også måtehold et greit begrep å bli kjent med.
Vi kan jo innrømme det en gang for alle: ingenting smaker bedre enn årets første bit med juleribbe, godt akkompagnert av kokte poteter, brun saus og en liten porsjon surkål. Det er lett å gå av hengslene og forsyne seg både tre og fire ganger, men når julen i dagens moderne samfunn varer fra november til januar er det ikke alltid at dette er like heldig. I alle fall ikke dersom målet er å beholde vekten. Samtidig er det viktig å huske at en livsstilsendring også inkluderer jul og nyttår, og at det å holde seg unna sjeldent vil være løsningen. Klarer du derimot å finne gode, gjennomførbare løsninger som fungerer år etter år, så er suksessen plutselig innenfor rekkevidde.

5 gode tips for en samvittighetsfull og fullt gjennomførbar julebordsesong:

DAGBOK: Det kan være en god idé å føre opp kaloriene du spiser i en dagbok, så har du full oversikt. Foto: Krister Sørbø.

1. Tenk på hva du spiser i dagene før julebordet.

For å gå opp i vekt må man å ligge i et kalorioverskudd, noe som fort kan inntreffe dersom du spiser «som normalt» mandag til fredag og en del ekstra på jobbfesten natt til søndag. For å unngå at de ekstra kaloriene legger seg rett over buksekanten kan det være en idé å innta litt mindre energi dagene inn mot julebordet! Det er tross alt kaloriinntaket over tid som er avgjørende, ikke hva du spiser den enkelte dagen.
Tips:

Teller du kalorier? Kutt ned 150-200 kalorier daglig i 5 dager før julebordet, så har du opp mot 1000 kalorier ekstra å gå på når julebordet kommer. Dette gir deg ikke rom til 14 desserter og 10 drinker, men du kan helt fint kose deg gjennom kvelden uten å bekymre deg for at du «ødelegger alt».
Teller du ikke kalorier? Vær sparsom med saus og dressinger i uken før julebordet! 

2. Spis noe lett før du går ut

Det å komme til dekket bord på tom mage fører sjelden til måtehold, så spis gjerne et lite måltid før du går ut, og gjerne et som er rikt på proteiner! Proteiner beveger seg tregt gjennom kroppen, og vil derfor holde deg mett relativt lenge, noe som ikke er til å forakte når ribbebrettet sendes rundt for 3. gang.
Spis dette 1 time før du drar:

- To skiver med grovt brød toppet med ost og skinke + 1 glass melk

- ½ boks cottage cheese blandet med en boks sukkerfri yoghurt, toppet med litt musli eller granola

SNACK: Fyll på med litt bringebær cottage cheese, yoghurt og muesli før du går på julebord. Foto: David Engmo/VG.

- En liten porsjon middagsrester 

3. Pass på hva du drikker

Alkohol inneholder mye kalorier og drinkene er desidert blant verstingene. Går du for et par Long Island Ice-teas i løpet av kvelden har du plutselig fått i deg like mange kalorier som du i utgangspunktet trenger i løpet av en hel dag, og gjentar du dette 4-5 ganger i løpet av desember er det ikke vanskelig å forstå hvorfor kjolen strammer litt ekstra på nyttårsaften! Bytter du heller ut disse drinkene mot noen glass tørr hvitvin, eller gin tonics, blir desember fort veldig mye magrere. Jeg trenger kanskje ikke nevne at et glass vann mellom hver enhet også er på sin plass?
Kaloriliste:
Akevitt (4cl) - 94 kcal

Tørr hvitvin - 101 kcal

Gin Tonic - 120 kcal

0,5L øl - 200 kcal

0,5L cider - 230 kcal

Long Island Ice Tea - 780 kcal
LES OGSÅ: Dette er julens flytende kaloribomber.
Eller for noen gode tips: Dette er drinkene med færrest kalorier.

4

STÅ OVER: Uansett hvor firstende det er med en kebab på vei hjem, er dte lurt å la det være. Foto: Mattis Sandblad.

. Ikke gå i nattmatfella

Jeg vet at det er lite som frister mer enn en saftig burger etter en lang kveld på byen, men husk at det kommer en dag i morgen. En dag hvor du helst vil våkne med friskt mot og klappe deg selv på skulderen for vel gjennomført! Dersom du vet at sulten kommer til å melde seg på vei hjem er det lurt å ha noe lettvint liggende i veska. Eller enda bedre: et toastjern, to grove skiver med brød og litt lettost ventende hjemme. Bare husk å trekke ut stikkontakten når du er ferdig.
Tips: Ha din favorittbar i veska, som en liten treat på vei hjem! En flaske med sukkerfri brus eller farris smaker godt og vil i tillegg hjelpe til med å hydrere kroppen slik at du raskere er klar for en ny dag. Farris inneholder i tillegg en del salter, som gjør at væsken lettere tas opp i kroppen. 

5. Dagen derpå

Det er alltid lurt å ha en plan for dagen derpå, spesielt om du har passert 20 og ikke lenger våkner som prinsessen på erten etter en fuktig kveld. Gjør du ikke det vil de søndagsåpne butikkene og den lokale bensinstasjonen automatisk utgjøre en trussel mot din plan om å holde på samvittigheten jula gjennom. Handle inn til en god frokost, legg en flaske sukkerfri brus i kjøleskapet og kutt opp frukt til den store gullmedaljen så skal du se at du litt lettere kommer deg gjennom en ellers tung søndag!
Tips: Start gjerne dagen derpå med en liten tur ut. Formen er som regel best tidlig på dagen, og selv om du ikke bør ta en treningsøkt er det godt å bruke kroppen litt. Stek egg og server på grove rundstykker til frokost, slik at du får litt ordentlig mat i magen. Ha gjerne litt grønnsaker ved siden av! Kutt opp frukt og grønt slik at du har tilgjengelig i løpet av dagen. Legg inn faste måltider, slik at sulten og søtsuget ikke kommer krypende sammen med ettermiddagsmørket.

Frokostoppskrift 1 - Yoghurt med honningristede mandler (343 kcal per porsjon):

LITT LETTERE: Yoghurt med bær og nøtter er helt topp frokostmat. Foto: Krister Sørbø.

3 ss knuste mandler eller valnøtter

1 ts flytende honning

2 dl biola-yoghurt eller naturell

ca. 10 friske bringebær eller andre bær

1 skive sitron

Knus mandlene i en morter eller med en kjevle. Rist dem i en tørr stekepanne til de begynner å dufte og få farge. Ha på honning. Rør til honningen er godt fordelt på mandlene. Ta dem av stekepannen og la dem få avkjøle seg i et par minutter. I en skål har du i yoghurt, bringebær og honningmandler. Pynt gjerne med litt mynte. Serveres med et glass sitronvann.

Frokostoppskrift 2 - Grovbrød med røykelaks og sunt tilbehør (296 kcal per porsjon):

METTENDE: Start dagen med en grpv skive med røkelaks. Foto: Krister Sørbø.

1 grovbrødskive
litt majones (1 ts)
1 salatblad
1 skive røykelaks /røykt ørret
2 skiver rød paprika
1 gulrot
1 glass ekstra lettmelk
Spre et tynt lag majones på brødskiven. Legg lagvis salat, paprika og røykelaks. Serveres med en gulrot og et glass ekstra lettmelk.

SUNT OG GODT: Eggerøre med grønne bønner og tomat er en god start på dagen. Foto: Krister Sørbø.

Frokostoppskrift 3 - Omelett med grønne bønner og tomat (311 kcal per porsjon):

1 grovbrødskive
1 ts majones
1 salatblad
1 skive røykelaks /røykt ørret
2 skiver rød paprika
1 gulrot
1 glass ekstra lettmelk
Spre et tynt lag majones på brødskiven. Legg lagvis salat, paprika og røykelaks. Serveres med en gulrot og et glass ekstra lettmelk.