Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

GODT MED SJØMAT: Reker, blåskjell og annen sjømat er faktisk best om vinteren, når det er kaldt i vannet. Mager mat er det også. Foto: Marie von Krogh

Slankende luksusmat til helgen

Visste du at blåskjell og reker er best om vinteren? I tillegg til å være luksuriøst og rimelig er det dessuten kalorifattig. Her er seks fristende oppskrifter til helgekosen.

Finnes det noe bedre enn å sitte på et svaberg i solnedgang og spise reker? Nesten ikke. Men selv om mange av oss forbinder reker og blåskjell med sene sommerkvelder og iskald hvitvin, er de faktisk aller best om vinteren, når det er kaldt i vannet. Det er da de smaker mest, og er søtest og mest fyldige. 

Som med det meste av fisk og skalldyr, forsvinner mye av sødmen i blåskjellet og rekene under gytingen som skjer i sommerhalvåret. På vinteren har de fylt opp energilagrene og er fete og smakfulle.

Verken reker eller blåskjell krever mye tilberedning, eller mye tilbehør. De kan spises som de er eller brukes i supper og gryter. Om du vil spise sjømat enda oftere, er et godt tips å bruke reker som pålegg.

Rydd i kjøleskapet og gå ned i vekt: Dette bør du fjerne fra kjøleskapet

Tre oppskrifter med blåskjell

Når du skal lage blåskjell, pass på å vaske blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem.

Spanske blåskjell (310 kcal per porsjon)

SPANSKE SMAKER: Med hvitløk, hvitvin, purre, tomat og olivenolje til blåskjellene smaker de av varme sommerkvelder, selv midt på vinteren. Foto: Frode Hansen.

2 porsjoner

1 kilo blåskjell
0,5 purre
0,5 løk
1 fedd hvitløk
1 moden tomat
Frisk bladpersille
2 ss olivenolje
0,5 dl hvtivin

Slik gjør du det: Skrubb blåskjellene godt. Finhakk alle grønnsaker og stek i olivenoljen til løken er blank. Ha i skjellene og kok på lav varme til de åpner seg. Ha på vin og la det trekke sammen i ti minutter. Server med finhakket bladpersille.

Hvitvinsdampede blåskjell med hvitløkssmør (664 kcal per porsjon)

GODT OG ENKELT: Vil du gjøre noe litt ekstra til blåskjellene, kan du lage ditt eget persillesmør. Foto: Sara Johannessen,

2 porsjoner

1 kilo blåskjell
1 fedd hvitløk
1,5 sjalottløk
1,5 ss olivenolje
1,25 dl tørr hvitvin
0,5 bunt persille

Tilbehør:

2 skiver grovbrød
50 gram myk plantmargarin
1,5 fedd hvitløk
0,25 finhakket persille
Salt

Slik gjør du det: Finhakk og fres løk og hvitløk i olivenolje i en stor kjele. Tilsett blåskjell og hvitvin. Rør om og legg på lokk. Damp skjellene til de åpner seg, det tar bare noen få minutter. Rist gjerne litt på kjelen underveis. Kast eventuelle skjell som ikke åpner seg.
Løft skjellene over på et stort fat, eller fordel dem i boller, og hell den gode kraften over.
Legg på litt hvitløksmør her og der, som smelter ned i skjellene og blander seg med den gode kraften. Dryss over en håndfull grovhakkede frisk urter og server. Nytes med godt brød til.
Hvitløkssmør: Pisk sammen margarin, hvitløk og persille til du får en luftig masse. Smak til med en klype salt.

Blåskjell med karri og kokos (691 kcal per porsjon)

MASSE SMAK: Blåskjell med karri og kokos morer smaksløkene i vinterkulden. Foto: Annemor Larsen.

2 porsjoner

1 ss finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 purre, det hvite, i ringer
0,5 dl hvitvin
2 dl kokosmalk
1 ts karripulver
1 kilo ferske blåskjell
30 gram frisk estragon
1 ts matolje

Slik gjør du det: Ha sjalottløk, hvitløk og purre i en kjele  med litt olje. Stek i ett minutt på medium varme. Hell i hvitvin, kokosmelk og karripulver. La det koke videre i 5-10 minutter. Ha i blåskjellene og sett på lokk. La stå i 2-3 minutter. Når skjellene har åpnet seg er de ferdige. Dryss over frisk estragon og smak til med salt og pepper.

Tre oppskrifter med reker:

Rekesmørbrød (372 kcal per porsjon)

KLASSISK: Rekesmørbrød kan også være sunn middagsmat - prøv med grovt rugbrød og lettmajones. Foto: Eivind Griffith Brænde.

1 porsjon

30 rensede reker
1 skive grovbrød
1 skive loff
1 ss lettmajones
20 gram ruccolasalat
1 ts sitronsaft
1 ss dill

Slik gjør du det: Rens rekene. Smør lettmajones på brødskivene, legg ruccolablader på, deretter rekene og press litt sitronsfaft over. Pynt med dill og et pas ruccolablader, og server.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Pasta med reker (490 kcal per porsjon)

PASTAGODT: Reker med pasta og tomat er deilig, enkel hverdagsmat. Foto: Magnar Kirknes.

2 porsjoner

150 gram reker
250 gram fulkornsspagetti
0,5 rødløk
100 gram cherrytomater
50 gram ruccolasalat

Tomatpesto:

50 gram tomater
1 fedd hvitløk
1 ss pinjekjerner
1 ss parmesanost
0,5 dl olivenolje

Slik gjør du det: Kok pastaen i rikelig med saltet vann. Skjær rødløk i tynne skiver. Del tomatene i fire. Stek løken myk i litt olje i en medium varm stekepanne. Ha i tomatene, reker og ruccola. Stek videre i et par minutter.
Tomatpesto: Ha ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en glatt pesto.
Bland tomatpesto, pasta, reker, løk, cherrytomater og ruccola sammen.
NB: Du kan redusere oljeinnholdet og dermet kaloriinnholdet. Da blir pestoen litt tørrere.

Myke vårruller med reker (500 kcal per porsjon)

EKSOTISK: Prøv smakfulle, fargerike sommerruller med reker og mango - det smaker garantert ikke som slankemat. Foto: Sara Johannessen.

2 porsjoner

6 rispapir
250 gram reker, kokt
0,5 mango
0,5 agurk
3 vårløk
1 neve frisk mynte
0,5 bunt koriander
6 salatblader

Peanøttsaus:

0,5 dl penaøttsmør
0,5 dl vann
1 ss hoisinsaus
0,5 ss chilisaus
0,5 ts sesamolje
0,5 fedd hvitløk

Slik gjør du det: Rens salat i løse blader uten stilk. Del slangeagurken på langs og skrap ut den bløte kjernen. Skjær agurk, vårløk og mango i tynne staver på omtrent samme størrelse.
Bløtlegg rispapiret 10–15 sekunder i varmt vann, det kan være lurt å lage en om gangen, i hvert fall i starten. La papiret renne av seg på et fuktig og rent kjøkkenhåndkle.
Legg et salatblad omtrent 2,5 cm fra kanten av rispapiret og legg på agurk, mango, vårløk, reker, mynte og korianderblader. Pakk rispapiret stramt rundt fyllet. Brett inn sidene og rull sammen.
For et mer «åpent« utseende legger du alle ingrediensene helt inntil den ene kanten for så å rulle og brette slik at den ene siden forblir åpen.
Dekk til de ferdige rullene med et fuktig kjøkkenhåndkle mens du lager resten. Serveres med peanøttsaus eller en annen saus, for eksempel søt chilisaus.
Til peanøttsausen: Kok opp vannet og rør inn peanøttsmøret. Skru av varmen, tilsett resten av ingrediensene og rør alt sammen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Les også:

Slik ble Steinar 33 kilo lettere på ni måneder

Smarte tips for å holde deg mett