Sotpotetsuppe_1
 

SUNT: Supper inneholder stort sett en god mengde grønnsaker, og er proppet fulle av mineraler og vitaminer. 

Slik blir du slank og sunn med suppe

Det er januar, og det er kaldt. Ingenting er bedre enn en varmende klem av en suppe, som på toppen av det hele innvilger sunnhetsmålet for det nye året. 

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Klikk her og bli medlem i dag!

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener det er lett å lage en sunn suppe. Hennes tips er å ta utgangspunkt i for eksempel rotgrønnsaker eller tomat, koke det opp og kjøre det med stavmikser til du får en tjukk og god base. Tilsett deretter ekstra væske i form av vann/kraft og et magert meieriprodukt, som for eksempel lettmelk, mager crème fraîche eller kokosmelk. For å få mer smak kan du frese hvitløk i olje helt i starten, eller tilsette andre friske urter. En stor fordel med å bruke masse urter er at du slipper å bruke så mye salt – jo mindre salt du har, jo bedre.

For å lage sunnest mulig suppe er det tre ting du må huske på, i følge ernæringsfysiologen:

• Et magert meieriprodukt 

• Masse grønnsaker 

• Proteiner (gode eksempler er kylling, reker, fisk, linser/bønner/kikerter)

Lyst på ferske rundstykker til suppen? Proteinrike rundstykker på 20 minutter

Et annet godt tips hun har er å plassere små skåler på bordet med for eksempel pestoolje, friske urter, pinjekjerner og koriander for ekstra smak. Eller du kan lage dine egne krutonger av grovt brød for ekstra crunch.

- De ferdiglagde suppene du kjøper på butikken er heller ikke så alt for ille, bortsett fra at de inneholder litt for mye salt. Det jeg mener er dumt med disse ferdigproduktene er at de tipser om å tilsette varer som bacon og fløte, i stedet for å tipse om å tilsette mer grønnsaker. Putter du mer grønnsaker i suppen blir den nemlig ikke så ille. 

Finnes det noen fordeler ved å spise suppe når man vil ned i vekt?

- Ja, det gjør det. Det er også gjort studier som viser at det å ha suppe som forrett er bra. Det fyller magen slik at du raskere kjenner metthetsfølelsen. I tillegg er suppe ganske kalorifattig, noe som betyr at du kan spise større mengder. Det er så lenge du ikke lesser på med ting som fløte og bacon, da såklart.

Ned i vekt? Spis etter klokka! 

Carina Hultin Dahlmann har skrevet oppskriftsboken "Carinas sunne kjøkken - grønn mat som styrker, slanker og smaker godt". Der finner du blant annet disse deilige suppene:

Ovnsbakt tomatsuppe

Ovnsbakt tomatsuppe 5351
 

BAKT: Å bake grønnsakene drar ut sødmen og gir mer smak. 

Denne supersunne suppen nærmest lager seg selv. 

Du trenger:

1kg (økologiske) tomater

2 gulrøtter

1 gul løk

Olivenolje 

Salt og pepper

1-2 ss næringsgjær 

Slik gjør du:

1. Finn frem et stekebrett og bakepapir eller en ildfast form. Legg bakepapiret på brettet.

2. Skjær tomatene i to (med skall), skrell gulrøttene og løken. 

3. Skjær løken i 4-6 biter og gulrøttene i 3. Hvitløken skal bakes hel.

4. Hell litt olivenolje over grønnsakene og gi dem et saltdryss. Masser så inn saltet. 

5. Stek grønnsakene på 200 grader i 30-40 minutter.

6. Når de er ferdigstekt, tar du av skallet på både tomatene og hvitløken. Dette slipper etter stekingen. 

7. Kjør grønnsakene i en blender eller en food prosessor til en glatt suppe og smak til med salt, pepper og næringsgjær.  

8. Server gjerne tomatsuppen med basilikumsolje og friske urter. 


Rød linsesuppe med sprø kikerter

Linser og andre belgfrukter er supre i supper eller som erstattere for kjøtt. De inneholder blant annet mye fiber og proteiner, og det finner du masse av i denne suppen!
Linsesuppe 6378
 

METTENDE: Med linser og kikerter er dette en suppe du blir ordentlig mett av. 

Du trenger:

1 gul løk 

2-4 fedd hvitløk

2 gulrøtter

1 stilk stangselleri

1 chili (kan sløyfes) 

2 bokser/glass med hakkede tomater (ca. 500 gram)

1 liter grønnsakskraft eller vann med fond/buljong 

2 dl tørkede røde linser 

Salt og pepper

1 ts malt spisskummen (kan sløyfes)

Krydrede, sprø kikerter

Slik gjør du:

1. Finhakk løk, hvitløk, gulrøtter, chili og stangselleri. Surr det i olivenolje eller kokosolje til det er blankt. Tilsett malt spisskummen og stek i et minutt til blandingen begynner å dufte. 

2. Tilsett tomater, vann/kraft og linser. 

3. Kok opp og la blandingen småkoke i 30 minutter, eller til linsene er møre og suppen har tyknet. Smak til med salt og pepper og server med sprø kikerter og eventuelt litt crème fraîche ac cashewnøtter. 

Skal du trene ute? Slik kler du deg

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist:

Deilig søtpotetsuppe

Søtpotetens varme farge spriker opp en ellers mørk vinterdag. Med sin store mengde betakaroten, vitamin A og antioksidanter er det liten grunn til å si nei til denne suppen.
Sotpotetsuppe_3
 

En porsjon av suppen gir 372 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

4 porsjoner

Du trenger:

1 gul løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
300 g gulrøtter
700 g søtpotet
1 l grønnsaksbuljong
1-2 dl lett matfløte
litt pepper
4 ss lett creme fraiche
4 ss ristede gresskarkjerner

Slik gjør du: 

1. Fres løk og hvitløk i litt olje i en stor kjele. 

2. Tilsett gulrøtter, søtpotet og grønnskasbuljong og la koke til grønnsakene er møre. 3. 3. Kjør med stavmikser og tilsett matfløte. Smak til med pepper eller chiliolje. 

4. Server med en liten klatt lett creme fraiche, et dryss ristede gresskarkjerner og gjerne godt brød til.

Og til sist en av vektklubbs gode oppskrifter:

Bestefars soppsuppe

Ingen har sagt du kun kan spise soppsuppe på høsten. Kanskje har du selvplukket sopp liggende i fryseren fra høstens fangst? Her er en gyllen mulighet til å få brukt de opp.

605197_soppsuppekurve
 

En porsjon suppe gir 162 kcal. 

Du trenger:

400 gram skogsopp , i biter
2 stk sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 kvist rosmarin, fersk
1.5 terning Kyllingbuljong, Toro (terning) , blandet med 5 dl vann
0.5 beger Sans Creme Fraiche (10% fett) naturell , (150 g)
Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Du kan, om ønskelig, bruke bare vann i stedet for kyllingbuljong.
2. Fres sjalottløken, rosmarinen og hvitløk i en tørr, varm kjele i ca 30 sekunder og tilsett soppen. Ha på lokk og la soppen "safte seg", det tar ca 2-3 minutter. Ta ut halvparten av sopp- og løkblandingen og sett til side. Dette brukes til å garnere suppen etter at den er ferdig.
3. Tilsett kraften/vannet og creme fraiche, og kok opp. Kjør det hele i en blender til en glatt suppe og smak til med salt og pepper. Tilsett den stekte soppen og servèr med nybakte rundstykker eller noen kokte småpoteter i suppen.

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

719,-

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

549,-

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår bestselger!

3 mnd. medlemskap

439,-

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.