DSC_1152
 

Matspaneren:

Biola med frukt og grønt

Vektklubbs matspaner har testet den nyeste biolaen med frukt og grønnsaker. 

 

MATSPANER: Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist tester nye matprodukter for Vektklubb.

Biola er syrnet melk med utvalgte melkesyrebakterier. Tine får ikke lov til å reklamere med hvilke potensielle positive effekter disse melkesyrebakteriene kan ha, men studier viser at de blant annet kan redusere forekomsten av antibiotikaassosiert diaré, reisediaré og barneeksem. Uansett om biola har en positiv effekt på fordøyelse og immunforsvar eller ikke; den er en favoritt på manges frokostbord. Nå har Tine kommet med en ny variant med rødbetjuice og mindre tilsatt sukker.

Innhold:
De fleste biolatypene er laget av skummet melk, mens Biola frukt + grønt er laget av syrnet lettmelk. Den inneholder bare 1,4 prosent tilsatt sukker, men i tillegg kommer 1 prosent eplejuice som bidrar med fruktsukker og søtsmak. Den friske fargen og smaken kommer fra 6 prosent rødbetjuice og en anelse lime.

Biola er syrnet med melkesyrebakteriene A (Lactobacillus acidophilus La-5) og B (Bifidobacterium Bb12) og LGG (Lactobacillus Rhamnosus GG). Dette er bakteriekulturer som det har vært forsket nokså mye på. Alle Biolamelkene er også tilsatt vitamin D.

Hvordan smaker det?
Mine tre små elsker biola og liker de fleste variantene. Rødbetvarianten falt også i smak, og særlig ble den knallrosa fargen kommentert. Selv synes jeg noen av biolavariantene er litt i søteste laget. Rødbetbiolaen er litt mindre søt, den er frisk og litt syrlig, men likevel søt nok. Den er litt mer fyldig i konsistensen enn de biolamelkene som er laget på skummet melk, noe jeg også synes bidrar til en rundere smak. Jeg kommer nok til å kjøpe rødbetbiolaen flere ganger (må bare passe på at ungene ikke søler for mye av den, for fargen er skarp og sitter godt!).

DSC_1148
 

Hvor sunt er det?

Som jeg skrev innledningsvis så er det gjort mye forskning på bakteriestammene i biola, særlig LGG-bakteriene, og mye av forskningen peker mot at disse bakteriene kan bidra til en sunn tarmflora som gir motstand mot blant annet noen typer diaré. Det er imidlertid et svært strengt regelverk når det gjelder helsepåstander i Norge, noe som gjør at matvareprodusenter sjelden kan markedsføre mulige helseeffekter av en matvare. Jeg legger imidlertid merke til at påstanden om at «Vitamin D styrker immunforsvaret» har gått gjennom det trange nåløyet.

Biola frukt og grønt har betydelig mindre tilsatt sukker enn de fleste andre smakstilsatte surmelksproduktene, og det er bra. Innholdet av tilsatt sukker kan med fordel være så lavt som mulig. Det naturlige melkesukkeret gjør at slike melkeprodukter likevel vil ha en viss andel enkle sukkerarter i innholdsfortegnelsen.
Kaloriinnholdet er ikke stort høyere enn i vanlig lettmelk eller fruktjuice. Et glass på 2 dl gir i underkant av 100 kcal, samtidig som du får i deg viktige vitaminer og mineraler som kalsium, B12 og jod. At produktet også er tilsatt vitamin D er et pluss siden vi vet at mange får i seg lite vitamin D i kostholdet.

Pris: Cirka 35 kroner per liter (pris varierer mellom ulike dagligvarekjeder)

Næringsinnhold per 100 gram (1 dl):
49 kcal, 1,1 gram fett, 6,8 gram karbohydrat og 3 gram protein. 1,4 prosent tilsatt sukker.

Sammenlignet med andre typer syrnet melk:

Biola naturell: 44 kcal, 1,2 gram fett, 5 gram karbohydrat og 3 gram protein. Ikke tilsatt sukker.
Biola bringebær: 54 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3 gram protein. 5 prosent tilsatt sukker.
Biola Zero mango: 34 kcal, 0,1 gram fett, 5,1 gram karbohydrat og 3 gram protein. Ikke tilsatt sukker men søtstoffer.
Bio-Q blåbær og bringebær: 55 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3,5 gram protein. 5 prosent tilsatt sukker. (NB! Passer ikke for vegetarianere da den inneholder gelatin.)
Skummet kulturmelk: 33 kcal, 0,1 gram fett, 4,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein. Ikke tilsatt sukker.