9da8fb4748f1c5f4c1c749b32f56db14
 

VARMENDE: En deilig skogsgryte er en av rettene du får oppskrift på i denne saken. 

Sunne og varmende gryteretter

Snøen har dalt på nytt flere steder i landet, og kuldegradene har begynt å krype nedover igjen. Da er det få ting som varmer mer enn en god gryterett. Her har vi samlet noen favoritter:

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Klikk her og bli medlem i dag!

Mange tenker kanskje at gryteretter er kjedelig. Den gang ei. Når du lager gryterett har du den perfekte mulighet til å bli kvitt rester, samtidig som du kan eksperimentere med diverse deilige smaker. Bruk det du har i skapene, eller ta utgangspunkt i en god oppskrift. Dette kan ikke slå feil! Vi har samlet noen favorittoppskrifter til dere her:

Tips: Gryteretter er ofte enkelt og raskt å lage. Dessuten er det perfekt å fryse ned og ha til middag senere i uken - bare lag litt ekstra stor porsjon. 

86f457b84c85fbb54f27a3c58e4c6252
 

ASIATISK VRI: Laks og asiatiske smaker er ikke en ukjent kombinasjon. Smakene går hånd og hånd, og er fantastisk sammen!

Asiatisk laksegryte, 4 porsjoner (304 kcal per porsjon):

Dette trenger du:

500 gram laksefilet
2 ts rød curry paste
2 ts olivenolje
1 stk sitrongress
1 stk aubergine
3 stk limeblad
3 dl mager kokosmelk
4 dl fiskebuljong
1 ss fiskesaus / fish sauce
100 gram pak choy
100 gram aspargesbønner

Slik gjør du det:

1. Skjær laksen i terninger.
2. Surr curry paste og olje i en gryte.
3. Bank sitrongress og skjær aubergine i biter.
4. Ha sitrongress, aubergine og limeblad i gryten sammen med kokosmelk, fiskebuljong og fish sauce.
5. Kok opp, sett ned varmen og la den koke i 10 minutter.
6. Skjær pak choy i biter, del aspargesbønnene og ha alt i gryten. Kok i ca. 5 minutter og smak til med salt. Ha lakseterningene i gryten og la de trekke i 2-3 minutter. Server med kokt ris dersom du ønsker det.

Tips: Dersom du ikke finner pak choy kan du bruke kinakål.

Kilde: Godfisk.no

dfe03ec55eb06260d10c68e96f80736d
 

CHILI: For å bestemme hvor sterk retten skal være kan du vurdere hvor mye chili du vil bruke. Blir den for sterk kan du spise retten med litt yoghurt naturell eller kesam. 

Chiligryte, 3 porsjoner (488 kcal per porsjon):

Dette trenger du:

300 gram karbonadedeig
1 stk løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 stk chili
1 boks hakket tomat
1 boks tomatbønner
1 boks chilibønner
Salt og pepper

Slik gjør du det:

1. Finhakk løk og hvitløk. Fjern frøene fra chilien hvis du ikke liker sterk mat, og finhakk.
2. Fres løk og hvitløk myke i litt olje. Ha i kjøttet og fres videre til kjøttet er brunt. Ha alt over i en gryte.
3. Krydre, rør inn tomater og kok opp. Legg på lokk og la det koke i 20 minutter. Ha til slutt i bønnene og la dem varme opp.

Kilde: Cathrine Borchsenius

6677000a51c0cbc73b61cb9a1052fd16
 

SUPPE: Denne gryten kan minne mer om en suppe, men smaken er der uansett!

Karrigryte med kylling, 4 porsjoner (353 kcal per porsjon):

Dette trenger du:

4 stk kyllingfilet i biter
3 ss hot curry
1 ss rapsolje til steking
10 stk sjalottløk grovhakket
3 fedd hvitløk finhakket
2 stk rød paprika i stimler
1 stk. purre i skiver
1 liter Hønsebuljong
Salt og pepper

Slik gjør du det:

1. Brun kyllingbitene sammen med hot curry. Ha i løk, hvitløk, paprika og purre og la det surre 2-3 minutter.
2. Tilsett buljong og la gryta trekke i 10 minutter.
3. Smak til med salt og pepper. Serveres med grovt brød. 1 skive per person er inkludert i kaloriberegningen.

Originalkilde og foto: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

566a8f6eb41286f1ac1697d624ce64ee
 

VEGETAR: Denne retter er vegetar, men ikke tro det går ut over smaken! Proteiner får du masse av fra kikertene. 

Vegetargryte med kikerter og couscous, 4 porsjoner (574 kcal per porsjon):

Dette trenger du:

2 ss matolje
4 fedd hvitløk
3 stk gulrot
300 gram squash
1 stk paprika, rød, liten størrelse
270 gram kikerter (fra boks)
100 gram rosiner
1 ts salt
3 ts buljongpulver
1 ss spisskummin
2 ts chilipulver 
Evt. kajennepepper
2 boks tomat hakkede, hermetisk
4 dl couscous tørr

Slik gjør du det:

1. Skrell løk og hvitløk og hakk godt. Stek begge deler i oljen i en dyp panne.
2. Skrell gulrøttene og skjær dem i biter. Squashen og paprikaen deles i småbiter. Legg i pannen med løkblandingene og la det surre en stund.
3. Ha i kikerter, rosiner, salt, buljongpulver, spisskummen, kajennepepper og tomater. La det hele småkoke i ca. 30 minutter.
4. Server med couscousgryn eller ris. Couscousgrynene kokes etter anvisning på pakken.

9da8fb4748f1c5f4c1c749b32f56db14
 

HELE ÅRET: Høstmat tenker du kanskje når du hører skogsgryte, men det er ingen som sier at denne retten ikke kan spises året rundt.

Skogsgryte, 4 porsjoner (554 kcal per porsjon): 

Dette trenger du:

600 gram storfekjøtt flatbiff, rundstek eller bog
1 ss matolje
1 stk løk
3 stk gulrot
100 gram persillerot
0,5 ts enebær (5 knuste bær)
3 dl sopp
4 dl vann
1 dl ekstralett melk
5 ss kaffefløte
2 ss hvetemel
2 ss solbærsaft, konsentrert
2 ts salt
0,5 ts pepper
1 ts timian

Tilbehør: 

600 gram potet
4 ss tyttebærsyltetøy

Slik gjør du det: 

1. Skjær kjøttet i terninger. Brun kjøttet i varm panne og ha det i en gryte.
2. Kok ut pannen med litt vann mellom hver bruning.
3. Løken skjæres i båter, gulrøtter og persillerot i skiver. Dette brunes lett i panne før det has over i gryten.
4. Einebær knuses og tilsettes gryten sammen med resten av vannet. Etter et oppkok lar du alt stå og trekke i ca. 30 minutter.
5. Brun soppen og tilsett i gryten.
6. Rør sammen kaffefløte, melk og hvetemel og tilsett i gryten sammen med solbærsaft, salt, pepper og timian. La alt koke opp for så å trekke til kjøttet er mørt, i 15-20 minutter.

7. Smak til med salt og pepper. Serveres med nykokte poteter og tyttebær.

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

719,-

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

549,-

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår bestselger!

3 mnd. medlemskap

439,-

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.