SMELTET AFRODISIAKUM: Frukt og bær med smeltet sjokolade er noe av det mest romantiske du kan spise på kjærlighetens dag. Sjokolade virker blant annet som et afrodisiakum. 

Romantisk, men sunt:

Slik lager du den perfekte valentinsmiddagen

I dag er det kjærlighetens dag, og det er gjerne flere som vil lage en romantisk middag for sin kjære. Her får du tre meny-forslag som er romantiske, smakfulle og sunne.

 

Vektklubb-ekspert klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Romantiske middager og kjærestekvelder ender fort opp med å inneholder litt for mange kalorier. Ved å gjøre enkle endringer kan du få en hyggelig kveld med din kjære, og samtidig holde styr på kaloriene. Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm forteller at hovedmåltidet gjerne må være av fisk. Et annet tips hun har er å tenke på tilbehøret:

– Lag gjerne ulike gode sideretter av grønnsaker. De kan tilberedes på mange ulike måter. For eksempel blir ovnsbakte grønnsaker som sjalottløk og søtpotet søte- og smakfulle ved å langtidsbake i ovnen på lav temperatur med litt olje. Ellers passer grønnsakspureer godt til både kjøtt og fisk. Bruk gjerne urter, krydder, hvitløk og chili for å heve smaken fremfor rømme, fløte og smør.

Når det kommer til desserten sier Ramm at det kommer an på hva slags dessertperson man er, og hva som tilfredsstiller behovet. 

– Er du typen som liker søte og fete desserter bør du velg lite og eksklusivt. For eksempel en liten, men god, sjokoladebit til kaffen. Foretrekker du en litt friskere avslutning på måltidet, kan for eksempel en fruktsalat med vaniljekesam være noe for deg.

Et annet lite tips kan være å dele desserten. Det er mer romantisk og du sparer kalorier!

Skal dere ut å spise? Slik unngår du kaloribombene på restaurant


Under finner du forslag til middager og desserter du kan lage på kjærlighetens dag, i tillegg til noen tips for hva du bør ha i glasset. Trykk på tittel oppskrift (kun for medlemmer).

TIL MIDDAG...

SPAGHETTI BOLOGNESE
Spaghetti-retten er en romantisk klassiker og kan ikke slå feil. Du kan ved fordel bytte ut kjøttdeigen med kjøttboller for å virkelig slå på den romantiske stortrommen. Kos dere og nyt middagen som Lady og Landstrykeren:

105c18b25aade50fd7851b9b8092fe0a
 

SPYD MED BIFF OG SCAMPI
En deilig og mør biff er som regel populært. Gjør det ekstra romantisk på spyd sammen med scampi og lag en deilig salat ved siden av. Dette kan spises med fingrene, noe som gjør det ekstra pirrende:

702f373fcd42bc2b97575180dd1cec8d
 

Foto: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

KREPSESUPPE
Nesten all sjømat virker som afrodisiakum. Dessuten er skalldyrene aller best på vinteren, når det er kaldt i vannet. Lag derfor en varm krepsesuppe og nyt de deilige smakene:

e244f224ccc51bcb644623c047193810
 

Foto: NTB Scanpix


TIL DESSERT...

SJOKOLADEFONDANT
Sjokolade inneholder fenyletylamin, som er det stoffet hjernen produserer når vi er forelsket. I tillegg stimulerer kakao produksjonen av lykkehormonene, derfor gjør sjokolade oss glad. En sjokoladefondant, med den rennende kjernen, er svært mektig og er derfor perfekt til å dele:

b72d2e19ae437fb816f23bacc6c7d6f7
 


HJERTEFORMET PANNA COTTA
Panna Cotta er en klassisk dessert. Lag den i hjerteformer og hell på rørte bringebær, så blir retten både fin og romantisk. Denne er laget med kesam og er sunnere enn originalen:

09ced784c067846b81d052992afbb1bf
 

Foto: Magnar Kirknes / VG


FRUKT OG BÆR DYPPET I SJOKOLADE
Få ting er så sexy som frukt og bær dyppet i sjokolade. Her har dere den perfekte anledningen til å mate hverandre, og nyte hverandres selskap over en lang tid. Frukten og sjokoladen kan nemlig stå fremme resten av kvelden:

4df682e6de6d129cd96803370f46672f (1)
 

Foto: Magnar Kirknes / VG


Når det gjelder drikken...

Mange ønsker nok noe godt i glasset under en romantisk middag. Da er det viktigere å tenke på mengden enn hva man drikker. 

– Tar du et glass rød- eller hvitvin til maten, utgjør ikke det så mye energi. Drikker du sakte blir den totale mengden energi fra alkoholholdig drikke gjennom kvelden lavere enn om du drikker raskt. Drinker kan inneholde mye energi fordi alkoholprosenten fra brennevinet er høy og blandevannet kan inneholde en del sukker. Styr derfor unna for mange coctails gjennom kvelden, råder ernæringsfysiologen.