DSC_1155
 

ZERO: Matspaneren har denne gang testet den nye zerovarianten mot den klassiske vaniljesausen. 

Matspaneren: Piano vaniljesaus zero

Vektklubbs matspaner har testet piano vaniljesaus zero, som er en sukkerfri og fettredusert variant av den klassiske vaniljesausen. 

Forbrukere etterspør ofte produkter med mindre sukker og fett. TINE har nå kommet med en lettere utgave av den velkjente Piano vaniljesaus, nemlig vaniljesaus zero uten tilsatt sukker.

Innhold:

DSC_1156
 

Når man tar bort sukker og fett fra en matvare hvor disse bestanddelene både bidrar med smak, konsistens og holdbarhet, så må det selvsagt erstattes med noe. Derfor har kunstig søtede og fettreduserte produkter som desserter, kaker, kjeks og lignende gjerne flere tilsetningsstoffer i form av stabilisatorer, emulgatorer, fortykningsmidler, og gjerne også konserveringsmidler. Piano vaniljesaus zero har derfor en lengre ingrediensliste enn den originale varianten. Vaniljesaus zero består først og fremst av helmelk og litt kremfløte, i tillegg til ulike stivelsesmidler, emulgatorer, stabilisatorer, søtstoff og aromastoffer.

TINE har valgt å bruke gelatin som fortykningsmiddel/geleringsmiddel i zerovarianten. Gelatin utvinnes gjerne fra storfe eller svin (i dette tilfellet storfe) og kan derfor ikke spises av veganere eller andre som av ulike årsaker ikke spiser animalske produkter. Det burde være unødvendig å bruke gelatin i slike produkter, nå som stadig flere velger å unngå animalske produkter. Det finnes andre geleringsmidler og fortykningsmidler som er vegetabilske og kan brukes i stedet. Den originale vaniljesausen er uten gelatin, og du vil sannsynligvis heller ikke bruke gelatin dersom du lager en vaniljesaus fra bunn på ditt eget kjøkken.

Hvor sunt er det?

Nå er det vel ikke meningen at vaniljesaus skal føye seg inn i rekken av sunne, helsegivende matvarer akkurat, den hører jo hjemme i kategori med desserter og kosemat. Vaniljesaus zero inneholder altså ikke tilsatt sukker og har også mindre fett enn originalen. Dette gir et lavere kaloriinnhold for de som er opptatt av det. Den originale Piano vaniljesausen er nokså fet og kaloririk, så du får i deg litt mindre av både kalorier, fett og sukker gjennom å velge den nye zerovarianten. Enda mindre kalorier og fett, men litt mer jobb, får du ved å velge en av pulvervariantene som blandes med lettmelk. Se sammenligning av næringsinnhold lenger ned i artikkelen.

DSC_1159
 

Porsjonen på bildet har 1 dl vaniljesaus. Ved å velge zero sparer du cirka 50 kcal og nesten 3 gram fett sammenlignet med den originale sausen.

Hva smaker det?

Jeg foretok en uhøytidelig blindtest på mine familiemedlemmer hvor de fikk en liten skål av hver av de to Piano vaniljesausene. Mine tre små barn (4, 4 og 6 år) smattet fornøyd på begge sausene og mente de smakte likt. Min mann derimot, merket stor forskjell på de to typene. Han visste ikke hva som var hva når han smakte, men holdt en solid knapp på den ene, som han mente hadde fyldigere, feter konsistens og mer naturlig smak. Han ble ikke overrasket over at det var originalen. Zerovarianten mente han var mer vandig og smakte litt mer syntetisk. Men han mente at dersom han uvitende ble servert zero vaniljesaus på toppen av en dessert ville han sannsynligvis ha spist fornøyd uten å reflektere noe nærmere over det.

Pris: 30 kroner for en boks med 0,5 liter vaniljesaus, tilsvarende 60 kroner per liter. 1 liter av den originale vaniljesausen koster 44 kroner hvis du kjøper de små halvliterboksene, eller 31 kroner hvis du kjøper den i literkartong.

Næringsinnhold per 100 gram (cirka 1 dl):

-Piano vaniljesaus zero: 96 kcal, 5,2 gram fett hvorav 3,4 gram er mettet fett, 6,2 gram karbohydrat, 3,2 gram protein. Tilsatt søtstoff
-Piano vaniljesaus original: 147 kcal, 8,4 gram fett hvorav 5,3 gram er mettet fett, 15 gram karbohydrat, 2,7 gram protein. 10 prosent tilsatt sukker.
-Freia vaniljesaus instant uten koking (pulver blandet med lettmelk): 62 kcal, 0,9 gram fett, 11,2 gram karbohydrat og 2 gram protein.
-Freia vaniljesaus til koking, blandet med lettmelk og sukker: 80 kcal, 1,5 gram fett, 13 gram karbohydrat og 3,3 gram protein.
-Eldorado vaniljesaus uten tilsatt sukker (pulver blandet med lettmelk): 56 kcal, 1,4 gram fett, 7,6 gram karbohydrat, 3,2 gram protein. Tilsatt søtstoff.