Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
DSC_1209
 

Vegetarburgeren fra Hoff er ny i butikkhyllene. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaneren: Hoff Liv Laga vegetarburgere

Det er tydelig at etterspørselen etter vegetarisk mat er blitt større. Et av de siste tilskuddene til det stadige økte utvalget av vegetarprodukter er Liv Laga burgere uten kjøtt.

 

Følg Vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist @matspaneren på instagram. FOTO: JAN PETTER LYNAU, VG

Innhold

Disse burgerne er stort sett laget av «hel mat», og ikke prosseserte soyabønner som mange andre vegetarprodukter. Hovedingrediensene i begge burgertypene er revet potet og linser. I tillegg kommer ulike grønnsaker, litt kikertmel, stivelse og

krydderblandinger. Den ene varianten inneholder ost, og begge inneholder litt eggehvitepulver, så de egner seg ikke for veganere.

Av innholdsfortegnelsen ser jeg at eggehvite kommer langt ned på lista, etter krydder, så innholdet må være så lite at det kanskje er mulig å droppe helt eller erstattes med et plantebasert bindemiddel? I så fall kunne den originale burgervarianten, som ikke inneholder ost, blitt vegansk. Jeg vet at stadig flere også etterspør veganske produkter, ikke bare lakto-ovovegetariske (med egg og meieriprodukter).

Les matspanerens anmeldelse av Bare Bra superris.

Hver pose inneholder fire store burgere á 145 gram. Burgerne ligner ikke farsebaserte burgere, du kan se at det er både hele mais, biter av soltørket tomat og revet potet i disse. Men det er for så vidt greit synes jeg, det gjør ikke noe om man ser hva slags mat man faktisk spiser!

Hva smaker det?

DSC_1188
 

Hoff kommer med vegetarburgere. Denne med tomat og ost. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Jeg er begeistret over at stadig flere produsenter tilbyr middagsprodukter uten kjøtt. Jeg ble imidlertid ikke veldig imponert over disse. Jeg synes burgerne er for tykke, det blir for mye å tygge og de oppleves som litt tørre synes jeg. Smaken er imidlertid ok, begge variantene er godt krydret og smaker ganske mye. Sjuåringen syntes faktisk de var litt for sterke for hennes gane, men selv synes jeg det er godt når burgerne «biter» litt.

Jeg har smakt begge variantene. I utgangspunktet trodde jeg at jeg kom til å like burgeren med tomat og ost best, men jeg tror faktisk jeg likte den originale varianten med litt taco-inspirert smak bedre. Jeg synes disse burgerne er såpass store og tykke at jeg likte de best sammen med salat. Med hamburgerbrød ble det rett og slett veldig mye å gape over og tygge på. (Hoff: kanskje dere kan lage noen burgere som er mindre og tynnere?)

Selv om jeg ikke var overbegeistra, så vet jeg at mange har smakt de og er uenige med meg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DSC_1215
 

SUNT: Ifølge matspaneren er denne burgeren et godt alternativ til kjøttburger om du er på diett. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Hvor sunt er det?

Dette er sunt og mye sunnere enn en tilsvarende stor burger av rødt kjøtt. Mange har godt av å redusere kjøttforbruket sitt, både av miljømessige og helsemessige hensyn. At vi da får stadig flere vegetariske alternativer i butikken gjør det enklere for mange å velge bort noen kjøttmiddager.

Burgerne er laget av poteter, linser og grønnsaker så stort bedre kan det vel ikke bli, tatt i betraktning at dette er en burger som går i kategorien ferdigmat. Det er forsvinnende lite mettet fett i burgerne, det er bra. Saltinnholdet er litt høyt, men lavere enn i mange tradisjonelle kjøttburgere.

Alt i alt er dette burgere du kan spise med god samvittighet og som er bedre både for kroppen og kloden vår enn tilsvarende hamburgere av storfekjøtt.

Pris:

En pakke med fire burgere (500 gram) koster cirka 50 kroner, det vil si en kilopris på rett rundt hundrelappen, noe som ikke er så galt hvis du sammenligner med kiloprisen på hamburgere av storfekjøtt.

DSC_1200
 

ANNERLEDES BURGER: Vegetarburger til middag? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Næringsinnhold per 100 gram:

Liv laga med tomat og ost: 206 kcal, 9,6 gram fett hvorav mettet fett 1,4 gram, 19 gram karbohydrat, 8,3 gram protein og 1,3 gram salt. En burger á 125 gram gir 257 kcal.

Liv laga original: 197 kcal, 7,7 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 23 gram karbohydrat, 6,4 gram protein og 1,2 gram salt. En burger á 125 gram gir 246 kcal.

Sammenlignet med andre typer burgere, per 100 gram:

Gilde hamburger original (fryst): 230 kcal, 18 gram fett hvorav mettet fett 7,9 gram, 2 gram karbohydrat, 15 gram protein og 1,8 gram salt (!)

Grilstad original burger (fryst): 247 kcal, 20 gram fett hvorav mettet fett 9 gram, 2 gram karbohydrat, 15 gram protein og 1,1 gram salt.

Gilde beef burger (kjøl): 221 kcal, 17 gram fett hvorav mettet fett 8,6 gram, 0 gram karbohydrat, 17 gram protein og 1,1, gram salt.

First Price hamburgere: 221 kcal, 16,8 gram fett hvorav 7,6 gram mettet fett, 3 gram karbohydrat, 14,4 gram protein og 1,6 gram salt.

Hälsans kök vegetarburgere: 168 kcal, 6 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 9,5 gram karbohydrat, 18 gram protein og 1,5 gram salt.

Coop vegetardag rødbetburger: 132 kcal, 3,5 gram fett, 16 gram karbohydrat og 6,5 gram protein.

Rema meatish burgere: 174 kcal, 7,2 gram fett hvorav mettet fett 0,5 gram, 4,2 gram karbohydrat, 23 gram protein og 1,8 gram salt

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Ida Gran-Jansens mettende middagssalater.

Derfor bør du spise vegetarisk.