D53A8532
 

Vil du ha oppskriften på et nydelig, sunt grytebrød med chiafrø? Dette er laget av blogger Eirin Kristiansen. Foto: eirinkristiansen.no

Bak grove superbrød i helgen

Ingenting smaker bedre enn rykende ferskt brød til helgefrokosten. Her er fire oppskrifter på deilige brød og knekkebrød.

Dekket bord med nybakt brød, egg og ferskt pålegg hører helgen til. Dekk på til hele familien, og overrask dine kjære med grove brød.

Grovt rugbrød er rik på de langsomme karbohydratene som bidrar til et stabilt blodsukker og holder deg mett lenge. Frokost og lunsj er perfekte måltider til å spise grovbrød! 

Topp de nybakte brødskivene eller knekkebrødene med ditt magre favorittpålegg. 

Grytebrød med chiafrø

D53A8428
 

Oppskrift og foto: Eirin Kristiansen eirinkristiansen.no

Cirka 360 kcal per porsjon - om brødet skjæres i 12 deler.
Du trenger:
0,5 ts salt
500 gram havremel
300 gram speltmel
200 gram hvetemel
1 l vann
120 gram chiafrø, tørket
ca en halv pakke tørrgjær

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene i en stor bakebolle, og sett deigen til heving i 8-12 timer på et lunt sted tildekket med plastfolie. Smør en stor gryte som tåler høy varme med smør, og dryss litt hvetemel i bunnen. Varm opp gryten i ovnen på nederste rille på 250 grader, i ca. 20 minutter. Bak ut deigen til en stor bolle, og ha den over i den varme gryten. Dryss litt hvetemel på toppen også! Stek brødet i 45 minutter med lokk, og deretter 20 minutter uten lokk for en sprø og god skorpe. La brødet hvile i gryten 30 minutter før servering. Når det gjelder porsjoner, har vi gått ut fra at brødet deles i 12.

Spar oppskriften til senere. (Kun for VK-medlemmer)

Brød med parmesan og frø

IMG_7427
 

Oppskrift og foto: Margrethe Gausel

Ingredienser til ca 12 gode skiver, ca 182 kcal per skive 
Du trenger:
1 dl havregryn
2 ss sammalt hvete
1 ts salt
30 g revet parmesan
2 ss mager kesam
1,5 ts bakepulver
3 store egg
1 ts kanel
4 dl frø (linfrø, solsikkekjerner, pinjekjerner, sesamfrø o.l.)

Slik gjør du: Bland havregryn og frø med salt og bakepulver. Tilsett så revet ost, kesam og egg, og bland godt sammen med en slikkepott. Hell massen jevnt fordelt utover et bakepapir på et stekebrett, så den dekker ca. 2/3 av brettet. Brødet skal være tykkere enn knekkebrød. Topp med havsalt og sesamfrø. Stekes på 225 grader i ca. 13 minutter. Del brødet umiddelbart opp i stykker mens det ennå er varmt. Avkjøles på rist. Brødet kan oppbevares i kjøleskap når det er avkjølt, men smaker best helt ferskt.

Spar oppskriften til senere. (Kun for VK-medlemmer)

Næringsrike frøknekkebrød

D53A2776
 

Oppskrift og foto: Eirin Kristiansen eirinkristiansen.no

Oppskriften lager 32 knekkebrød, cirka 96 kcal per knekkebrød
Du trenger:
2 dl linfrø
2 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
60 gram hasselnøtter
125 gram mandler
2 ss fiberhusk
5 dl vann
1 ts salt

Slik gjør du det: Forvarm ovnen til 150 grader og bland sammen alle ingrediensene. La røren svelle i noen minutter. Bre røren med en slikkepott i et tynt lag utover to bakepapirkledde stekebrett. Rut opp knekkebrødene i 16 deler per brett og stek dem først 30 minutter på øverste rille, og deretter 30 minutter på nederste rille. Når de er ferdig stekt avkjøles de på rist slik at de blir crunchy og gode. Skulle de likevel bli litt seige – sleng risten inn i ovnen på varmluft i noen minutter. Da blir de garantert sprø! Oppbevares tørt, gjerne i en boks med en lett duk over, eller rett og slett bare på risten i ovnen. Jo tynnere knekkebrødene lages, jo bedre og sprø blir de!

Det er beregnet fire knekkebrød per porsjon her.

Spar oppskriften til senere. (Kun for VK-medlemmer)

Klassisk grovbrød 

Oppskriften gir to brød, cirka 100 kcal per brødskive
Du trenger:
2 ss smør
1 pakke gjær
8 dl melk, skummet
1 ts mineralsalt
4 dl havregryn lettkokte/store
1 kg grovbakst mel
3 ss sesamfrø

Slik gjør du: Smelt smøret og hell i melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Tilsett havregryn og grovt mel. Elt inn hvetemel til deigen er smidig og fin. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Elt deigen godt på bakebordet og form den til brød i passende størrelse. Etterhev og skjær snitt i brødene på skrå med en skarp kniv. Pensle med vann og dryss på sesamfrø. Stek brødene midt i stekeovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. Avkjøl på rist.

Spar oppskriften til senere. (Kun for VK-medlemmer)

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play