d81d7f0e2136a2639e680a04e1c1deb3
 

Supersunt herremåltid: Hjemmelagde fiskekaker med karri. Foto: Godfisk.no

5 sunne oppskrifter:

Bli frisk med fisk

Fisk er noe av det beste du kan spise til middag; sunt, godt og fullspekket med omega-3.

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Klikk her og bli medlem i dag!

Fisk og sjømat er godt hele året, men til våren og sommeren er skalldyr ekstra populært. Sjømat er perfekt  for deg som er på diett, ettersom den er fullspekket med vitaminer, og samtidig er både god og mager.

Fisk og skalldyr er kilde til mange av de viktigste næringsstoffene vi mennesker trenger for å leve et godt og sunt liv. Dessuten kan sjømat varieres i det uendelige. Laks med pasta, fiskeboller i hvitsaus, torskeburger eller en asiatisk poké med rå laks kan vel være noe? 

Oppskriftene kan varieres i det uendelige - og vi har samlet opp noe av de beste vi har her:

Fiskepanne

Til 4 porsjoner, 378 kcal per porsjon.

c17e0e047043617c94917a5fbe608e47
 

Du trenger:
800 gram torskefileter
1 ss matolje
0,5 stk. purre
1 stk. grønn paprika, stor
1 stk løk
1 boks hermetisk, hakket tomat
0,5 ts karri
1 stk sitron
Pepper
Salt
Tilbehør:
4 stk Polarbrød fullkorn
400 gram salat, blandet

Les også: Dette bør du spise før og etter trening.

Slik gjør du:
Skjær purre i tynne strimler og løk i tynne skiver. Stek det glatt og mørt. Bruk en høy panne. Tilsett tomatene, og paprika skåret i ringer. Press saften av sitronen og tilsett. Smak til med salt og pepper. Legg i fisken, og la retten putre under lokk i ca. 20 minutter til fisken er gjennomkokt. Serveres med grove polarbrød eller andre grove rundstykker, og gjerne en salat.

Lagre oppskriften som din favoritt (kun for medlemmer).

Fiskeboller i karrisaus

Til 4 porsjoner, 347 kcal per porsjon.

58f4ba74a398c7a2c641ca587d019b21
 

Du trenger:
500 gram fiskeboller
Karrisaus:
2 stk løk
1 fedd hvitløk
1 ss smør
2 ts karri
1 ss hvetemel
1 dl fiskebuljong
3 dl lettmelk
Tilbehør:
2 dl fullkornsris
1 stk brokkoli
4 stk gulrot

Deilig sjømat: Slankende luksusretter med reker og blåskjell

Slik gjør du:
Surr finhakket løk og hvitløk i smør til løken er blank. Rør inn karri og la det surre et par minutter. Rør inn hvetemelet. Spe med kraft fra fiskebollene eller fiskebuljong, og melk til det blir en jevn saus. La sausen koke et par minutter. Smak til med salt og pepper. Ha i fiskebollene og la dem bli varme. Server med kokt ris, brokkoli og gulrot.

Lagre oppskriften som din favoritt (kun for medlemmer).

Lakselasagne

Til 5 porsjoner, cirka 500 kcal per porsjon.

ebb9cb824f7faddb9852ef44a4b909f8
 

Du trenger:
8 plate lasagneplater
1,5 ss hvetemel
2 dl lettmelk
150 gram Norzola 35%
100 gram lettere Jarlsberg 16%, revet
600 gram laksefilet
1 ts soyasaus
2 ss persille
Slik gjør du:
Lag hvit saus av mel og melk der du tilsetter smuldret norzola og halvparten av den revne Jarlsbergosten. La osten smelte i sausen under røring. Smør litt soyasaus på fiskefiletene. Ha ostesaus, lasagneplater og laksefileter lagvis i en smurt form. Det øverste laget skal være saus. Dryss på resten av Jarlsbergosten og stek retten i stekeovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter. Server lakselasagne med en frisk salat til.  
Lagre oppskriften som din favoritt (kun for medlemmer).

Fiskeburger av makrell

Til 4 porsjoner, 486 kcal per porsjon

4a89e5c29e06cd90b4e3d0a5aea12808
 

Du trenger:
500 gram makrellfilet (Fiskemannen)
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 ts potetmel
2 kvist timian, fersk
1 dl melk, ekstra lett
8 skive landbrød
4 skiver bacon
0,5 stk rødløk i skiver
1 stk tomat i skiver
4 stk salatblad
1 ss rapsolje
Dressing:
1 stk eggeplomme
1 ss sitronsaft, ferskpresset
3 ss rømmekolle
Litt salt og pepper

Digg burger: Søtpotetburger med søtpotet og chevre

Slik gjør du:
Kjør makrellfileten sammen med salt, pepper, potetmel, timian og melk til en grov farse i en foodprosessor. Form farsen til flate karbonader og stek dem i olje, ca. 2 minutter på hver side. Stek baconet sprøtt. Legg salat, bacon, makrellkarbonade, rødløk og tomatskiver på brødet. Legg en brødskive over og pakk det hele inn i bakepapir.

Dressing: Rør sammen eggeplomme og saft av sitron til dressingen. Sett bollen i et større kar med kokende vann og rør til blandingen tykner. Rør inn rømme og smak til med salt og pepper.

Lagre oppskriften som din favoritt (kun for medlemmer).

Fiskekaker med karri

Til 4 porsjoner, 194 kcal per porsjon.

d81d7f0e2136a2639e680a04e1c1deb3
 

Du trenger:
350 gram seifilet
1 ts salt
0,5 stk. lime
1 ss fiskesaus / fish sauce
2 ts rød currypasta
2 ss solsikkeolje
Agurksalat:
1 stykk slangeagurk
4 stk vårløk
0,5 stk fersk chili
Dressing:
1 dl vann
3 ss eplecidereddik
1 ss sukker
0,5 ts salt
Tilbehør:
4 ss sweet chilli sauce

Bli en bakemester: 4 grove superbrød

Slik gjør du:
Skjær sei i store biter og kjør dem sammen med salt i en foodprosessor til du får en jevn deig. Bland inn finrevet limeskall, fish sauce, currypasta og egg. Juster med hvetemel hvis farsen er for løs. Finhakk aspargesbønner og bland inn i farsen. Form farsen til små fiskekaker, som du steker i olje til de er gjennomstekte og gylne på begge sider.

Agurksalat: Skjær agurk i små terninger, vårløk i tynne skiver og finhakk chili. Bland sammen ingrediensene til salaten og la den stå og trekke i 20 minutter.

Dressing: Kok opp vann. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. Server fiskekaker med sweet chilisaus og frisk agurksalat.

Lagre oppskriften som din favoritt (kun for medlemmer).

 

Bildet av fiskernes fangst ved Røst. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG

Fisk har alle næringsstoffene du trenger:

Her er en enkel og rask oversikt over hva du gir kroppen din når du spiser fisk.

Proteiner: Fisk er rik på disse herlige byggeklossene som er helt nødvendig for kroppen. Det er utrolig enkelt å dekke behovet ved å spise gode kilder, som for eksempel sjømat.

Omega-3-fettsyrer: Fet og halvfet fisk som laks, ørret, sild, makrell, og kveite har et høyt innhold av marine omega-3-fettsyrer. Som bidrar til å redusere risiko for hjerte- og karsykdom. Forskning viser at omega-3 også kan bidra til å opprettholde et normalt syn og en normal hjernefunksjon. Det er spesielt viktig å spise fet fisk når man er gravid. Et tilstrekkelig inntak av fettsyrer fra fisk under svangerskapet og amming bidrar til normal utvikling av fosterets hjerne og syn. Du får også i deg noe omega-3 gjennom mager fisk. En halv middagsporsjon med torsk er nok for å dekke det daglige behovet.

Vitamin D og A: Vitamin D arbeider sammen med kalsium, og sammen er de skjelettets beste venn. Vitamin A er viktig for synet og hjelper til med kroppens immunforsvar. Både vitamin D og A finner du i fet og halvfet fisk som laks, ørret, sild, makrell, og kveite.

Selen: Selen hjelper til med å holde deg frisk da det spiller en viktig rolle i kroppens immunforsvar. Sjømat er en av de få gode kildene vi har til selen i kostholdet. All sjømat er en rik kilde til selen.

Jod: Jod er viktig for stoffskiftet ditt og for mental utvikling og vekst hos fosteret under graviditet. Spis torsk, sei og hyse for å få i deg dette viktige stoffet.

Kilde: godfisk.no (Norges sjømatråd)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

719,-

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

549,-

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår bestselger!

3 mnd. medlemskap

439,-

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.