DSC_1263
 

PROTEINDRIKK: Skyr kommer nå i flytende form. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaneren:

Skyr proteindrikk

Skyr er egentlig en type proteinrik og mager ferskost med røtter på Island, som i løpet av de siste årene har kommet i mange varianter og fått mange tilhengere her til lands. Nå er også skyr kommet som en drikk. 

 

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist FOTO: PETTER EMIL WIKØREN

Innhold:
Skyr proteindrikk med bringebær består hovedsakelig av syrnet skummet melk. Den er tilsatt fem prosent bringebærjuice, i tillegg til blant annet stivelse, aroma og søtstoff. Drikken er laktoseredusert.

Skyr proteindrikk inneholder svært lite fett og relativt mye proteiner. Skyr proteindrikk er ikke tilsatt sukker, men har karbohydrater fra melken og bringebærjuicen. Drikken er tilsatt søtstoffet sukralose.

Hva smaker det?
Skyr proteindrikk er en frisk drikkeyoghurtlignende drikk. Den er tynnere i konsistensen enn vanlig drikkeyoghurt. Drikken smaker friskt av bringebær, men den er nokså søt. Siden melken er laktoseredusert smaker den søtt i seg selv, og med tilsetning av bringebærjuice så er kanskje søtningsmiddelet overflødig?

Hvor sunt er det?

DSC_1261
 

Skyr proteindrikk er så å si fettfri, uten tilsatt sukker og med et relativt høyt proteininnhold så drikken kan vel sies å være en sunn melkedrikk. I kategorien drikkeyoghurt og syrnet melk står den i en særstilling ved å ha såpass lavt kaloriinnhold og høyt proteininnhold. Teksten på kartongen retter seg mot folk som trener og fokuserer på proteininnholdet og opprettholdelse av muskelmasse. Nå behøver man ikke drikke eller spise skyr for å få i seg nok proteiner i kostholdet, et variert kosthold gir som oftest mer enn nok proteiner både til de som trener og de som ikke gjør det, men drikken er en enkel og grei løsning som et lite måltid i farta.

Pris:
En kartong med 300 gram drikk koster 18-20 kroner.

Næringsinnhold per 100 gram:
42 kcal, 0,2 gram fett, 4 gram karbohydrat, 6 gram protein. En kartong á 300 gram gir 125 kcal og 18 gram protein.

Sammenlignet med lignende varer:
*Actimel skogsbær drikkeyoghurt: 75 kcal, 1,5 gram fett, 11,7 gram karbohydrat og 2,6 gram protein. En liten flaske á 100 gram gir 75 kcal og 2,6 gram protein.
*Biola syrnet melk med rødbet og eple: 49 kcal, 1,1 gram fett, 6,8 gram karbohydrat og 3 gram protein. Fåes kun på literskartong.
*Kefi mango: 56 kcal, 0,9 gram fett, 9,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein. En flaske á 250 ml gir 140 kcal og 8 gram protein.
*Skummet kulturmelk: 33 kcal, 0,4 gram fett, 4,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein.

Følg @matspaneren på instagram!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!