grønnsakschips
 

GODT: Sunt trenger ikke å gå ut over smaken. Foto: Matprat.no

Fredagskos: Lag sunn chips selv!

Vil du spise sunt, men elsker potetgull? Sjekk ut disse oppskriftene for alternative, men gode versjoner av gullet.

Chips trenger ikke å være usunt og full av fett. Heldigvis er det veldig enkelt å lage egen! Enten du velger å steke, koke i olje eller tørke, så finnes det uendelige kombinasjoner. Hvis du sammenligner hjemmelagde chips med de du kjøper i butikken, ser du fort at du lett kan spare halvparten av kaloriene! I tillegg får du i deg flere næringsstoffer hvis du velger variantene av frukt eller grønnsaker.

Potetgull fra butikken:

Sørlandschips havsalt: 487 kalorier per 100 gram

Maarud Tortilla cheese: 485 kalorier per 100 gram

Maarud superchips: 470 kalorier per 100 gram

Kims Crisps bølgechips bølgechips paprika: 477 kalorier per 100 gram

Sunnere tortillachips

158 kalorier per porsjon. Oppskriften tilsvarer cirka to porsjoner med 12 chips hver.

Tortillachips
 

LETTERE: Sunnere variant du kan nyte sammen med guacemole. Foto: Mona Kvammen.

Ingredienser:

3 stk Speltlomper

1 ss Olivenolje

0,5 ts Salt

0,5 ts Pepper

0,5 ts Paprikakrydder

Slik gjør du:

1. Skjær lompene som en pizza (8 trekanter per lompe).

2.Legg de på et bakepaprkledd stekebrett og pensle med nøytral olje.

3. Strø over ønsket mengde krydder. Eksempelvis salt, pepper, paprikakrydder.

4. Stek ved 180 grader i cirka 10-15 minutter, eller til de er sprø. Pass på så de ikke blir svidd.

Server med hjemmelaget guacamole eller salsa, eller begge deler! Perfekt til fredagstacoen.

Grønnsakschips

262 kalorier per porsjon. Oppskriften tilsvarer fire porsjoner.

grønnsakschips
 

FARGERIK: Chips med flere farger og smaker er et fristende og sunt alternativ. Oppskrift og foto: Matprat.no

Ingredienser:

1 stk Potet

1 stk Gulrot

1 stk Pastinakk

1 stk Rødbete

1 dl Matolje

Dilldipp:

4 ss Kesam, mager

1 ss Dill

Salt og pepper

Slik gjør du:

OBS: Vi har kun loggført litt av oljen som brukes til fritering, da mesteparten av oljen blir igjen i kasserollen.

1. Vask grønnsaker, tørk godt og behold skallet på.

2. Skjær grønnsaker i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin, ostehøvel eller oppskjærsmaskin for å få så tynne skiver som mulig. Tørk grønnsakene godt med papir (vann og olje er ingen god kombinasjon).

3. Varm opp olje i en kjele til den er frityrvarm. Ha i noen få skiver potet av gangen og fritér dem i noen minutter til de blir gylne og sprø. Ta potetskivene ut av oljen med en hullsleiv og legg de på et tørkepapir. Dryss på litt salt.

For å sjekke om oljen er varm nok kan du dyppe en trepinne eller sleiv oppi. Bruser det livlig rundt den er oljen varm nok. Pass på å ha et lokk nært tilgjengelig. Dersom det skulle bli for varmt, og oljen tar fyr, sett på lokket.

4. Fortsett slik med de andre grønnsakene.

Steketid avhenger av type grønnsak, størrelsen på skivene. Bli ferdig med en type grønnsak før du fortsetter med neste type.

5. Bland sammen alle ingrediensene til dilldippen.

Om du vil droppe friteringen, kan du legge grønnsaksskivene på et bakepaprir, drysse litt olje og ønsket krydder over, og bake i ovn til grønnsakene er stekt. Men følg med, de kan fort bli brent om skivene er for tynne. Kopier oppskriften og fjern ingrediensen olje for å regne ut kaloriinnholdet.

Legg til oppskriften i dagboken (kun for medlemmer)

Eplechips

63 kalorier per porsjon. Oppskriften tilsvarer fire porsjoner.

eplechips
 

SØTT OG GODT: Smakfult og godt som kveldssnacks. Foto: Mona Kvammen.

Ingredienser:

4 epler

3 ts kanel

Slik gjør du:

1. Vask og kutt eplene i tynne skiver med en skarp grønnsakskniv.

2. Legg de på et bakepaprkledd stekebrett, og dryss over litt kanel.

3. Stek på 100-200 grader i cirka to timer. Etter en time kan det være lurt å snu de. Nyt med supergod samvittghet!

Tips: Lag en ekstra porsjon som du oppbevarer i en lufttett boks eller glass. Fint å ha når du har lyst på noe godt og søtsugen melder sin ankomst.

Legg oppskriften i dagboken (kun for medlemmer)

Grønnkålchips

87 kalorier per porsjon. Oppskriften tilsvarer fire porsjoner.

grønnkålchips
 

GRØNT: Grønnkål er naturens gull og inneholder masse vitaminer. Foto: Vektklubb.

Ingredienser:

120 gram grønnkål (4 blader i store biter)

1 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts chillipulver

Slik gjør du:

1. Varm ovnen til 175 grader. Vask, del og tørk grønnkålen godt.

2. Ha grønnkålen og oljen i en plastpose og rist godt. Spre bladene utover et stekebrett og stek til de er sprø. Dette tar ca. 10–12 minutter. Er de ikke sprø, steker du noen minutter til.

3. Dryss litt salt (du trenger ikke mye!) og chilipulver over, og server eller oppbevar i en tett boks.

Legg oppskriften i dagboken (kun for medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play


Les også:

Hvilke «sunne» potetgull og chips er best?

6 sunnhetsfeller du bør være obs på

Den perfekte guacemolen til helgekosen