Jordskokksuppe-FG-06226_1024
 

JORDSKOKKSUPPE: Varm deg på sunne, mettende supper i høst. Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Slankende middag:

Høstens beste supper

Det er nok mange som kjenner seg igjen i at kreativiteten daler litt på ettermiddagen. Middagen skal handles inn, og ikke bare du, men hele familien skal bli fornøyd med dagens måltidsvalg.

Ekstra utfordrende er det jo da - når sulten skriker i magen - å finne noe sunt å spise.

God planlegging er alltid lurt, og har du råvarene kan du enkelt smelle sammen en deilig suppe som metter godt. 

Grønnsakene er ekstra smakfulle nå på høsten. En rykende varm suppe med sunne ingredienser er derfor perfekt på middagsbordet i hverdagene. Søker du gjennom matbasen på vektklubb.no vil du finne mange flere, men her er noen av våre beste suppeoppskrifter - super for en kjølig septemberdag.

Japansk biffsuppe

Til 2 porsjoner, 364 kcal per porsj.
Japansk-biffsuppe-MP-64495_1024
 

Mettende og smakfull suppe. Oppskrift og bilde:Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Du trenger:

300 gram biffstrimler
1 ss smør til steking
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
2 stk buljongterning
1 l vann
1 stk. lime, saften
1 ss soyasaus
1 stk fersk chili 
1 ss revet ingefær
1 fedd finhakket hvitløk
1 plate fullkornsnudler
Bønnespirer
2 stk vårløk

Slik gjør du:
1. Kok opp vann og legg i buljongterningene. Press i limesaft og smak til med soyasaus. Ha i chili, ingefær og hvitløk. La suppen trekke på svak varme.

2. Stek biffstrimler i flere omganger i en varm stekepanne med litt margarin. Krydre med salt og pepper.
3. Kok fullkornsnudler i kraften, ca. 4 minutter.
Anrett kokte fullkornsnudler og stekt biffkjøtt i strimler i dype skåler. Ha på friske bønnespirer og vårløk i tynne strimler. Hell over den varme kraften. Server gjerne med frisk koriander.
Vi har erstattet kjøttkraft, slik det står i originaloppskriften med kraft av buljong på grunn av kaloriinnholdet.

Purre- og brokkolisuppe med egg

Til 4 porsjoner, 217 kcal per porsj.
iMageWithFallbackAndMagik
 

Varmende purre- og brokkolisuppe med posjert egg. Oppskrift og bilde: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Du trenger:
1 stk. purre
1 stk brokkoli
1 l vann
2 terning kyllingbuljong
1 ss pesto
1 dl matfløte 20% 
0,25 stk sitron, saften 
1 ts salt
1 ts pepper

Posjerte egg:
4 stk egg
1 l vann
1 ts salt
1 ts eddik 7 %

Slik gjør du:

1. Vask purren godt og snitt den fint opp. Del brokkolien i små buketter. Skrell stilken, del den på langs og skjær i tynne skiver.
2. Kok opp vann og terninger med hønsebuljong. Ha i purre og brokkoli og la det koke til alt er mørt.
3. Mos alt til en jevn suppe med en stavmikser eller food prosessor.
4. Kok opp suppen på nytt og smak til med pesto, kremfløte, sitronsaft, salt og pepper.
5. Kok opp vann med eddik og salt. Senk varmen. Knekk ett og ett egg i en kopp og la dem gli forsiktig ned i vannet. La eggene stivne i vannet i 4-5 minutter, og løft dem forsiktig over i kaldt vann. Fjern løs eggehvite så de ser pene ut. Ikke posjer mer enn fire egg av gangen!
Server purre- og brokkolisuppe med posjert egg.
Vi har erstattet kremfløte med matfløte, og kuttet ned på mengder pesto på grunn av kaloriinnholdet.
I originaloppskriften skal suppen toppes med en spiseskje olivenolje per porsjon, men du kan med gjerne sløyfe dette da olivenolje er svært kaloritett.

Jordskokksuppe

Til 4 porsjoner, 230 kcal per porsj.

Jordskokksuppe-FG-06226_1024
 

Høstlig, kremet jordskokksuppe. Oppskrift og bilde: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Du trenger:
5 dl hønsebuljong
5 dl lettmelk
400 gram jordskokk, rå
1 ss matolje til steking
100 gram bacon, magert
1 dl kruspersille
Salt og pepper
1 ss valnøttolje

Slik gjør du:
1. Kok opp buljong og melk. 
2. Skrell jordskokkene og skjær to av dem i skiver og resten i biter. Ha bitene i melkekraften og kok til det er mørt. Mos jordskokkbitene med en stavmikser.
3. Stek jordskokkskivene i olje og fres baconstrimlene.
4. Ha suppen over i tallerkener og tilsett sprøstekte jordskokkskiver, bacon og finhakket kruspersille. Noen dråper valnøttolje dryppes over til slutt.

Linsesuppe med squashspagetti

Til 4 porsjoner, 148 kcal per porsj.
Linsesuppe-med-squashspagetti-FG-07494
 

Bytt ut pasta med squashspagetti. Oppskrift og bilde: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Du trenger:
1 dl gule linser, tørre

1 ss soyaolje
5 stk finhakket vårløk
2 fedd hvitløk
1 ts gurkemeie
1 laurbærblad
2 stk gulrot
1 stk persillerot
1 l grønnsaksbuljong
1 dl persille
1 stk squash

Slik gjør du: 
1. Skyll linsene og kok dem i 10-15 minutter.
2. Fres vårløk og hvitløk blankt i oljen i en varm panne. Tilsett gulrot- og persillerotterninger. Rør om.
3. Hell på buljong. Ha i et laurbærblad og la det koke i 5 minutter.
4. Skyll squashen. Bruk et spiralizer (et kjøkkenredskap som lager spagettistrimler) eller bruk en potetskreller og lag tynne bånd.
5. Tilsett squashspagetti og linser i suppen, og kok opp.
6. Smak til med litt salt og pepper.
Ønsker du suppen litt mer kremet? Mos halvparten av suppen med en stavmikser før du tilsetter squashspagetti.


I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også: 

Slik får du mer ut av gåturen

Mager og høstlig epledessert

Få en sterk overkropp helt uten vekter