Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
20170326121403
 

LITT ER LOV: Det er selvsagt lov å nyte hvetebakst en sjelden gang, selv om man jobber med å gå ned i vekt, eller ønsker å spise sunt. Foto: Madelen Ludvigsen

3 sunnere oppskrifter på kanelboller

På selveste kanelbollens dag har vi funnet tre oppskrifter som sparer inn litt kalorier i den søte hvetebaksen!

Det er stor forskjell i kaloriinnholdet på kanelboller avhengig om den er hjemmebakt eller kjøpt på café, kiosk, butikk eller bakeri. Jo større kanelbollen er, jo mer kalorier - det sier seg selv. En hjemmelaget variant kan lages i mindre størrelse og dermed være et bedre valg enn de digre kanelsnurrene kjøpt på bakeri.

En kanelbolle fra Deli de Luca inneholder cirka 315 kcal, mens en kanelbolle fra Espresso House inneholder omtrent 450 kcal!

Vi har funnet frem tre oppskrifter som på hver sin måte sparer inn litt kalorier eller gjør baksten litt grovere. To av oppskriftene bytter sukker med kunstig søtning, og en oppskrift benytter grover mel og eplefyll.  En av oppskriftene bruker cottage cheese i stedet for melk og opplever at den metter mer - da blir det kanskje lettere å nøye seg med én bolle?

Sukkerfrie sjokolade-kanelboller

Av Madelen Ludvigsen @madelen.ludvigsen

20170326121115
 

En sukkerfri sjokolade-kanelbolle gir cirka 120 kcal per stykk. Foto: Madelen Ludvigsen

Kanelsnurrer, cirka 14 stk:

220 g Fibra mel
80 g havremel
40 g Sukrin/Zero gold
1 ss bakepulver
1/2 ts salt
1/2 ts kardemomme
20 g myk margarin
20 g fibersirup (kan evt erstattes med mer smør)
180 g kesam (gjerne mager)
1 stk medium egg
1/2 dl mandelmelk / melk / vann

Fyll:

1 ss smør
Zero gold
kanel
1 neve hakkede peanøtter
Zerotopping eller annen sukkerfri sjokoladesaus

Slik gjør du: Sett ovnen på 200 grader. Bland de tørre ingrediensene. Ha i de våte ingrediensen og bland. Kna deigen godt sammen. Ha deigen på en melet benk og trykk (evt kjevle) deigen ut til en passende rektangel. Smør smøret utover og strø over Zero gold, peanøtter og kanel. Topp til slutt med ønsket mengde sjokoladetopping. Rull deigen sammen og skjær i ca 14 emner. Ha snurrene over på et bakepapirkledd stekeplate og stek snurrene i 13-15 min. Mine var klare etter 13 minutter.

Lagre oppskrift som favoritt (kun for Vektklubb-medlemmer)

Grove kanelboller med eplefyll

Av Anne-Martha Torvik @riktigernaering

kanelbolle_riktigernaering1
 

En kanelbolle gir cirka 300 kcal så det er lurt å nøye seg med én. Det grove melet er i det minste sunnere enn fint siktet hvetemel. Bytter du sukker med kunstig søtning vil en bolle gi ca 270 kcal. Foto: Anne-Martha Torvik @riktigernaering

Deig, cirka 20 stk:

500 g fint mel
500 g grovt mel, finmalt
150 g sukker (eller sukrin gold, hvis du vil prøve det)
1 ts salt
1 ts kardemomme
1 egg
1 pk gjær
5 dl melk
150 g smør i terninger

Fyll:

6 ss eplesyltetøy (er syltetøyet tynt bør du bruke en mindre mengde)
3 ss temperert smør
4 ss malte eller hakkede mandler
kanel

Du trenger også: Egg til pensling, perlesukker til å strø over (valgfritt), eggehvite og melis.

Ha alle de tørre ingrediensene i eltebollen. Varm melken til den er lunken, bruker du fersk gjær rører du den ut i melken før du heller alt i bollen. Elt deigen i ca 15 minutter. Tilsett smør i terninger og elt videre i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i en drøy time.

Kjevle deigen til et rektangel på ca 40x50 cm. Smør smøret jevnt utover, strø på godt med kanel og de malte mandlene og bre til slutt eplesyltetøyet utover. Rull deigen sammen som en rullekake, og del den i skiver, ca to fingerbredder tykke. Legg de på bakepapir, om det er i en form, som et brytebrød, eller på brett bestemmer du selv.

Hev bollene i ca en halvtime. Stek de på 180 grader i 12-15 minutter, lager du brytebrød-versjonen må de nok steke de litt til.
De er ferdige når det gir en hul lyd når du dunker på dem med fingrene.

Spis bollene så fort de har avkjølt seg litt. Eller frys dem og tin dem i ovnen på 120 grader i 10-15 minutter når du får gjester.

Melisglasur: bland melis og eggehvite og rør godt med en skje. Eggehvitene gjør at glasuren blir stiv, og at du rører godt gjør glasuren helt hvit. Du kan også ha litt sitronsaft i hvis du liker det. Bruker du ikke all glasuren og skal spare den, bør du legge et vått klede over eller ha den i den tett pose.

Lagre oppskrift her (kun for VK-medlemmer)

Sukkerfrie kanelboller med cottage cheese

Av Marthe Hveem Pedersen @mattilglede

mattilglede_kanelbolle
 

En kanelsnurr med cottage cheese og Natreen gir cirka 250 kcal per stykk. Foto: @mattilglede

Marthe Hveem Pedersen gjør baksten mer proteinrik ved å erstatte væskemengden i det som bakes (kan også brukes når du lager brød, rundstykker og pizzadeig) med cottage cheese stavmikset med vann. Hvis bolleoppskriften sier 5 dl melk kan man bruke et stort beger med cottage cheese og ca 3 dl vann. Det er lurt å bruke stavmikseren godt slik at man unngår klumper av cottage cheese i kanelbollene. Sukker er også byttet ut med Natreen, et kalorifritt kunstig søtningsmiddel.

Med utgangspunkt i grunnoppskrift på kanelboller/kanelsnurrer fra Melk.no - Opplysningskontoret for meieriprodukter (ca 20 stk store):

800 g hvetemel
1 pk tørrgjær
0,75 dl Natreen strø (mengde kan justeres etter hvor søte du ønsker bollene)
1 ts malt kardemomme
420 gram mager cottage cheese
3 dl vann
150 g smør

Fyll:
100 g smør (romtemperert)
1 dl sukker / Natreen
3 ss malt kanel
1 stk egg (til pensling)
perlesukker eller melis til pynt (valgfritt)

Fremgangsmåte: Bland mel, tørrgjær, Natreen og kardemomme i en bakebolle.
Bland et beger cottage cheese med ca 3 dl vann med en stavmikser. Bruk den godt slik at du fjerner alle klumper. Varm opp cottage cheese-blandingen til ca 37 °C og rør den deretter inn i melblandingen. Tilsett smør i terninger og elt til du får en smidig deig, ca 10-15 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse.
Del deigen i to og kjevle ut til to rektangler, ca 1 cm tykke. Smør på romtemperert smør og strø over sukker og kanel. Brett den ene delen på langsiden inn mot midten, og brett deretter den andre delen over. Kjevle deigen litt før du deler den i strimler, ca 2 cm bredde. Tvinn strimlene og slå deretter en knute. Gjenta med leiv to.
Dekk til og etterhev bollene i 30 minutter. Pensle deretter med egg og strø over perlesukker.
Stekes i ovnen på 220 grader i 10-15 minutter eller til bollene er gylne. Avkjøl på rist. Dersom du ikke har perlesukker kan du strø melis over når bollene er avkjølt.

Lagre grunnoppskrift (kun for VK-medlemmer)

Les også:

Maren og Charlotte har gått ned 60 kilo!

Lag godteriet selv: Sunnere marsbarer

9 øvelser som brenner fett

Saftig og sprø søtpotet