Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

FARGERIKT: Velg grønnsaker i alle farger. Foto: Nussara Guldberg / JustAnotherFoodStory.com

Tre frydefulle vintersalater

Disse salatbollene er både fulle av grønnsaker, dermed både næringsrike magre og mettende.

Helsedirektoratet anbefaler «fem om dagen», som består av to porsjoner med frukt og tre porsjoner med grønnsaker. Til sammen utgjør det 500 gram frukt og grønt, men det er ingen ting i veien for å spise mer. En norsk forsker anbefalte nylig at hele 800 gram frukt og grønt om dagen kan redusere risikoen for sykdom og tidlig død. Forskningsrapporten fra Gunhild Stordalens Eat og tidsskriftet Lancet anbefaler også et kosthold som er mer plantebasert for både helsen og jordens skyld

En mettende salat med mye grønnsaker kan sikre at du får i deg en god porsjon av den anbefalte mengden. Grønnsaker er også både næringsrike og energifattige, så dermed kan du spise mye uten at du får i deg så mange kalorier. 

Flere grunner: Fem grunner til å spise mer grønnsaker 

Om du ønsker en kjøttfri middag, et høyere grønnsaksinntak eller bare et lett middagsalternativ, så har matblogger Nussara Guldberg, bak matbloggen JustAnotherFoodStory.com, laget tre deilige salater til Vektklubbs lesere.

Brokkoli- og betesalat

 

Foto: Nussara Guldberg

3 porsjoner, 367 kcal per porsjon

1 stk. brokkoli, delt i store biter
3 små beter, i biter eller båter
1 ss olje til steking
1 dl kikerter
1/2 stk. granateple
1 stk. avokado
1 stk. appelsin, i biter eller båter
35 g mandelflak

Dressing: Cottage cheese og feta dressing:
1 ss frisk gressløk, finhakket
1 ss cottage cheese
1 ss fetaost
1 ts frisk sitronsaft
smak til med salt og pepper

Slik gjør du det: Skjær først av brokkolibukettene. Skrell betene og stilken til brokkoli, og del de i store grove biter. Spre de på et stekebrett dekket med bakepapir. Dryss olje over med litt salt og pepper, bland sammen og spre de utover brettet. Stek de i ovnen i midterste rad på 200 grader i 15–20 minutter eller til de er møre. La de avkjøles litt etter steking. Sil av laken og skyll kikertene. La de renne av litt. Kutt avokado og appelsin i store biter eller i skjær de i skiver. Lag dressing ved å blande sammen cottage cheese, fetaost og sitronsaft. Legg opp salaten etter ønske i en stor salatbolle og server med dressing over.

Gå til oppskriftsside (kun for vektklubbmedlemmer)

Rosenkål- og søtpotetsalat

 

Foto: Nussara Guldberg

3 porsjoner, 336 kcal per porsjon

1 pose rosenkål, del i to
1 stk. søtpotet, biter
1 ss olje til steking
1 eple, skivede eller biter
35 g tranebær
35 g pinjekjerner, røstede

Kremet dijondressing:
1 dl naturell yoghurt
2 ss dijon sennep
2 ss parmesan, revet
1 ts fersk rosmarin, finhakket
1 ss sitronsaft
smak til med salt og pepper

Slik gjør du det: Skrell søtpotet og kutt de i store terninger. Skjær rosenkål i to og legg grønnsakene på et stekebrett med bakepapir og dryss over med olje, salt og pepper. Bland sammen og spre de litt utover brettet. Stek de i ovnen i midterste rad på 200 grader i 15–20 minutter eller til de er møre. La de avkjøles litt etter steking. Rist pinjekjernene til de er gylne i pannen og skjær eplet i skiver eller i biter. Lag dressing ved å blande yoghurt naturell, sennep, parmesanost, rosmarin og sitronsaft. Legg opp salaten etter ønske i en stor salatbolle og server med dressing over.

Gå til oppskriftsside (kun for vektklubbmedlemmer)

Blomkål- og spinatsalat

 

Foto: Nussara Guldberg

3 porsjoner, 514 kcal per porsjon

1/2 stk. blomkål
1,5 dl perlespelt/ byggspelt
200 g babyspinat/grønnkålblader
100 g rød kål
3 stk. aprikos
1 stk. pære
100 g pekannøtter
0,5 dl lønnesirup
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt kanel
1/4 ts kajennepepper
1/4 ts malt spisskum
1/4 ts sort pepper
1/4 ts salt

Dressing:
2 ss epleeddik / rødvinseddik
1/2 stk. sjalottløk, finhakket
1 ss rapsolje
1 ts honning
smak til med salt og pepper

Slik gjør du det: Riv blomkål med et rivjern eller i en foodprosessor. Kok perlespelt eller byggspelt etter anvisning. Bland pekannøtter, lønnesirup og krydderne i en bolle og fordel nøttene på et stekebrett med bakepapir. Stek pekannøttene i 20 minutter på 180 grader til de er gylne. Vend nøttene 2–3 ganger i løpet av steketiden. Kutt pære og aprikos i biter og rødkål i strimler. Lag dressing ved å blande eddik, sjalottløk, rapsolje og honning. Smak til med salt og pepper. Legg opp salaten etter ønske i en stor salatbolle og server med dressing over.

Gå til oppskriftsside (kun for vektklubbmedlemmer)

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Tips til næringsrike frokoster

Sunne kaloribomber

Start livsstilsendringen i riktig ende (saken er åpen for medlemmer)