FARGERIKT: Velg grønnsaker i alle farger! Da blir maten fresh, spennende og svært næringsrik. Foto: Nussara Guldberg / JustAnotherFoodStory.com

Tre frydefulle vintersalater

Hvem sier at salat bare er sommermat? Disse salatbollene er både magre og mettende - perfekt for deg som ønsker å spise lavkalori, men fortsatt noe smakfullt!

Spis mer grønnsaker! Vi hører det igjen og igjen. Middag er kanskje det måltidet de fleste av oss har mulighet til å inkludere den sunne matvaregruppen i kostholdet vårt. En del av grønnsakene gjør seg best etter litt tilberedning eller varmebehandling, noe vi ikke har så god tid til på morgenkvisten, da det meste bare handler om å komme seg ut døren.

For å hjelpe oss å fylle opp «5 om dagen»-kvoten har matblogger og mat-teknolog Nussara Guldberg, bak matbloggen JustAnotherFoodStory.com, laget tre deilige salater til glede for Vektklubbs lesere:

Brokkoli- og betesalat

 

Foto: Nussara Guldberg

3 porsjoner, 367 kcal per porsjon

1 stk brokkoli, delt i store biter
3 små beter, i biter eller båter
1 ss olje til steking
1 dl kikerter
1/2 stk granateple
1 stk avokado
1 stk appelsin, i biter eller båter
35 gr mandelflak

Dressing: Cottage cheese og feta dressing:
1 ss frisk gressløk, finhakket
1 ss cottage cheese
1 ss fetaost
1 ts frisk sitronsaft
smak til med salt og pepper

Slik gjør du det: Skjær først av brokkolibukettene. Skrell betene og stilken til brokkoli, og del de i store grove biter. Spre de på et stekebrett dekket med bakepapir. Dryss olje over med litt salt og pepper, bland sammen og spre de utover brettet. Stek de i ovnen i midterste rad på 200 grader i 15-20 minutter eller til de er møre. La de avkjøles litt etter steking. Sil av laken og skyll kikertene. La de renne av litt. Kutt avokado og appelsin i store biter eller i skjær de i skiver. Lag dressing ved å blande sammen cottage cheese, fetaost og sitronsaft. Legg opp salaten etter ønske i en stor salatbolle og server med dressing over.

Gå til oppskriftsside (kun for vektklubbmedlemmer)

Rosenkål- og søtpotetsalat

 

Foto: Nussara Guldberg

3 porsjoner, 336 kcal per porsjon

1 pose rosenkål, del i to
1 stk søtpotet, biter
1 ss olje til steking
1 eple, skivede eller biter
35 gr tranebær
35 gr pinjekjerner, røstede

Kremet dijondressing:
1 dl naturell yoghurt
2 ss dijon sennep
2 ss parmesan, revet
1 ts fersk rosmarin, finhakket
1 ss sitronsaft
smak til med salt og pepper

Slik gjør du det: Skrell søtpotet og kutt de i store terninger. Skjær rosenkål i to og legg grønnsakene på et stekebrett med bakepapir og dryss over med olje, salt og pepper. Bland sammen og spre de litt utover brettet. Stek de i ovnen i midterste rad på 200 grader i 15-20 minutter eller til de er møre. La de avkjøles litt etter steking. Rist pinjekjernene til de er gyldne i pannen og skjær eplet i skiver eller i biter. Lag dressing ved å blande yoghurt naturell, sennep, parmasanost, rosmarin og sitronsaft. Legg opp salaten etter ønske i en stor salatbolle og server med dressing over.

Gå til oppskriftsside (kun for vektklubbmedlemmer)

Blomkål- og spinatsalat

 

Foto: Nussara Guldberg

3 porsjoner, 514 kcal per porsjon

1/2 stk blomkål
1,5 dl perlespelt/ byggspelt
200 gr babyspinat/grønnkålblader
100 gr rød kål
3 stk aprikos
1 stk pære
100 gr pekannøtter
0,5 dl lønnesirup
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt kanel
1/4 ts kajennepepper
1/4 ts malt spisskum
1/4 ts sort pepper
1/4 ts salt

Dressing:
2 ss epleeddik / rødvinseddik
1/2 stk sjalottløk, finhakket
1 ss rapsolje
1 ts honning
smak til med salt og pepper

Slik gjør du det: Riv blomkål med et rivjern eller i en foodprosessor. Kok perlespelt eller byggspelt etter anvisning. Bland pekannøtter, lønnesirup og krydrene i en bolle og fordel nøttene på et stekebrett med bakepapir. Stek pekannøttene i 20 minutter på 180 grader til de er gylne. Vend nøttene 2-3 ganger i løpet av steketiden. Kutt pære og aprikos i biter og rødkål i strimler. Lag dressing ved å blande eddik, sjalottløk, rapsolje og honning. Smak til med salt og pepper. Legg opp salaten etter ønske i en stor salatbolle og server med dressing over.

Gå til oppskriftsside (kun for vektklubbmedlemmer)

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Tre slankemetoder som ikke fungerer

Fem vaner som får deg ned i vekt - og holder deg der

Ti sunne matvarer som metter

Sirkeltreningsprogrammet du kan gjøre i en fei!