Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
mandelsmør_6
 

SMØRBART PÅLEGG: Nøttesmør er tettpakket med energi fra gode fettsyrer. Foto: Lisa Malene Skjelin / @lisamalenee

Hjemmelaget nøttesmør av mandler

Nøttesmøret kan lages med dine favorittnøtter, og blogger Lise Malene Skjelin er ikke i tvil om hva som smaker best av kjøpt og hjemmelaget. 

– Jeg elsker å lage nøttesmør selv, og syns selvfølgelig at hjemmelaget alltid smaker bedre, forteller Lisa Malene Skjelin (23) fra Oslo. 

Hun blogger om helse, livsstil og miljø, samtidig som hun studerer til å bli kostholdsveileder.

Nøtter er proppfulle av sunne fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Til tross for at de er svært energitette, altså kaloririke, er det sunt å spise en liten neve daglig, selv om du vil ned i vekt. Nøtter ser faktisk ut til å forebygge hjerte- og karsykdom, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Én porsjon, 30 gram naturlige nøtter, fire ganger i uken er alt som skal til.

Til både dipp og pålegg

På kjøkkenet til Skjelin finner du alltid en krukke nøttesmør og hun bruker det til mye forskjellig.

mandelsmør_3
 

En spiseskje nøttesmør, både mandelsmør og peanøttsmør, gir omtrent 90–100 kcal. Foto: @lisamalenee

– På brødskiven sammen med syltetøy er jo en klassiker, og jeg syns nøttesmør er veldig godt på banan, selleristang, sprø epler, eller toppet på en smoothie, blandet inn i en smoothie eller i hjemmelaget sjokoladepålegg. Jeg merker godt at å spise nøttesmør, som inneholder mye sunt fett, sammen med frukt gjør at det metter bedre, og holder blodsukkeret mitt mer stabilt, sier hun.

Gjør den sunnere: Putt nøtter i smoothien

banan_mandelsmør_4
 

Nøttesmør på banan er super snacks! Foto: @lisamalenee

Nøttesmør har blitt mer og mer populært. De fleste matbutikker har peanøttsmør, og i helsekostbutikkene finnes flere varianter av smørbart nøttepålegg laget av andre typer nøtter.

Fremgangsmåten for å lage nøttesmør er den samme, så du kan i grunn bruke hvilke nøtter du vil lage nøttesmør av og følge oppskriften. Her har Lisa Malene brukt mandler.

Til en krukke trenger du:

200 gram rå mandler
1/2 ts maldonsalt

Slik gjør du det: Bruk rå mandler, ikke ristede og saltede, disse er ofte tilsatt oljer.
Fordel mandlene utover et stekebrett og rist de i ovnen på 150 grader i 10–15 minutter. Ha mandlene og saltet i en foodprosessor og start å blende. 

mandelsmør_2
 

For å lage ditt eget nøttesmør trenger du en blender av en litt kraftigere type som tåler å hakke opp nøtter. Foto: @lisamalenee

Dette kommer til å ta tid, så ha tålmodighet. Det er ofte nødvendig å stoppe underveis og bruke en sleiv til å dytte nøttemassen ned fra kantene. Når du syns det har tatt lang tid og at dette ikke kommer til å gå, så fortsett og blende enda mer. Plutselig ser du at massen begynner å henge sammen, og etter hvert får nøttesmøret riktig konsistens. 

Det kan ta alt fra noen minutter til 15 minutter. Sjekk konsistensen med en skje underveis, og stopp når du syns den er flytende nok. 

Ha nøttesmøret på et glass med tett lokk og nyt!

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Ti sunne mellommåltider under 200 kalorier

Slik danner du vaner som varer (saken er åpen for medlemmer)

Fire råd for et sunnere kosthold