Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Cevita shots alle 2
 

NÆRINGSBOMBER? Som energipåfyll er disse absolutt ok, men 40 kalorier (som er innholdet i en slik shotflaske) gir knapt energi til å løpe til bussen. Hele frukter vil alltid være å foretrekke, da får man i seg litt mer fiber og endel andre nyttige stoffer som forsvinner ut med «rusket» i en juicepresse. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Cevita shots

Juiceshots er blitt populært blant helsebevisste. De små flaskene kan inneholde en blanding av frukt, grønnsaker og krydder, men hvor mye næring er det egentlig i disse «næringsbombene»?

 

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Du har sikkert sett de nye, små og fargerrike flaskene med frukt- og grønnsaksshots i butikkene. Cevita markedsfører den nye serien shots jeg har testet som «perfekte små næringsbomber som gir deg et friskt lite kick når du trenger det som mest».

Fikk du med deg: Test av YT Protein

Innhold:

Cevita shot er små flasker på 100 ml (1 dl), et par-tre slurker med andre ord. De består av juice av ulike frukt og grønnsaker.

Rødbetshot
 

Kraftig farge fra rødbete, ikke bli overrasket om du tisser rosa etter denne.

Rødbeteshoten inneholder mest rødbetjuice (74 prosent) i tillegg til eplejuice og sitronjuice. Ingefærshoten inneholder mest eplejuice (88 prosent) i tilllegg til ingefærjuice (8 prosent), limejuice og eplepuré. Hot shot inneholder mest eplejuice (63 prosent) i tillegg til appelsinjuice, sitronjuice, ingefærjuice, eplepuré og 0,5 prosent gurkemeiejuice. Denne siste er i tillegg krydret med ørlite kajennepepper.

Hot shoten inneholder 6 mg vitamin C, og rødbetshoten inneholder 300 mg kalium. Ingefærshoten har ikke noe spesifisert vitamin- eller mineralinnhold, det er dermed sannsynlig at innholdet av målbare vitaminer og mineraler er relativt lavt.

Overmodne bananer? Dette kan du lage!

Hvordan smaker det?

Smak er jo en individuell sak. Jeg digger ingefærshoten, den er søt og frisk og har samtidig nokså sterk ingefærsmak som jeg liker. Rødbetjuicen er grei nok, men minner meg litt for mye om laken som er i glass med syltede rødbeter. Hot shoten er skikkelig hot, og blir nok ikke min favoritt. Hvis jeg skal kjøpe noe igjen så blir det utvilsomt ingefærshoten, men spørsmålet er om jeg synes det er verdt det å betale 17 kroner for noen få slurker juice…

Ingefærshot
 

Matspaneren smaksfavoritt!

Hvor sunt er det?

Nja, si det. Dette er jo juice av frukt og grønt, og det er det jo absolutt greit å drikke litt av. Men at en liten flaske på 1 dl kan kalles en «næringsbombe» stiller jeg meg litt tvilende til.

Hot shot inneholder 6 mg vitamin C. Dette er ikke veldig mye. Til sammenligning får du i deg cirka 30 mg vitamin C av samme mengde (1 dl) appelsinjuice.

I tillegg inneholder hot shot ingefær og gurkemeie. Gurkemeie inneholder stoffet kurkumin som er en kraftig antioksidant og har vært sagt å kunne virke mot «alt», for eksempel kreft og alzheimers, men det er når det forskes på celler i laboratoriet. Problemet er at biotilgjengeligheten (opptak og omsetning i kroppen) av kurkumin er veldig lavt, så det er dessverre lite forskning på mennesker som støtter hypotesen om gurkemeiens helbredende virkninger. I denne shoten er dessuten mengden gurkemeie forsvinnende lav.

Lyst på noe som metter? Prøv disse smoothie-oppskriftene!

Hot shot
 

Jepp, denne var spicy!

Ingefær inneholder stoffer som antas å kunne redusere både kvalme og betennelsestilstander i kroppen. Ingefær har vært brukt medisinsk i noen tusen år, og når det gjelder bruk av ingefær mot nettopp kvalme og betennelser så finnes det holdepunkter for at dette kan ha noe for seg. Men man skal ikke overdrive bruken da store doser ingefærrot over tid kan gi bivirkninger som for eksempel diaré, lavt blodtrykk og økt blødningstendens. I kliniske studier er det brukt doser mellom 1 og 4 gram om dagen, noe som anses som en trygg dose.

Rødbeter er rike på nitrat som kan senke blodtrykket. Noen studier på nitrat har også vist en mulig prestasjonsfremmende effekt hos idrettsutøvere. Men nitrat omdannes til nitritt som dessverre kan være skadelig i store mengder, så heller ikke her er overdrivelse veldig lurt (som er tilfellet med mye av det vi putter i munnen…).

Cevita framhever at rødbetshoten er rik på kalium. Kalium er et mineral som også er gunstig for blodtrykket. Rødbetshoten inneholder 300 mg kalium. Til sammenligning inneholder en mellomstor banan rundt 400 mg kalium.

Så joda, cevita shotene kan godt inngå i et vanlig sunt kosthold, men du oppnår nok ikke de helt store helseeffektene av det. Dyrt blir det også i lengden.

Pris: Jeg betalte 17 kroner per flaske á 100 ml.

Cevita shots alle
 

LITEN PORSJON: – Hvis man har behov for å begrense kaloriinntaket så ville jeg nok absolutt tatt en liten shot og drukket vann i stedet for en stor flaske juice. En halvliter juice er unødvendig mye, så fremt du ikke kommer rett fra en time kondistrening og trenger påfyll av både sukker og væske, påpeker Vektklubbs matspaner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold per 100 gram (cirka 1 dl):

• Hot shot: 35 kcal, 0,1 gram fett, 8,3 gram karbohydrat, 0,3 gram protein. Inneholder 6 mg vit. C.

• Rødbetshot: 40 kcal, 0,1 gram fett, 7,7 gram karbohydrat, 1,3 gram protein. Inneholder 300 mg kalium.

• Ingefærshot: 40 kcal, 0,1 gram fett, 9,3 gram karbohydrat og 0,1 gram protein.

Sammenlignet med lignende drikke, per 100 gram:

• Cevita frisk og presset appelsinjuice: 36 kcal, 0,1 gram fett, 8,3 gram karbohydrat, 0,5 gram protein. Inneholder 35 mg vit. C.

• Sunniva Supri med eple, fennikel og kiwi: 35 kcal, 0,2 gram fett, 7,7 gram karbohydrat, 0,4 gram protein. Inneholder 17 mg vit. C.

• Helios økologisk grønnsaksjuice: 37 kcal, 0 gram fett, 6 gram karbohydrat, 0,5 gram protein. Inneholder 333µg vitamin A i form av betakaroten.

Følg @matspaneren på instagram

Tidligere matvarer vi har testet:

Matspaneren: Smoothie bowl fra Fjordland

Matspaneren: Roo'bar - økologisk, raw, vegan og glutenfri energibar

Matspaneren: Nutrilett snack bar - i det søteste laget

Matspaneren: Er Matcha sunt?