Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
BCAA i glass
 

BEKYMRINGSFULLT: Barn og unge under 18 år bør ikke få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For en ung kropp på 50 kilo tilsvarer dette 125 mg koffein. En boks med NOCCO gir hele 180 mg koffein og er langt over anbefalingen. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: NOCCO Sukkerfri drikk med BCAA og koffein

Forbruket av energidrikker har økt voldsomt de siste årene, men har det egentlig noe for seg å bruke penger på energidrikk med BCAA? Soleklart nei fra Vektklubbs matspaner.

 

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Energidrikker ble lovlige i Norge først i 2009, men allerede i 2014 drakk nordmenn 16 millioner liter energidrikk. Det er grunn til å tro at forbruket i dag er enda høyere.

Energidrikker finnes i utallige varianter, og med litt ulike tilsetninger. NOCCO (No Carbs Company) har kommet med en energidrikk med BCAA, som tilsynelatende har blitt veldig populære blant unge som trener. BCAA er en forkortelse for Branched Chain Amino Acids, altså forgrenede aminosyrer, og viser til aminosyrene leucin, isoleucin og valin. Disse aminosyrene er essensielle som innebærer at kroppen vår ikke lager de selv, men må få de via mat og drikke.

ANNONSE: Få flere kostholdstips med Vektklubb. Bli medlem her!

Innhold:

Karnitin

 

l-karnitin er et peptid sammensatt av to aminosyrer, lysin og metionin. Karnitin bidrar blant annet til muskelcellers energiomsetning. Kosttilskudd med karnitin påstås å øke fettforbrenningen.
Karnitin finnes naturlig i proteinrik mat som kjøtt og meieriprodukter. Kroppen kan også produsere stoffet selv, det er ikke essensielt.

NOCCO BCAA er en sukkerfri, kullsyreholdig energidrikk som i tillegg til koffein, som de fleste energidrikker har en viss mengde av, inneholder BCAA og karnitin (se faktaboks). NOCCO BCAA er også tilsatt vitaminer i form av folsyre, biotin, niacin, B6, B12 og vitamin D3. Drikken er søtet med sukralose.

Hva smaker det?

Det smaker som litt dårlig lettbrus, altså ikke spesielt godt, men så kjøper nok ikke folk denne drikken for smakens skyld heller.

Hvor sunt er det?

Drikken er sukkerfri og inneholder dermed nesten ikke kalorier. De få kaloriene som er der kommer fra aminosyrene (protein). Innholdet av vitaminer er såpass høyt at to slike bokser vil gi fra 40 til 200 prosent av dagsbehovet av de oppførte vitaminene, så vær oppmerksom dersom du i tillegg også tar andre vitamintilskudd så ikke du får i deg mye mer vitaminer enn anbefalt.

BCAA bokser
 

HØYT KOFFEININNHOLD: En boks gir hele 180 mg koffein. En vanlig kopp kaffe inneholder crundt 150 mg koffein, en kopp te gir rundt 50-75 mg, en kopp kakao eller et glass cola gir litt under 50 mg koffein. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Leucin som tilskudd i form av myseproteiner (fra melk) har fått endel oppmerksomhet når det gjelder økt muskelvekst, men forskningen er ikke entydig. Det er dessuten ikke gjort noe forskning på rene BCAA-drikker, så virkningen er uviss og i beste fall liten. I verste fall kan man få i seg uønsket mye koffein og vitaminer (ekstern lenke).

Man skal dessuten på generell basis være litt forsiktig med kosttilskudd hvis man driver med organisert idrett på topputøverplan, ettersom noen kosttilskudd kan være forurenset med uønskede stoffer som står på dopinglisten. Du skal altså være sikker på at det du får i deg er rent.

Gode proteinkilder:

 

Fisk, kjøtt, melk og andre meieriprodukter, ost, egg, kornprodukter, belgfrukter og nøtter.

Professor i idrettsvitenskap ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad, og ernæringsfysiolog, doktorgradsstipendiat og tidligere fitnessutøver, Therese Fostervold Mathiesen, har tidligere vurdert denne energidrikken for VG+. For deg som ikke har lest artikkelen så er dette deres konklusjon, som jeg støtter fullt og helt: det er mest sannsynlig bortkastede penger! Du kan få i deg BCAA og andre nødvendige aminosyrer ved å spise vanlig proteinholdig mat.

Du behøver dessuten flere aminosyrer som byggesteiner for å øke muskelmassen, ikke bare de tre forgrenede aminosyrene i denne drikken. Hvis du satser på å spise variert av vanlig mat vil du også få i deg mye av andre viktige næringsstoffer du behøver i løpet av en dag.

Et høyt koffeininntak kan være bekymringsfullt, særlig hos barn og unge som har lavere kroppsvekt og ikke er vant til koffein gjennom flere års kaffedrikking. 
Barn og ungdom bør ikke få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. Dette tilsvarer for en ung kropp på 50 kilo bare 125 mg koffein. En boks av NOCCO BCAA inneholder 180 mg, altså mer enn det enn ung kropp bør få i seg.

Pris: Jeg kjøpte to bokser á 330 ml for 69 kroner på Deli de Luca. Du kan nok finne drikkene billigere andre steder.

Næringsinnhold per 100 ml:

BCAA bokser 2
 

1 dl kaffe inneholder 50-60 mg koffein, så mengden koffein i NOCCO BCAA tilsvarer cirka 3 dl (to små kopper eller et stort krus) kaffe. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Energi: 4 kcal
Fett: 0 gram
Karbohydrat: 0 gram
Protein: 1 gram (i form av frie aminosyrer)
Fiber: 0 gram
Salt: 0 gram
Koffein: 55 mg

Drikken inneholder også 0,76 µg vitamin D, 8,33 µg biotin, 15 µg folsyre, 2 mg niacin, 0,42 mg vitamin B6 og 0,38 µg vitamin B12.

En boks (330 ml) inneholder 14 kcal, 3,4 gram protein og 180 mg koffein. 

Anbefalt daglig inntak av vitaminer varierer med alder og kjønn. Her er hva mengden vitaminer i en boks NOCCO BCAA utgjør av anbefalt daglig inntak (her kalt ADI) for menn i alderen 18-30 år:
Vitamin D 2,5 µg = 25 % av ADI
Biotin 27,5 µg = finnes ingen konkret anbefaling men man antar at behovet ligger mellom 30 og 100 µg per dag.
Folsyre 49,5 µg = 16-17 % av ADI
Niacin 6,6 mg = 35 % av ADI
Vitamin B6 1,4 mg = tilnærmet 100 % av ADI (1,5 mg)
Vitamin B12 1,3 µg = 65 % av ADI

Følg @matspaneren på instagram


ANNONSE: Få en sunnere livsstil med Vektklubb. Les mer her!


Tidligere matvarer vi har testet:

Matspaneren: Roo'bar - økologisk, raw, vegan og glutenfri energibar

Matspaneren: Er Matcha sunt?

Matspaneren: Kjedelig indisks vegancurry

Matspaneren: Test av vegansk italiensk salat