Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
P1060570
 

GROVE BAGELS: Matblogger Stine Haslestad bak bakekona.blogg.no deler sin beste oppskrift på grove bagels med havremel. 

FOTO: Stine Haslestad

Slik lykkes du med grovere bakst

Med litt grovere mel i gjærbaksten får du både helsegevinst og metthetsfølelse med på kjøpet. Her er triksene for å unngå at deigen blir for kompakt. 

Bakevarer betyr kos for mange, og med små grep kan både boller, bagels og vafler gjøres litt sunnere og mer mettende. Gjør som Stine Haslestad, bedre kjent som bloggeren bak Bakekona.no, som alltid bruker havremel for å gjøre bakverket litt sunnere.

–Havremel er billig, og det er enkelt å lage selv ved å kjøre vanlig lettkokte havregryn i en blender eller prosessor. Melet har en naturlig sødme, metter godt og kan brukes i uendelige oppskrifter – alt fra havregrøt, kjøleskapsgrøt, pannekaker, pizzabunn, rundstykker, og i desserter og andre søtsaker, sier Haslestad.

Fire råd: Tipsene til et sunnere kosthold

Øk på væskemengden

 

LUKSUSFROKOST: Grove bagels og mye grønnsaker. Foto: Stine Haslestad/bakekona.no.

Når hun baker litt grovere, bruker hun også med fullkornsmel, byggmel og rugmel.

– I det siste har jeg også prøvd meg litt frem med bokhvetemel, kikertmel og lignende. Disse har mye mer smak enn de tradisjonelle typene, og gjerne et høyere innhold av protein, fiber og andre viktige næringsstoffer, sier Haslestad.

Hennes beste tips når du bytter ut fint mel med grovt, er å øke litt på væskemengden. 

– For lite væske kan gi et for kompakt og tørt resultat, sier Haslestad og legger til:

–Noen meltyper som for eksempel havre har større helsefordeler om man bløtlegger det på forhånd. Dette bidrar til at næringsstoffene i havren lettere tas opp i kroppen, og vi får enda mer utbytte av dette gullkornet.

Hvis du vil ha høyere innhold av protein i baksten, kan du bytte ut noe av tørrvaren i en søt bakeoppskrift med proteinpulver, cottage cheese eller kesam.

– Da får du i tillegg ekstra sødme. Bruk en stavmikser eller blender for en kremet cottage cheese om du ikke ønsker klumper, sier Haslestad.

For ekstra søtning bruker Haslestad sukrin-varianter, honning eller modne bananer som erstatning for sukker. 

Bland ulike typer korn 

Bakeekspert, biokjemiker og forfatter bak «Knallgode brød», Wenche Frølich, anbefaler de sammalte meltypene til baking. 

– Bland hvete, rug og bygg. Prøv deg frem etter hva du ønsker av smak, men hvete bør utgjøre minst 30 prosent. Havre, som ikke har bakeevne, er det fint å blande inn. Det gir et brød som holder seg lenge saftig, sier Frølich.

 

FRØ: Topp bagelene med frømiks. Foto: Stine Haslestad/Bakekona.no.

For å ikke ødelegge gjæren, tipser Frølich om å ikke bruke for varmt vann. 

– I tillegg til mel er deigvæsken (for eksempel vann) en viktig ingrediens. Vannet må ikke være over 37 grader, for da ødelegger du gjæren. La deigen få tid til å heve og utvikle seg, for å få et luftig bakverk, sier Frølich og legger til: 

– Husk at som alt annet krever baking trening og du blir bedre jo mer du baker.

Proteinrike bagels uten heving 

Stine Haslestad bak bloggen bakekona.no deler sin beste oppskrift på bagels. 
Oppskriften gir cirka 173 kilokalorier per bagel.
Til 8 bagels trenger du: 
 

INGEN HEVING: Bagelsene er en av Stine Haslestads favoritter med grovt mel. Foto: Stine Haslestad/bakekona.no

90 gram havremel*

110 gram siktet speltmel – kan byttes ut annet grovt mel

10 gram bakepulver

30 gram smør – jeg brukte brelett, men du kan også bruke romtemperert meierismør

250 gram kesam – mager eller vanlig

*Du kan lage havremel selv ved å kjøre havregryn i en food prosessor/blender

Til krydderblandingen trenger du: (du kan også bruke det du har, som linfrø, sesamfrø og valmuefrø)

2 ss sesamfrø

2 ss svarte sesamfrø*

2 ss valmuefrø

2 ss hvitløkspulver – gjerne grovt kvernet

2 ss løkpulver – gjerne grovt kvernet

2 ts havsalt

*Kjøpt i en dagligvarebutikk med stort utvalg av krydder og eksotiske matvarer.

Slik gjør du: 

1. Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

2. Bland alle ingrediensene raskt sammen – gjerne med en kjøkkenmaskin.

3. Deigen kan føles litt klissete, så et tips er å bruke en spiseskje å forme bagelen. Dypp skjeen i et glass med kaldt vann for å glatte ut overflaten og forme bagelen til runde boller på ca. 1,5 cm tykkelse.

4. Bruk den andre enden av skjeen til å lage bagel-hullet. Dypp gjerne enden av skjeen i vannet også slik at den glir enkelt rundt og ikke setter seg for mye fast i deigen.

5. Lag krydderblandingen: Tørrist hvite sesamfrø i stekepanne og tilsett alt i et glass eller en boks og rist løs. Strø krydderblandingen over bagelene. Et lite dryss havsalt på toppen gir mye smak.

6. Stekes midt i ovnen i ca. 8–10 minutter. Steketiden varierer fra ovn til ovn og størrelsen på bagelen, men stek til undersiden har en gylden farge.

Grove frokostvafler 

Madelen Ludvigsen deler sunne og gode oppskrifter på Instagram under @madelen.ludvigsen. Hennes grove frokostvafler passer perfekt til både frokost, lunsj og kvelds. 

 

VAFFELTOAST: Fyll vaflene med ost, skinke og grønnsaker og nyt enten varm eller kald. Foto: Madelen Ludvigsen. 

Oppskriften gir cirka 10 vafler.

Til vaflene trenger du: 

1 1/2 dl sammalt spelt

1 dl lettkokte havregryn

1 dl fibra (eventuelt hvetemel)

1 dl havremel (eventuelt mer havregryn)

1 ts søtning

1 ss bakepulver

1/2 ts salt

4 dl melk 

3 stk. M/L egg

Slik gjør du: 

1. Miks det tørre og det våte hver for seg. 

2. Ha de våte ingrediensene litt etter litt over i det tørre. Miks det godt sammen. 

3. La vaffelrøren svelle i cirka 20 minutter. 

4. Stekes i smurt vaffeljern på nest varmeste hakk. 

5. Spises med ost og skinke eller annet fristende pålegg.