Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
overnight
 

LAGER SEG SELV: Smoothie, kjøleskapsgrøt og chiapudding er frokoster som holder seg fint i kjøleskapet over natten. Foto: Melk.no/Matprat.no/Trine Midtun.

Frokostene du kan lage kvelden før

En god start på dagen trenger ikke stjele tid på morgenen.

Klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm har tidligere forklart at å starte dagen med et måltid kan gi bedre appetittregulering og mer kontroll over matinntaket gjennom dagen.

– Det er også et viktig måltid for dem som blir for sultne om de hopper over å spise tidlig, sa hun da.

Samtidig er ikke hvorvidt du spiser frokost eller ei avgjørende for om kostholdet som helhet er sunt og fornuftig, la hun til.

Det å spise frokost trenger ikke bety at du må stå opp tidligere eller være senere ut døren om morgenen. Vi har søkt i arkivet og funnet flere oppskrifter som lager seg selv - eller holder seg fint i kjøleskapet - over natten. 

Energi- og næringsrike: Sunne kaloribomber du kan unne deg

Smoothie

Det er flere grunner til at en smoothie er en god start på dagen, Vektklubb-ekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm har tidligere nevnt syv

Om du har en flaske som er litt større enn den du bruker til vann, kan du fint lage klar smoothie kvelden før og ha den i kjøleskapet over natten. 

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan tilberede en smoothie. Nå som det er høst og sesong for bær kan denne oppskriften fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter være verdt å prøve. 

skogsbærsmoothie.jpeg
 

DRIKK BÆR: Skogsbærsmoothie kan være en fin start på dagen. Foto: Melk.no – Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Oppskriften gir to porsjoner med 222 kcal per porsjon. 

1 banan

2 dl blåbær

1 dl bjørnebær

500 gram Double 0 % Yoghurt med frukt eller bær fra Yoplait. 

Bland alt sammen i en blender, og voila frokosten er klar. 

Ny forskning: Derfor bør du spise fullkorn 

Kjøleskapsgrøt 

Havregrøt er en frokostklassiker, men det å koke opp grøten hver morgen er det ikke alle som prioriterer tid til. Om du likevel vil starte dagen med fullkorn fra havregrynene, kan den også lage seg selv over natten i kjøleskapet. 
grøt.jpeg
 

HAVREGRØT OVER NATTEN: Legg havregrøt og bær i bløt over natten så har du frokost dagen etter. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat.no

Oppskriften fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat.no) gir to porsjoner med 323 kcal per porsjon. 
2 dl havregryn/lettkokte store
2 dl ekstra lett melk
2 dl frosne bær
1 dl kokosmasse 
1 dl kesam mager vanilje
Slik gjør du:

1. Ha havregryn og melk i et glass eller en annen beholder med lokk. Tilsett kokosflak og halvparten av blåbærene.

2. Ha på lokk, og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen.

3. Rør rundt i grøten før servering, tilsett vaniljekesam eller yoghurt. Server med ekstra blåbær.

Chiapudding

Et alternativ til havregrøten er å bruke chiafrø, som svulmer opp i væske og dermed får en puddingliknende konsistens. Topp den med det du liker best, eller som her med mango, melon og ananas. 
chia.jpeg
 

FROKOSTPUDDING: Chiafrøene svulmer opp i væske og dermed får du en puddinglignende konsistens. Foto: Trine Midtun/Klisjehjemmet.no.

Oppskriften fra Trine Midtun bak bloggen klisjehjemmet.no gir en porsjon med 296 kcal.
Du trenger:
2,5 dl mager vanilje kesam 
1,5 ts tørre chiafrø
50 gram mango
50 gram honningmelon
50 gram ananas
1 ts kokosmasse
Slik gjør du: 

1. Bland chiafrø sammen med kesam og rør godt. (Frøene begynner å ta til seg væske etter en halvtimes tid og er ferdig tilberedt etter ca. to timer). La den gjerne stå i kjøleskapet over natten, slik at frøene trekker til seg væske.

2. Kutt opp frukt i små biter og ha over blandingen av kesam og chiafrø. Dryss over litt kokosmasse før servering.

Eggemuffins

Om du vil ha noe helt annet er disse eggemuffinsene både praktiske å spise på farten og næringsrike. De kan fylles med grønnsaker, magert kjøttpålegg eller hva du ønsker. 

eggemuffins
 

PORSJONSOMELETT: Disse eggemuffinsene med grønnsaker er næringsrike på få kalorier. Foto: Bettina Kojan

Oppskriften er fra Bettina Kojan og gir seks porsjoner på 88 kcal.

Du trenger:

6 egg

200 gram wokgrønnsaker

salt og pepper

Slik gjør du: 

Legg fryste grønnsaker i muffinsformer og knekk et egg over. Du trenger ikke stikke hull på plommen. Krydre med salt, pepper og annet godt krydder etter ønske.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.

Pakk maten kvelden før

Om ingen av disse oppskriftene fristet kan du alltids lage klar matpakker med knekkebrød eller brød med pålegg som du tar med deg. Eller kanskje du har hjemmelaget granola stående i skapet? Den kan raskt blandes med yoghurt på vei ut døren.