Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Proburger på tallerken
 

FISKEMIDDAG: Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist mener at fiskekaker er en fin måte å få inn flere fiskemiddager, men det sunneste ville vært å spise ren fisk. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

Matspaner: Lofoten Proburger

Fiskeburgerne kan være et fint tilskudd til middagsbordet, men om de er noe sunnere enn andre fiskekaker er Matspaner og klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist usikker på. 

Lofoten fiskeprodukter har nokså nylig lansert en fiskeburger som de kaller Proburger. De skriver selv på sine nettsider at de med denne frir til kostholdsinteresserte folk som er glad i trening. De skriver videre: «Proburger er laget med renskåret fiskefilet og et patentert fiskeprotein som tas raskt opp i kroppen. (…) Sammenlignet med myseprotein viser studier at proteinet tas raskere opp i musklene, og korter ned restitusjonstiden etter treningsøkten.» Her er det noen påstander som jeg synes er verdt å se litt nærmere på.

Innhold:

Fiskeburgerne er laget med 66 prosent fisk. I tillegg til melk, ost, potetmel, løk, rapsolje, salt og diverse krydder, så er det altså tilsatt fiskeprotein.

Johannes Strøm, markedssjef i Lofotprodukt, forklarer til Vektklubb at fiskeproteinet er ekstrahert fra norsk oppdrettslaks.

– På denne måten får vi økt proteininnholdet i produktet uten å tilføre ytterligere fett, sporstoffer og vann, som vi ville ha fått ved å tilsette mer fisk, utdyper han.

Hele laksen blir benyttet i prosessen, forklarer Strøm, først går fisken til lakseforedler som henter ut loins, fileter til røyket laks og lignende. Restene etter dette brukes til å hente ut protein, dermed blir hele fisken utnyttet, ifølge Lofotprodukt.

Det er jo bra om avskjær og avkapp etter fiskeforedling kan benyttes til noe som blir menneskemat.

Hva smaker det?

Fiskeburgerne smaker greit, som en hvilken som helst grov fiskeburger egentlig. Den jeg testet heter «spicy chili», men den var ikke veldig «spicy» så jeg vil tro at de som ikke er så glad i sterk mat også kan like denne.

«Åtte om dagen»: Så mye frukt og grønt er 800 gram

Hvor sunt er det?

Fiskeburgere med høy andel fisk er jo stort sett sunne produkter. Det finnes etter hvert veldig mange typer fiskekaker og fiskeburgere i butikkene, med varierende fiskeinnhold. De sunneste vil jeg si er de med høyest andel fisk, som samtidig har et akseptabelt innhold av salt, helst ikke særlig mer enn 1 gram salt per 100 gram. Enda sunnere vil det være å spise ren fisk, men fiskeburgere kan være en enkel måte å få inn flere fiskemiddager på. 

Proburger fiskeburgere har et greit innhold av fisk, akseptabelt innhold av salt og et lavt innhold av mettet fett, med andre ord kan disse være et fint tilskudd til middagsbordet. Men om disse er noe særlig sunnere enn de andre fiskeburgerne Lofoten har i sitt sortiment er jeg ikke så sikker på. 

For eksempel har Lofoten flere varianter av fiskeburgere med 86 prosent fisk som er et såpass høyt fiskeinnhold at man begynner å nærme seg ren fiskefilet. Det som skiller for eksempel Lofotburgere med torsk og sei (86 prosent fisk) er at Proburger har 2,6 gram mer protein og 1,5 gram mer fett per 100 gram vare, og dermed også litt mer kalorier, mens ellers er næringsinnholdet relativt likt. Fiskeburgere med høy andel fisk har såpass høyt proteininnhold at det egentlig ikke er nødvendig å berike de med enda mer proteiner.

Proteinrik mat: De fleste får i seg nok fra kosten

Lofoten påstår at proteinet i dette produktet tas lettere opp enn myseproteiner. Myse, et protein som finnes i melkeprodukter, har lenge vært kjent for å være blant de proteinene som tas lett opp og utnyttes godt i kroppen. Jeg synes derfor påstanden om at fiskeproteinet i disse burgerne tas lettere opp, var en påstand verdt å sjekke ut litt nærmere.

Proteintilskuddet i Proburger er hydrolyserte proteiner, det vil si at de er brutt ned til mindre bestanddeler. Hydrolyserte proteiner, uansett hvor proteinene kommer fra, vil kunne tas opp lettere i fordøyelsen enn hele proteiner fra mat.

Jeg har fått tilgang til studiene Lofoten viser til, men av konkurransehensyn vil ikke Lofoten at vi oppgir referansene, fordi studiene vil røpe hvor proteinet kommer fra. Den ene studien er et laboratorieforsøk (ikke gjort på mennesker), mens den andre er en studie med svært få deltagere. På dette grunnlaget synes jeg det er drøyt av Lofoten å påstå at «sammenlignet med myseprotein viser studier at proteinet tas raskere opp i musklene, og korter ned restitusjonstiden etter treningsøkten». Det behøves mye mer forskning for å kunne si noe om dette fiskeproteinet er overlegent andre proteinhydrolysater. Og uansett om proteinhydrolysatet i seg selv skulle vise seg å tas lettere opp enn hydrolysert myseprotein, så bør det også forskes på om dette har en praktisk betydning når proteinet spises som en del av en matvare slik som proburger.

Det kommer stadig nye matvareprodukter tilsatt ekstra proteiner. Jeg har tidligere skrevet en del om dette, og jeg mener at det i de fleste tilfeller er overflødig for oss som bor i Norge og har god tilgang på all slags mat. Slik er det også med disse fiskeburgerne, det er egentlig overflødig å tilsette ekstra protein i et utgangspunktet proteinrikt produkt. De aller fleste i Norge får i seg nok proteiner uten å bruke proteinberikede produkter. Jeg er selvsagt tilhenger av at man skal utnytte så mye som mulig av fisken i fiskeforedling, og synes det er veldig bra at industrien finner måter å utvinne stadig mer av råvaren på, selv om jeg har en følelse av at det ikke er det som er den egentlige hensikten her, men å skape et produkt som selger bra blant dem som er opptatt av trening og proteininntak.

Faktisk.no: Nei, proteinpulver bygger ikke mer muskler enn vanlig mat

Proburger pakke
 

HELT GREIT: Matspaneren ville heller valgt fiskekaker med mer fisk, men mener dette er et helt greit fiskeprodukt. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

For all del: du må gjerne kjøpe Proburger fra Lofoten, det er et helt greit fiskeprodukt, men selv velger jeg like gjerne andre typer fiskeburgere med en større andel ren fisk. Jeg har ikke behov for den ekstra proteintilsetningen.

Godt.no: Oppskrift på hjemmelagde fiskekaker

Lofotens svar: 

«Ifølge vår leverandør er studiene klare og entydige, men likevel kommenteres det kun hvordan studiene er gjort og ikke resultatet. Det som er avgjørende er statistisk signifikans, ikke nødvendigvis antall i personer i en studie. Vi mener at det burde være veldig positivt at de som ønsker å spise mer proteiner i treningsøyemed velger en fiskeburger med høyt proteininnhold fremfor for eksempel en proteinbar med lange ingredienslister og kunstige tilsetningsstoffer», sier Johannes Strøm, markedssjef i Lofotprodukt.

Pris: En pakke med 2 burgere à 125 gram koster cirka 40 kroner.

Næringsinnhold:

Per 100 gram og per burger:

165 kcal, 7,5 gram fett hvorav mettet fett 1,6 gram, 4,6 gram karbohydrat, 18,2 gram protein og 1,1 gram salt. 1 burger à 125 gram gir 206 kcal og 23 gram protein.

Sammenlignet med lignende fiskekarbonader/fiskekaker:

•Lofotburger med torsk og sei (86 prosent fisk): 134 kcal, 6 gram fett hvorav mettet fett 0,6 gram, 4,2 gram karbohydrat, 15,6 gram protein og 1,2 gram salt. 1 burger à 125 gram gir 168 kcal og 20 gram protein.

•Lofoten hjemmelagde fiskekaker (60 prosent fisk): 92 kcal, 2,6 gram fett hvorav 1,6 gram mettet fett, 5,8 gram karbohydrat, 10,9 gram protein og 1,3 gram salt.

•Godehav fiskekaker (75 prosent fisk): 173 kcal, 12 gram fett hvorav mettet fett 0,9 gram, 3,3 gram karbohydrat, 12,7 gram protein og 1,3 gram salt.

•Fiskemannen fiskekaker med hyse og torsk (80 prosent fisk): 97 kcal, 3,4 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 3,4 gram karbohydrater, 13,1 gram protein og 1,3 gram salt.

•First price fiskekaker (52 prosent fisk): 100 kcal, 3,7 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 7,5 gram karbohydrater, 9,2 gram protein og 1 gram salt.

•Salma burger (består av ren laksefilet): 209 kcal, 13,6 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 20,9 gram protein og 0,6 gram salt.

Flere Matspanere finner du på Vektklubb eller ved å følge @matspaneren på Instagram.

Tidligere Matspanere: 

Linse- og ertepasta: – Et sunt valg for alle 

Proteinrundstykker: – Positivt tilskudd til rundstykker i butikken på grunn av bønnemelet

Go' Morgen shake: – Inneholder litt mye tilsatt sukker til å være «et smart lite måltid»