Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
grønnsaksdipper
 

NÆRINGSRIKE: Avokado og kikerter kan brukes til smakfulle dipper. Foto: Simen Øyen/Nussara Guldberg. 

Hjemmelagde grønnsaksdipper

Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak. 

Dip og snacks hører helgen til for mange, men næringsinnholdet kan variere. Det finnes mange dippvarianter hvor man blander en krydderblanding med rømme. I seterrømme er det 35 gram fett per 100 gram, mens i mager kesam er det kun ett gram fett per 100 gram.

For variasjonen kan du bytte krydderblandingen fra butikken med krydderurter og andre krydder. Tzatziki, den greske yoghurtdipen, kan også lages med kesam som base. Tilsett revet agurk, hvitløk og mynte som Lise Finckenhagen blant annet bruker i sin oppskrift på Godt

Om du ønsker å bruke grønnsaker som base for dippen er både guacamole og hummus smakfulle eksempler. De er begge både næringsrike og enkle å lage hjemme. Både guacamole og hummus er kaloririke, men næringsrike. Dermed har de sin plass i kostholdet, men vær obs på mengden

Dip gjerne grønnsaker, som Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm flere ganger foreslo som kveldsmat i Vektklubbs utfordring i november. Eller så kan du lage sunnere chips hjemme

Vi har funnet frem noen av oppskriftene på grønnsaksdipper fra arkivet:

Guacamole

Guacamole er laget av blant annet avokado, tomater, lime og koriander. Ifølge Frukt.no er avokado noe av det sunneste du kan spise. Den er rik på umettet fett, og Helsedirektoratet anbefaler at man bytter det mettede fettet med umettet for å forebygge hjerte- og karsykdommer. 

I tillegg inneholder avokadoen mye folat, som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, kalium, som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. I tillegg er den rik på vitamin E, B6 og kopper.

 

HJEMMELAGET: Ina Johnsen fra MatPaaBordet.no deler sin oppskrift på perfekt guacamole, og ble først vist på godt.no. Foto: Ina Johnsen

Oppskrift på den perfekte guacamole fra Ina Johnsen, som står bak bloggen matpaabordet.no.

Dette trenger du:

Oppskriften gir 4 porsjoner på ca. 126 kcal per porsjon.

2 store modne avokadoer

1–2 tomater (fjern innmat)

1 fedd hvitløk

0,5 rød chili

0,25-0,5 rødløk

en neve koriander

saften fra 1 lime

salt og pepper

Slik gjør du det:

1. Del avokadoen i to på langs og fjern stenen. Ta ut avokadokjøttet med en skje, og skjær lett gjennom avokadomassen med en kniv til du har en grovhakket blanding.

2. Ta ut innmaten på tomaten og hakk den i biter. Finhakk løk og hvitløk, og bland det sammen med avokadoen.

3. Bland og mos lett med en gaffel, og ha i chili. Mengden styrer du selv. Ha oppi koriander og limesaft. Avslutt med å kverne litt salt og pepper over blandingen, og bland alt lett sammen med en gaffel.

Tips: Foretrekker du en glattere guacamole, kan du bruke en stavmikser til å mose det godt sammen. Skal du ikke servere guacamolen med det samme kan du legge plastfolie direkte på guacamolen. På den måten hindrer du at den blir brun. Oppbevar i kjøleskap, men la den komme til romtemperatur før servering.

Eller så kan du lage guacamole som Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm: 

Hummus

Dippen består hovedsakelig av kikerter, som er full av næringsstoffer. Blant annet inneholder belgfrukten planteøstrogen som tidligere har sett ut til å beskytte mot brystkreft og overgangsplager for kvinner. Den er også rik på B-vitaminet folat som er med å forebygge hjertesykdom.

Mer om kikerter: Denne belgfrukten gjør deg mett

 

HUMMUS: Dippen er både næringsrik og smakfull. Foto: Nussara Guldberg/justanotherfoodstory.com. 

Denne oppskriften er fra Nussara Guldberg, som står bak bloggen Just Another Food Story, og gir fire porsjoner på omtrent 224 kcal per porsjon.

Dette trenger du: 

1 boks kikerter, hermetiske
3 hvitløksfedd
4 ss tahini
2 ss sitron (ca. en halv sitron)
1/2 ts salt
1/2 ts spisskummen
1/2 pepper, malt
1/2 dl vann
1 ss mynteblader, grovhakket (kan sløyfes)
2 ss extra virgin olivenolje
1/2 ts paprikapulver
Slik gjør du: 

Ha kikertene i et dørslag eller en sil, og skyll dem godt under kaldt rennende vann. Ha alle ingrediensene (kikerter, hvitløk, tahini, salt, pepper, spisskum, sitronsaft og vann) i en blender og kjør det hele til en fin og jevn blanding. Juster gjerne etter smak med sitron, salt og pepper.
Ha hummusen over i en skål, dryss over paprikapulver, mynte og extra virgin olivenolje. 

Les også: 

Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald ost

Fargerik grønnsaksfest

Slik utvikles det norske kostholdet