Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
lttere jul
 

FINN BALANSEN: Bland inn nøtter, grønnsaker og fysisk aktivitet mellom juleselskapene så blir høytiden litt lettere. Foto: Fredrik Solstad/Sara Johannessen/Lise Åserud/NTB scanpix

Ti tips til en lettere jul

Triks for å nyte julen, maten og selskapene, men samtidig unngå at det blir en langvarig fråtsefest. 

Det er ingen hemmelighet at desember måned ofte byr på mye god mat og drikke. Dette kan være utfordrende for deg som er opptatt av å holde kontroll på vekten, men husk at balanse fortsatt er et viktig stikkord i julehøytiden. I stedet for å bekymre deg for alle fristelsene du vet kommer, så prøv å fokusere på alt det bra du faktisk kan gjøre i denne perioden.

Her får du 10 tips til hvordan du kan nyte julen uten at det blir en eneste stor fråtsefest.

1) Nyt kalorivennlige julemiddager

Den tradisjonelle juletallerkenen blir gjerne sett på som fet og energirik, men det finnes mye god julemat som ikke sprenger kaloribudsjettet. Kalkun, juleskinke og roastbiff er eksempler på magert kjøtt i julemiddagene. 

 

MAGERT KJØTT: Kalkun er et magert alternativ til annen julemat. Foto: Sara Johannessen/VG

Fisk er også et ypperlig alternativ til sunn og næringsrik julemat, og her bugner det av ulike muligheter. Både røykelaks, gravlaks, sild, lutefisk, rakefisk og torsk er populært i denne høytiden.

2) Spis masse frukt og grønt

Frukt og grønnsaker er sunt året rundt, og disse vitaminbombene gir farge og masse god næring i måltidene dine. Fyll opp tallerkenen med typiske julegrønnsaker som rosenkål, kålrotstappe, surkål og rødkål. Råkostsalat er også et friskt og sunt innslag. 

 

TILBEHØR: Rødkål hører hjemme til julemiddagen for mange. Foto: Sara Johannessen/VG

I fruktdisken er det gjerne ekstra mye av appelsiner og klementiner på denne tiden av året. Epler er en annen typisk julefrukt for mange. Fruktene kan selvfølgelig spises som de er, eller bruk de som ingrediens i desserter og salater, eller som tilbehør til julemiddagen. Du kan også lage appelsin- eller eplesaus til julemåltidene. Slike sauser kan brukes til både kjøtt- og fiskeretter, og vil være et lettere alternativ til fete julesauser.

Ti alternativ: Sunne mellommåltid til under 200 kcal 

3) Vær i aktivitet

Selv om det ofte kan bli mye stillesitting og mindre aktivitet i feriedagene så husk at det å bevege på kroppen vil gjøre deg godt. Det at du forbrenner mer når du er i aktivitet enn når du sitter stille er naturligvis en fin bonus, men mange opplever også at det å være fysisk aktiv bidrar til at det blir enklere å ta smarte matvalg etterpå fordi man føler seg sunn og bra. 

VINTERSKRUD
 

SKITUR: Om snøen har lagt seg kan en skitur mellom juleselskapene gi mer balanse mellom energiinntak og forbruk. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix. 

I tillegg har regelmessig fysisk aktivitet positiv effekt på mage-tarmsystemet. I julehøytiden hvor det kan bli mye fet og tung mat er det mange som kjenner at magen ikke er helt fornøyd. Setter du fart på kroppen vil du sette fart på fordøyelsen!

Ultimate juletreningen: Tren hele kroppen på kun syv minutter

4) Start med gode valg

Når du får en god og sunn start på dagen, så er det også enklere å fortsette med de gode vanene utover ettermiddagen og kvelden. La dagens første måltid bestå av næringsrike og mettende ingredienser, og legg gjerne inn litt fysisk aktivitet i løpet av formiddagen. Ikke gå skrubbsulten gjennom dagen bare fordi du skal «spare kaloriene» til kveldens julemiddag eller julebord. Faktisk så kan det være smart å ha spist litt på forhånd slik at du ikke hiver deg over all mat du ser i et raskt tempo når du først skal spise på fest.

5) Bruk mindre glass og tallerkener

Det visuelle har mye å si for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse. Ofte er det sånn at jo større tallerken og glass man bruker, jo mer spiser og drikker du. Derfor kan det være lurt å bruke små tallerkener og mindre glass. Å bli bevisst på hva slags servise du bruker er et enkelt verktøy for å kontrollere porsjonene dine og dermed hindre overspising.

6) Reduser inntaket av flytende kalorier

Julebrus, julegløgg, juleøl, akevitt og vin – dette er nok typiske drikkevarer for mange i julehøytiden, men det kan fort bli mange ekstrakalorier hvis du ikke passer på mengden. Unngå å bruke brus eller alkohol som tørstedrikk. 

Drinking Wine
 

PASS PÅ MENGDEN: I rødvin er det omtrent 108 kcal i ett glass. Foto: Frank May/NTB scanpix. 

Drikk vann regelmessig gjennom dagen og sørg også for å få i deg noen glass med vann jevnlig sammen med drinkene i juleselskapet. Hvis du ønsker å drikke noe med smak eller bobler så husk at Farris og sukkerfri brus, og sukkerfri saft, er gode alternativer som ikke påvirker kaloribudsjettet.

7) Planlegg på forhånd

Dropp «alt eller ingenting»-tankegangen på julemiddagene. Bestem deg heller på forhånd hva og hvor mye du skal spise og drikke. Ha en plan for hvor mye dessert du skal forsyne deg med, og hvor mange konfektbiter eller julekaker du kan spise uten at du skal få dårlig samvittighet. Husk at det ofte er smaken vi er ute etter! Det samme gjelder alkohol – ta kontroll over hvor mange glass som er greit å drikke i løpet av kvelden, og så stopper du der når du har nådd dette tallet. En slik plan kan spare deg for mange ekstrakalorier, uten at du går glipp av matglede og den gode smaksopplevelsen.

Julebordtips: Slik kan du spare kalorier på buffé

8) Spis sakte

Sene, lange frokoster, samt store julelunsjer og julemiddager som varer i flere timer er ikke uvanlig i denne høytiden. Derfor er det viktig at du ikke stresser deg gjennom måltidene, men tar deg god tid når du spiser. Det tar nemlig noen minutter for kroppen å kjenne at den er mett. Roer du ned tempoet så er det større sjanse for at du faktisk nyter smaken av maten samtidig som du hindrer at du overspiser. Og ta gjerne pauser fra spisingen der du reiser deg opp, går litt rundt i lokalet og kjenner at maten får synke.

9) Vær bevisst på tilgjengelighet

Med julevarer i butikken allerede fra oktober så kan det bli mange uker, og kanskje måneder, med mye julesnop, kaker og snacks. Hvis du vet du sliter med å begrense inntaket så unngå å ha julegodteri eller kakefat synlig og lett tilgjengelig. Sett dette inn i skap så er det større mulighet for at du slipper å se fristelsene hver eneste dag i julen. Hvis du likevel ikke klarer å styre unna så unngå å kjøpe dette når du er på butikken. 

 

MANDLER: Bytt noe av godteriet med nøtter og frukt for en lettere jul. Foto: Fredrik Solstad/VG.

Juletiden kan være ganske så lang, så du har uansett god tid til å smake på ulike godterier og søtsaker. La heller fargerike frukter og noen nøtter være det som er lett tilgjengelig og som står fremme hvis du er en som er glad i å småspise.

10) Ta vare på øyeblikkene – kos deg med sosial matglede

Helt til slutt vil vi bare minne deg om at julen handler om så mye mer enn bare god mat, festligheter og juleøl. Dette er tross alt en tid for kose seg sammen med familie og venner, og da skal du ikke bruke alle kreftene dine på å bekymre deg for vekt og kalorier. Vær takknemlig for at du og de du er glad i kan samles rundt bordet for å dele gode matopplevelser og tradisjoner sammen. Senk skuldrene, nyt sosialt samvær og spis gode måltider uten å analysere alt du spiser og drikker.

Hvis det blir «for mye av det gode»:

Noen ganger kan det være at man spiser mer enn det man hadde tenkt i utgangspunktet. Da er det viktig å huske på at det er ikke ett enkelt måltid eller én uke som avgjør om du når dine vektmål eller ei. 

Det er tross alt flest hverdager enn feriedager, og det er de valgene du gjør over tid som har mest å si på det totale resultatet. Hvis du spiser mer enn det du hadde planlagt, så unngå å straffe deg selv med dårlig samvittighet eller ekstremt lite matinntak de neste dagene. Snu heller fokus og tenk at litt ekstra energi i kroppen er en god grunn til å gi litt ekstra på neste gåtur eller treningsøkt! 

Les også: 

Slik kan du spare kalorier på buffé og julebord

20 kalorivennlige matbytter

Så mange kalorier er det i cafekaffen