Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
DSC_1178
 

SUPER: Denne risen er et supert alternativ til hvit ris. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaneren: Toro «Bare Bra» Superris

Toro har kommet med en ny produktserie som de kaller «Bare Bra». Serien består av fire frokostblandinger (granola, musli og grøt) i tillegg til middagstilbehøret «Superris». Produktene, skal i følge Toro, være like gode som sunne. 

 

MATSPANER: Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist tester nye matprodukter for Vektklubb. 

Foto: Petter Emil Wikøren/VG.

Innhold

Bare Bra Superris er et middagstilbehør som består av fullkornris, rød quinoa, solsikkefrø, sortøyebønner, bokhvete og grønne linser, i tillegg til litt krydder og rapsolje. Blandingen skal småkoke i 20 minutter og kan brukes som tilbehør til for eksempel fisk eller kjøtt, eller som ingrediens i salater eller gryteretter.

Hvordan smaker det?

Produktet er ikke tilsatt salt, og det står heller ingenting om at man skal tilsette salt i kokevannet. Det er for så vidt vel og bra, for mye salt er som kjent ikke bra for oss, men uten salt blir det også litt smakløst. Jeg valgte derfor, etter å ha smakt på det ferdigkokte produktet, å tilsette en liten klype salt i gryta for smaken sin del.

Bare Bra Superris smaker ikke så veldig mye i seg selv, men det gjør for så vidt ikke ris, pasta, eller andre lignende tilbehørsretter heller. Produktet har imidlertid god tyggemotstand og mange ulike strukturer, noe i alle fall jeg setter pris på. Mannen syntes produktet var helt greit, og sa han godt kunne spise dette i stedet for ris av og til. Barna var litt skeptiske, superrisen hadde tross alt mange ulike former og farger blandet sammen, men med litt soyasaus på så spiste de litt av det. De venner seg nok til superrisen etter noen ganger med smaking tenker jeg.

DSC_1182
 

SUNNERE ALTERNATIV: Superris er brukt som tilbehør til laks med paprika og vårløk i kokossaus, brokkoli og koriander. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Hvor sunt er det?

Bare Bra Superris er utvilsomt et mye sunnere tilbehør enn vanlig hvit ris eller pasta. Quinoa, bokhvete, linser, bønner og solsikkefrø er ingredienser som hver for seg er mer næringsrike enn ris, og blandet sammen blir dette helt topp når det kommer næringsinnhold. Superris har blant annet betydelig mer proteiner og kostfiber enn hvit ris, en god del umettet fett, samt en bred sammensetning av vitaminer og mineraler. Dette er bra, Bare Bra!

Produktet er som nevnt ikke tilsatt salt, og det er også bra. Da kan du selv styre hvor mye salt du eventuelt har i, eller om du vil la være å salte og heller forsøker å skape en spennende smak ved hjelp av for eksempel friske urter, urteolje eller en saus.

Pris:

DSC_1177
 

SUPER: Denne risen er et supert alternativ til hvit ris. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Prisen er vel det eneste negative jeg kan finne ved dette produktet, den er nemlig dessverre svært stiv. Ja, Toro, dere skriver på nettsiden til den nye produktserien deres at dere «vil at det skal være enkelt å spise sunt», men billig er det ikke…
En pakke Superris á 360 gram (8 porsjoner) koster 48 kroner, noe som gir en kilopris på 133 kroner.

Næringsinnhold per 100 gram tørr vare:

390 kcal, 11 gram fett hvorav mettet fett 1,2 gram, 55 gram karbohydrat, 14 gram protein og 6,8 gram kostfiber. En porsjon á 45 gram tørr vare gir 176 kcal.

Sammenlignet med lignende varer (per 100 gram tørr vare):

Basmatiris: 354 kcal, 1 gram fett, 76,8 gram karbohydrat, 9,2 gram protein og 0,5 gram kostfiber

Fullkornris: 344 kcal, 2 gram fett, 73 gram karbohydrat, 8 gram protein og 3 gram kostfiber

Byggris: 340 kcal, 3 gram fett, 62,5 gram karbohydrat, 8,8 gram protein og 8 gram kostfiber

Pasta, vanlig: 347 kcal, 1,3 gram fett, 69,8 gram karbohydrat, 11,9 gram protein og 4,2 gram kostfiber

Fullkornspasta: 350 kcal, 2 gram fett, 65 gram karbohydrat, 14 gram protein og 7 gram kostfiber

Grønne linser: 307 kcal, 2 gram fett, 41,6 gram karbohydrat, 25,1 gram protein og 11,2 gram kostfiber

Quinoa: 368 kcal, 6,1 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 57 gram karbohydrat, 14,1 gram protein og 7 gram kostfiber.