Høst-aktivitet som passer for alle: Tren hele kroppen med kajakk-padling

Publisert: 2011-08-26 16:20

Kajakksportens popularitet fosser frem. En trenings- og naturopplevelse uten like, skal vi tro alle som de siste årene har begynt med kajakkpadling.

POPULÆRT: Kajakkpadling er bra trening. Vannaktiviteten som dyrkes i disse dager, gir bedre kondisjon, styrke og balanse. Terje Henriksen (tv) trener nybegynnere. På bilde Trygve Myhr (foran) og Eirik Ranheim Kveno.

Kajakkpadling er blitt populært, ifølge Norges Padleforbund. Bare siden 2006 har forbundet solgt

37 000 Våttkort, deres graderte sertifiseringssystem for både nybegynnere og dem som ønsker å lære bort padling til andre.

Bra trening

Når du padler kajakk får du trent hele kroppen. Både ben, armer, mage og rygg må aktiviseres for å få den beste teknikken.

Terje Henriksen har padlet kajakk i snart tyve år, bruker padling som trening to til tre dager i uken og er trener for nybegynnere i kajakkgruppen i Asker skiklubb.

BESTE SOMMERMINNE: - De beste padleopplevelsene får du hvis du tar med deg kajakken til nye steder. Når du ikke vet hva som venter deg bak neste sving, sier Terje Henriksen.

Krister Sørbø

- Padler du i en litt ustabil kajakk er det også veldig god balansetrening, sier Henriksen.

Det er om sommeren det er best å prøve seg på de mest ustabile kajakkene.

- Da kan du leke deg litt fordi det ikke gjør så mye om en faller i vannet, sier Terje Henriksen.

Men nå på sensommeren og tidlig høst kajakk er forholdene også ideelle for padling.

I kajakkgruppen i Asker Skiklubb er det et stabilt antall kajakkentusiaster som deltar på fellestreningene hver uke. Nesten hver ettermiddag er det tilbud for dem som vil padle med andre.

Hver onsdag er det en uformell konkurranse. En gang i året er det klubbmesterskap med omvendt jaktstart. De med dårligst gjennomsnittstid i løpet av årets onsdagsrace, starter først. Da er det den med størst forbedring i løpet av året som vinner.

- Det er er en bra filosofi, sier Henriksen, som får med seg begge sønnene på 11 og 8 år på padling.

Henriksen mener den beste måten å komme i gang med padling på er å melde seg inn i en kajakklubb.

- Da kan du både få råd og tips og komme inn i et miljø med andre med samme interesse, sier han.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Tips før du begynner

Her får du gode kajakktips fra nybegynnertrener Terje Henriksen.

Hvordan komme i gang:

Meld deg inn i en klubb og prøv sammen med noen som har padlet i kajakk før. Benytt sommeren og det varme vannet til å øve deg på å falle ut av båten. Norges Padleforbund har kurs på ulike nivåer med fargekoder på noe de kaller Våttkort, se padling.no på nett.

Teknikk:

Båten styres med en spake som reguleres med bena. Årene holdes fast med venstrehånden mens høyrehånden holdes løst om åren i den andre

enden. Skyv den ene hofta fram sammen med skulderen og hold armen strak når du setter åren i vannet. Skyv framover med den andre armen i øyehøyde rett mot baugen av båten.

Går båten rundt og du faller i vannet må du prøve å snu båten så fort som mulig slik at den ikke fylles med vann.

SIKKERHET: Går du på kurs, lærer du å rette opp igjen kajakken dersom du skulle gå rundt.

VG

Legg åren oppi båten og ak deg opp på båten bakfra. Da får du overkroppen over vann og kan svømme med beina og den ene armen inn til land.

Råd ved innkjøp av kajakk:

Nybegynnere starter med en stabil og åpen kajakk. Den velter ikke så lett og man faller ut av båten med en gang hvis den velter. Etter hvert kan man få bedre fart og treningseffekt av å gå over til en mer ustabil båt. Mange av de over hundre kajakklubbene rundt i landet har båter til utlån. Der kan man prøve ulike båter, før man eventuelt kjøper sin egen.

Padlekurs

Padleentusiast Lars Verket fra Kristiansand har skrevet flere guidebøker om padling, har egen padleblogg og holder kurs og foredrag om padling. Han oppfordrer også nybegynnerne til å melde seg inn i en padleklubb for å få den beste padleerfaringen i starten.

- Går du et padlekurs i regi av klubben din lærer du teknikken riktig med en gang. Det eneste folk angrer på når de først har begynt å padle, er at de ikke startet før, sier han.

Kilder:

Treningseffekt av padling fra Aktivitetshåndboken fra Sosial- og helsedirektoratet

Ann-Kristin Aanstad, president i Norges Padleforbund

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her