Råd til kreftpasienter: - Snakk med legen om trening: Overlevde kreften - trener til skimaraton

Inga Ragnhild Holst
Publisert: 2012-01-11 13:22

De har alle vært gjennom cellegift, stråling og operasjoner. Nå skal de sammen gå 23 kilometer i Holmenkollen Skimaraton i februar.

I BALANSE: Denne gjengen har alle samme mål. De skal holde seg friske fra kreft og også gjennomføre skimaraton i Holmenkollen. Nå står balansetrening sammen instruktører på agendaen.

Foto: Frode Hansen

BEDRE ENN NOENSINNE: Kristian Ringkilen (68) fra Holter i Akershus trener nå jevnlig og er i bedre form enn noen gang. Treningen gjør noe med humøret også, sier Ringkilen til VG.

Foto: Frode Hansen

Men smilet er der. Han er i bedre form enn før. Og det etter at han ble operert for lungekreft for bare ni måneder siden. Da tok legen en bit av den ene lungen hans.

- Jeg har røyket i femti år, sier Kristian Ringkilen. - I fjor fikk jeg lungebetennelse og legen tok samtidig røntgen av lungene. Da fant de kreft.

Ringkilen hadde aldri trent før, men nå trener han regelmessig sammen med en gruppe som alle har vært kreftpasienter. Gruppens felles mål er å gå de 23 kilometerne i Holmenkollen Skimaraton.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Godt å trene etter kreft

På Norges idrettshøgskole visste de at trening øker oksygenopptaket i muskulaturen, noe som er bra for personer med redusert lungekapasitet. I tillegg påvirker treningen den psykiske helsen:

Folk som trener har mindre angst og sover bedre enn de som ikke gjør det. Men man har visst lite om effekten av trening for mennesker som er operert for lungekreft. Derfor er skolen sammen med Oslo

universitetssykehus i gang med en studie hvor det undersøkes om trening etter operasjon er gunstig.

- Studien pågår fortsatt, så tallene er ikke analysert, men vi vet allerede nå at pasientene tåler trening godt, sier prosjektleder ved Norges idrettshøgskole og Ullevål sykehus, Elisabeth Edvardsen, til VG. Hun har også laget treningsopplegget for gruppen som skal gå skimaraton.

Lite kunnskap

Trener og tidligere kreftsyk Anne Kristoffersen.

Foto: Frode Hansen

Lungekreft er en av de vanligste kreftformene i vestlige land og den nest vanlige kreftformen blant menn. Denne sykdommen tar også flest liv. Ifølge Kreftregisteret lever kun 10 prosent mer enn fem år fra diagnosedato og hvert år dør 2000 nordmenn av denne sykdommen i Norge.

- Man må snakke med legen om man kan trene, men hvis legen sier at det ikke er noe hinder, så anbefaler vi at man er i aktivitet, sier Edvardsen.

- Det er bare å se på gruppa til Ringkilen. Flere har vært gjennom operasjoner der livsviktige organer er fjernet, men de mestrer treningen. Enkelte av dem har aldri trent før de ble syke.

Tankens kraft

Vanlige bivirkninger av cellegift er utmattelse, nedsatt allmenntilstand og immunforsvar, kvalme og hårtap.

Anne Kristoffersen fikk brystkreft i 2008 og har vært gjennom det hele.

I dag er Kristoffersen initiativtager og motivator for gruppen av kreftoverlevere som skal gå skimaraton.

- For meg har fysisk aktivitet alltid vært viktig, men når jeg var syk, måtte jeg finne en måte å motivere meg selv til å komme gjennom. Jeg fikk en idé: For hver cellegiftbehandling jeg tok hang jeg en rosa sløyfe, brystkreftsymbolet, i et tre jeg gikk tur til. Da ble det feiring for hver gang jeg tok en tur.

- Jeg bestemte meg for at jeg er sterk og skal bli frisk og kom inn i en positiv følelseskarusell. Jeg mener treningen gjorde kreftbehandlingen lettere, sier Kristtoffersen.

Flere internasjonale studier viser at fysisk aktivitet reduserer såkalt fatigue (kreftrelatert utmattelse) hos kreftpasienter under behandling. Dette ifølge den statlige institusjonen National Cancer Institute i USA.

- Men er man syk, må man trene etter dagsformen, sier Kristoffersen.

- Begynn med å gå. Etter hvert kan du gå fortere og lengre.

- Sett deg små delmål og feire deg selv hver gang du har nådd et mål. Det er fort å bli lei seg og isolere seg når man er syk. Da er det viktig å bytte ut negative tanker med noe positiv indre dialog. Fortell deg selv at du skal klare dette, legger hun til.

Øker overlevelse?

Nå jobber forskere ved Oslo Universitetssykehus sammen med forskningsinstitusjoner i flere land med å undersøke om fysisk aktivitet kan forhindre tilbakefall av brystkreft. 500 brystkreftpasienter skal følges over 10 år.

- Vi vet at fysisk kvalitet er bra for livskvalitet, men har foreløpig ingen holdepunkter for å si at fysisk aktivitet forebygger brystkreft eller forhindrer tilbakefall, sier Inger Thune som leder studien som har fått navnet Ebba 2.

Resultatene vil komme etter hvert. Inntil videre nyter Kristian Ringkilen marka og treningen:

-Treningen har gitt meg noe annet enn meg selv å tenke på. Det blir spennende å se om jeg kommer over målstreken i Holmenkollen. Men nå håper jeg det blir mer snø, sier Ringkilen og humrer over vandrestavene ved foten av bakkene.

I Vektklubb.no får du gå-program for nybegynnere, og andre treningsprogrammer for ulike nivåer.

MELD DEG INN HER

Les også:

Fakta og myter om trening

Bli sterk hjemme uten utstyr

Personlig trening hjemme i stua

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her