Bedre regulering av blodsukkeret, økt velvære og startskuddet for en livsstilsendring. Gåturene betyr mye for Christine Boganes (36), Madeleine Hestvedt Solstad (29) og Morten Eriksen (40).

Christine, Madeleine og Morten går seg til bedre helse - og smalere midje!

Publisert: 2020-04-30 12:27

Visste du bevegelse og fysisk aktivitet gir positive helseeffekt fra første sekund? For Christine, Madeleieine og Morten er gåturene selve limet i en sunn livsstil.

Hvis du går 30 minutter hver dag, blir litt mer andpusten tre til fem ganger i uken og gjør styrkeøvelser to til tre ganger i uken, kan du i følge Helsedirektoratet halvere risikoen for utvikling av diabetes type 2. Dette fordi regelmessig mosjon, blant annet, gir kroppen bedre regulering av blodsukker og insulinproduksjon.

Gåprogram: Gå deg i form på fire uker

Kontroll på diabetesen

Trebarnsmor Christine Boganes (36) fra Sandnes opplever at blodsukkere holder seg mer stabilt og at hun har fått bedre kontroll på type 2-diabetesen, som følge av daglige gåturer.

– I tillegg har jeg mistet en del vekt og 10 centimeter rundt midjen, forteller Boganes. Det var under alle tre graviditeter hun utviklet svangerskapsdiabetes.

TOPPTUR: Christine Boganes (36) har gått tur hver eneste dag siden Norge innførte de strenge coronarestriksjonene.Det er blitt 40 turer på rad! - Tur er det beste som finnes, ingenting slår fjellturer i norsk natur. FOTO: Privat

Da skolene stengte som følge av coronaepidemien laget hun seg en rutine på å gå turer hver ettermiddag klokken fem, etter barnas hjemmeskole. I helgene legger hun gåturen til morgenen.

– Ved å gå tur får jeg både luftet hodet, trimmet kroppen og får mer energi. Turgåing er utrolig bra for kroppen generelt, men det mentale er vel så viktig for meg, forteller hun til Vektklubb.

Og det er ikke bare kroppen som nyter godt av litt muskelarbeid, økt puls og pust.

– Balsam for sjelen

Madeleine Hestvedt Solstad (29) fra Oslo går turer hver uke og opplever at det gir henne uvurderlig overskudd i hverdagen. I tillegg er hun så heldig at hun kan gå til og fra jobb hver dag på 30-40 minutter.

– Det å gå til jobb med en god podcast eller et radioprogram på øret, samtidig som man får opp pulsen, er en helt nydelig start på dagen, forteller hun.

OVERSKUDD: Fjell- og toppturer i Norge byr på så mye speektakulære syn som er en ren motivasjon i seg selv, sier Madeleine Hesstvedt Solstad (29). - Å gå tur gir meg overskudd til å takle en hverdag fylt av alt den måtte romme. Foto: Privat

Hun forsøker også å få til en ukentlig søndagstur på ski eller i skogen avhengig av sesong.

– Det er ren balsam for sjelen å avslutte en uke ute i naturen, gjerne med medbrakt god lunsj på primus, sammen med gode venner, samboer og familie.

Aktiv Norgesferie i sommer

I sommer skal familien blåse liv i tradisjonen med fjell- og toppturer i Norge.

– De turene gir enorm mestringsfølelse hver gang jeg når toppen. I tillegg til den flotte naturen og utsikten, er det helt fantastisk å kjenne at man lever og at kroppen fungerer som den skal, sier hun.

Selv om toppturer er flott, synes Madeleine at det fine med gåturer er at terskelen for å komme seg ut er så lav, og minner om at:

– Den beste turen er alltid den som blir noe av.

ENDRET LIVSSTIL: Morten Eriksen begynte livsstilsendringen med små steg. Etter at gåturene ble en vane var det lettere å bytte over til joggeturer. Han har nå funnet livsstilen som holder både vekt og humør på plass. Her på joggetur med datteren Ronja Berg Eriksen (14).

Fra gåturer til joggeturer

Det er motivasjonen som får deg til å starte, men vaner som holder deg i gang. Det kan Morten Eriksen (40) fra Førde skrive under på, og det har han også skrevet bok om.

– Jeg startet å gå turer regelmessig i januar 2012, rett før en fedmeoperasjon, forteller han.

Kiloene raste av og det høye blodtrykket normaliserte seg. Etter at gåturene ble en vane var det lettere å bytte over til joggeturer.

– I 2013 begynte jeg å jogge og fulgte et ti ukers joggeprogram. I 2016 løp jeg min første halvmaraton. Nå jogger jeg fortsatt regelmessig fem kilometer tre ganger i uken.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her