SENTERTRENING: Få mest ut av treningen på senteret ved å ha en plan og trene tilpasset deg og ditt utgangspunkt.

Unngå disse feilene på treningssenteret

Publisert: 2017-07-28 14:40

Treningsekspert Roger Holmedal forklarer hvilke vanlige feil man bør unngå på treningssenteret, og hva de kan føre til. 

TRENINGSEKSPERT: Vektklubbs bidragsyter Roger Holmedal.

De fleste som starter et medlemskap på treningssenter føler seg kanskje tryggest med bruk av maskiner, men etter hvert har det utviklet seg et økt fokus på bruk av frivekter, egenvektsøvelser og hvordan få mest valuta for tiden man bruker.

Dette er selvsagt bra, men vær obs på at mange av disse øvelsene er teknisk vanskelige. Det skal på langt nær skremme deg fra å utføre øvelsene, men søk informasjon fra gode instruktører eller faglærte for å sørge for at teknikken din er god og at du får det utbyttet du ønsker av treningen.

Jeg har samlet de vanligste feilene som oftest skjer på treningssenteret. Unngår du disse er du langt på vei. Og er du en av dem som utfører disse feilene så lær av dem, jeg har selv gjort dem alle sammen.

Apparattrening: Effektiv styrke med maskiner (saken er åpen for medlemmer)

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hermer etter sidemannen

Hva gjør du:

Du har enten sett en bra trent jente eller gutt gjøre en øvelse og velger å forsøke å kopiere den etter beste evne.

Hvorfor er det galt:

Du vet ikke hva eller hvorfor de gjør nettopp denne øvelsen, og i altfor mange tilfeller gjør ikke de det heller. Mest sannsynlig så de en som var litt bedre trent enn seg som gjorde det samme.

Styrke: Tren hele kroppen med fire øvelser

Lar egoet styre

Hva gjør du:

Du kommer til en maskin og ser at vektpinnen står halvveis ned på vektmagasinet. Skitt au, tenker du, klarte forrige person det så skal vel jeg også.

Hvorfor er det galt:

De beste resultatene kommer ved å sakte, men sikkert forbedre dine tidligere løft og ikke la vekt gå foran god teknikk.

Mangler en plan

Hva gjør du:

Du har kommet deg gjennom en obligatorisk oppvarming, og du tenker at du gjerne skulle forsøkt noe nytt, men ender opp med å gjøre de samme øvelsene med samme vekt som forrige treningsøkt.

FÅ EN PLAN: En personlig trener kan hjelpe til med å lage et treningsprogram tilpasset deg og dine mål.

Hvorfor er det galt:

For å øke i styrke og muskelmasse må du øke i vektene du løfter på treningssenteret, så prøv å løfte litt tyngre etter hvert som du kjenner du blir sterkere. En plan vil også passe på at du er effektiv og ikke bruker halve tiden på treningssenteret med å forsøke å huske hva du gjorde forrige gang.

Trener øvelser du ikke har forutsetninger for å gjøre

Hva gjør du:

Du leste en artikkel om alle de gode effektene av knebøy og spensthopp, du ønsker selvsagt disse resultatene så raskt som mulig og kaster deg i gang.

Hvorfor er det galt:

KNEBØY: Sett deg realistiske mål for treningsøkten.

Din styrke og bevegelighet setter forutsetningene for hvilke øvelser du kan gjøre med hvilken belastning. Du kan selvsagt trene teknikk, men pass på at styrke, teknikk og belastning hele tiden matcher forutsetningene.

Kom i gang: De beste styrkeøvelsene for nybegynnere

Du er urealistisk

Hva gjør du:

Du fokuserer for mye på hva andre gjør og glemmer hvor langt du selv har kommet. Du tror andre kan og vet bedre enn deg selv og vil helst ha resultatene før du i det hele tatt å ha gjort en innsats.

Hvorfor er det galt:

Ditt utgangspunkt er bare ditt, og resultatet du får må måles deretter. Er noen bedre trent rundt deg, har de garantert lagt ned en hel del jobb. og vær sikker på at de fortsatt er like usikre som det du er på om alt de gjør er riktig om det så er første eller 100 gangen de trener styrke. Men er du tålmodig vil styrken sakte, men sikkert øke og du vil høste de gevinstene som styrketrening har å gi.

Visste du at:

Kroppen vår trenger protein for vekst, utvikling og vedlikehold for bade celler og vev. Det er også nødvendig for produksjon og beskyttelse av antistoffer som forhindrer sykdom og infeksjoner. Egg er proppet med proteiner. Spis gjerne et egg til frokost hver dag.

Prøv dette:

Drikk en iskald sjokolademelk etter en tøff styrketreningsøkt! En sjokolademelk har proteiner og karbohydrater som hjelper deg i restitusjonsprosessen og gjør deg klar for neste treningsøkt.

I Vektklubb får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

50 tips til før, under og etter styrketrening

Så mye må du trene for å forbrenne snacksen

10 motvasjonstips for trening i vintermørket

Fem øvelser for å bli skisterk

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her