Spinningtrend: Tråkk hardest mulig!

Vektklubb
Publisert: 2012-07-11 09:59

Spinningsykler som måler styrken i tråkket er den nye trenden, melder Kari Jaquesson fra verdens største treningsmesse i California.

Kari Jaquesson har vært på spinningtime med den prisbelønte amerikanske treningsinstruktøren Jay Blahnik. Han ble av Shape magazine kåret til en av "Top 5 instructors in the world", og hans saltimer er av magasinet Men’s Health kåret til en av "Top 10 workouts of all time".

Privat

SKRIVER FOR VEKTKLUBB.NO

Kari Jaquesson (50) er treningsinstruktør og programleder og deltok i helgen på World Fitnes Convention, en stor treningsmesse for instruktører og bransjefolk i California. Hun skriver derfra for VGs Vektklubb.

Jan Petter Lynau

Akkurat nå er jeg i San Diego i California på World Fitness Convention, en kjempestor treningskongress. I år er det over seks tusen deltagere fra 50 land som deltar.

Jeg var med på en heldags spinningworkshop. Konklusjon: Se opp for watt!

For de aller fleste handler kondisjonstrening om å komme i bedre form og å forbrenne mest mulig. Det kan være enkelt å måle om du løper på en bane. X antall runder på en gitt tid – ikke noen tvil. Det er ikke så lett å måle fremgang ved innendørs sykkeltrening. Så klart, du kan bruke pulsklokke og se at pulsen ikke stiger like mye på samme sykkeltime over tid, men hvordan vet du hvor hardt du egentlig jobber, hvor langt du faktisk "driver” sykkelen fremover?

Det viser seg at pulsen kan variere veldig mye i løpet av en times aktivitet. Blant annet væsketap, matinntak, stress og andre faktorer påvirker hjertefrekvensen til å bli raskere eller langsommere enn det arbeidsinnsatsen skulle tilsi. Fortsett gjerne med pulsmåler, men du kan glede deg til neste generasjon spinningsykler med display kommer til ditt treningssenter!

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Wattmåler sjekker innsatsen

Den eneste ekte måleenheten for hvor hardt du faktisk jobber, er egentlig hvor mye kraft du legger igjen i pedalene, og dette måles i watt. Nye sykler vil komme med wattmålere.

Hvor langt fremover du driver sykkelen per watt er selvsagt terrengavhengig utendørs, men innendørs er målingen beregnet på flatmark. Vekten din har også en del å si. Om en dame på 55 kilo produserer 100 watt, kan det hende hun sykler lenger enn en muskelbunt på 130 kilo, om de hadde vært utendørs. Grunnen til at Lance A. syklet så raskt, er faktisk mye på grunn av at han veide så mye mindre enn konkurrentene.

Masterinstruktør Jay Blahnik er helt sikker i sin sak.

- Wattmålere kommer nå på alle typer salsykler, det er fremtiden. Om noen få år vil det neppe være noen sykkeltimer igjen som ikke bruker wattmålere som verktøy for deltagerne, sier Blahnik.

Effektiv sykling ligger i hastigheten på tråkkene. Om du ser nøye etter på beina til de som sykler de hardeste rittene, vil du legge merke til to ting. De tråkker saktere enn du tror i sprintpartiene, og raskere enn du tror i oppoverbakkene. Vi fikk bekreftet dette ved selvsyn av opptak fra Tour de France. Moderat tempo på tråkkene, men likevel fyker de frem i en forrykende fart.

Herlig med ny inspirasjon! Uansett hva man jobber med er det topp å møte kolleger, sjekke ut nye produkter og treningskonsepter! Her er jeg sammen med Karen Andes, grunnleggeren av et såkalt holistisk treningskonsept, Fly Gym.

Privat

Målet er å sykle langt

Målet med en økt på sykkel er å produsere mest mulig kraft ut i pedalene, å tilbakelegge lengst mulig distanse på den tiden man har til rådighet. Deltagerne vil jo i bedre form og forbrenne mest mulig, ikke sant? Da må du bruke mest mulig krefter. Om du tråkker veldig raskt må du skru ned motstanden på sykkelen. Da går faktisk wattmengden, altså kraftmengden du produserer ned.

På samme måte må du senke tempoet veldig om du skrur opp motstanden for mye. Sykler du med høy motstand, men med lav hastighet, vil wattmengden synke. Du tror du jobber knallhardt, men det stemmer faktisk ikke. Wattmålerene lyver ikke.

Målet bør være å jobbe på mellom 60 og 90 tråkk, eller RPM (forkortelse for revolutions per minutt) med noen korte intervaller på ned til 50 og opp til 110 RPM. Om instruktøren din velger riktig tempo på musikken og dere tråkker i takt med musikken, kan tempoet kontrolleres, men du vet egentlig ikke nøyaktig hvor mye kraft du produserer. Med wattmåleren kan du konkurrere med deg selv ved å forsøke å slå deg selv på hver intervall i løpet av økten.

Selv jeg som ikke eier en konkurransefiber i kroppen ble litt revet med og klarte å slå meg selv på alle intervallene vi hadde. (Det forklarer det røde fjeset du ser på bildet over!)

Det er nå 25 år siden spinning ble lansert. Det var det første innendørs sykkelkonseptet, og ble unnfanget av Johnny G, en profesjonell syklist. Spinning er et beskyttet navn, med en bestemt filosofi og struktur. Innendørs sykling ble raskt veldig populært. Mange forskjellige konsepter med navn som Xycling, Rpm har dukket opp etter hvert, men på folkemunne er det spinning som har blitt det populære ordet for sykling i gruppe i en sal.

Bosutime på World Fitness Convention i Los Angeles 2012.

Kari Jaquesson

Det skal være hardt - HIT!

En trend som virkelig stikker seg ut på kongressen, er høy intensitet, eller HIT som det kalles (High Intensity Training). Korte, men harde økter promoteres i nesten alle sammenhenger!

Enten med avansert utstyr som crossfitinstallasjoner fra et utall produsenter, gruppetreninger som bruker vekter, sandsekker, Bosu, step og Viper til opplegg helt uten utstyr som Tabata (japansk opprinnelse).

Det fokuseres mindre på pulsmåling, og mye mer på hvor hardt du føler at du jobber. Og det skal være hardt. 30 – 60 sekunders intervaller der du skal føle at du jobber så hardt du bare kan. ”Perceived Exertion” kalles det på engelsk – altså din egen oppfattelse av hvor hardt du tar i.

Det som er bra med det er at alle kan jobbe side om side – uavhengig av formnivå. Vel, nesten i alle fall.

En av øktene her startet med jogging bort til SS Midway (skipet fra andre verdenskrig) med militære som trenere. Ikke helt min greie, jeg snek meg ut fra den og dro på en veldig interessant forelesning og demonstrasjon om hvor viktig det er selv for kvinner i overgangsalderen å jobbe med harde intervaller, helst flere ganger i uken.

Intervall viktig i overgangsalderen

Overgangsalderen varer i nesten 20 år og det skjer store hormonelle forandringer som virker både fysisk og psykisk. Ved å få opp pulsen så høyt du orker i korte intervaller, påvirker du hormonproduksjonen din positivt og bidrar til å holde deg sterk og frisk mye lenger. I tillegg kan mange av de store forandringene oppleves helt annerledes.

Trening på World Fitness Convention i Los Angeles 2012.

Kari Jaquesson

Treningskongressen arrangeres av foreningen IDEA, som i år feirer 30 årsjubileum. IDEA er en medlemsorganisasjon med 250.000 medlemmer som igjen når ut til svimlende 16 millioner trimmere som bedriver alt fra sykling, crossfit, aerobic, step, styrke og alt det andre du som medlem finner på et treningsenter.

Som deltager på kongressen kan du velge mellom over 300 forskjellige kurs, I løpet av de siste dagene har jeg vært med på noe innen alle felt jeg jobber med. Det er gøy og inspirerende, og veldig intenst. Etter fire dager med kurs fra kvart på syv om morgenen til halv syv på kvelden er hodet stappfullt av inntrykk!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her