GOD TEKNIKK: I skisporet kan du få et høyt kaloriforbruk fordi du bruker mange av de store musklene når du tar deg fremover. Med bedre fraspark og staking får du større effekt ut av treningen, og det blir morsommere å gå langrenn. Her ser du teknikktrener Audun Svartdal.
GOD TEKNIKK: I skisporet kan du få et høyt kaloriforbruk fordi du bruker mange av de store musklene når du tar deg fremover. Med bedre fraspark og staking får du større effekt ut av treningen, og det blir morsommere å gå langrenn. Her ser du teknikktrener Audun Svartdal. Foto: Line Møller

Langrenn er en super treningsform: Mange muskler i bruk = høy forbrenning

Trine Bækkevar Semb
Publisert: 2012-02-16 15:53

Når du går på ski, bruker du massevis av muskler i hele kroppen. Det øker forbrenningen, som er viktig for den som skal ned i vekt.

– Det er få aktiviteter hvor du bruker så mye energi som i langrenn, sier langrennstrener Audun Svartdal.

I en vektreduksjonsprosess hvor forbruket av energi må være høyere enn inntaket gjennom mat, gir langrenn et effektivt bidrag, ifølge han.

Svartdal har jobbet som trener på landslagsnivå i langrenn, skiskyting og kombinert. Nå jobber han som teknikktrener i de samme idrettene.

Han nevner noen av de mange og store muskelgruppen som tas i bruk og som skaper det store energiforbruket.

– Bena, setet, ryggen, magen, armene, skuldrene, ja så og si muskler i hele kroppen jobber, forklarer Svartdal.

– Du finner ikke så mange andre treningsformer der du i tillegg til ben- og setebruk, involverer armene så aktivt, legger han til.

Til sammen blir det et stort muskelbruk. Går du på ski i middels tempo brenner du omtrent dobbelt så mange kalorier som ved middels rask gange, ifølge forbrenningskalkulatoren i Vektklubb.no.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Effektiv som treningsform

Langrenn er også svært effektiv kondisjonstrening.

– Skigåing har god effekt på hjertet, hjertemuskulaturen trenger også trening for at vi skal fungere bedre i dagliglivet, sier Svartdal.

Og når du får bedre kondisjon, får du bedre utbytte av treningsøkten, både kondisjons- og forbrenningsmessig.

– Etter hvert som kondisjonen, styrken og teknikken blir bedre, er det lett å øke hastigheten på ski, som igjen gir formforbedring.

Langrenn gir dessuten god og variert utholdende styrketrening og bedre balanse, som er viktige egenskaper å ha til daglig.

Les også: Lær skiteknikk av skiekspert Audun Svartdal

Langrenn for alle

I skisporet er det rom for alle, uansett tyngde på kropp og uansett sosial klasse, ifølge Svartdal.

TRENER BAKSIDEN: Det spesielle med langrenn er at du aktiverer baksidemuskelaturen i beina i stor grad. Rumpemusklene er involvert i hvert fraspark i skisporet. Her ser du Audun Svartdal.
TRENER BAKSIDEN: Det spesielle med langrenn er at du aktiverer baksidemuskelaturen i beina i stor grad. Rumpemusklene er involvert i hvert fraspark i skisporet. Her ser du Audun Svartdal. Foto: Line Møller / VG

– Å begynne å springe er ikke bare enkelt med overvekt. Langrenn derimot, kan tunge begynne med med en gang, sier han.

For skibevegelsene er «snille» for kroppen.

– De gir ikke noe støt og er gunstig for ledd, særlig hvis man har tung kropp.

Skipakker på tilbud, eller brukt og billig skiutstyr fungerer veldig godt, i følge telemarkingen som er bosatt i Bærum.

– Du trenger selvfølgelig ski, staver og klær, men utstyret trenger ikke være avansert, dyrt eller av nyeste modell, sier han.

Han er ute i mange skiløyper både i Oslo og omegn og andre steder i landet. Han ser vanlige mosjonister i all slags utstyr over alt.

Niste til turen? Lag deilige müslibarer!

Tidligere motivator i Vektklubb.no, Øyvind Hammer, sammenlikner skisporet med skogen; som også er for alle. I motsetning til i alpinbakken, er det gratis tilgang. Og du finner et gjennomsnitt av den norske befolkningen.

– I skogen går noen for å plukke sopp eller bær, andre for å rekke noe. Skiløypene blir brukt på samme måte, sier Hammer.

– Media gir lett inntrykk av at alle som går på ski trener til Birken, men virkeligheten er en helt annen, legger han til.

Han oppfordrer til å komme seg ut på ski på en søndag og se mangfoldet selv.

Råd til overvektige: - Skaff deg stive nok ski

BEITOSTØLEN: Motivator Øyvind Hammer rett før teknikkurs for noen år siden. Han liker både lange turer med overnatting i telt og kortere turer med termos og nistepakke. - For meg er naturopplevelsen en viktig del av turen, forteller han.
BEITOSTØLEN: Motivator Øyvind Hammer rett før teknikkurs for noen år siden. Han liker både lange turer med overnatting i telt og kortere turer med termos og nistepakke. - For meg er naturopplevelsen en viktig del av turen, forteller han. Foto: privat

Går du ned en god del i vekt, kan det være du får en ekstra utgift.

– Langrennsski bør være tilpasset vekten for at man skal få gode skiopplevelser. Tar du av ti kilo eller mer, kan det være du bør bytte ski, sier teknikktrener Svartdal.

Skiansvarlig i Milslukern, Aslak Berglund, er enig og forklarer hvorfor.

– Ski må være tilpasset både høyden og vekten for å ha riktig spenn, som igjen er avgjørende for godt feste og god glid, sier Berglund.

Mange ski er laget for gjennomsnittspersonen, snarere enn for dem som avviker fra snittet.

– Det kan gi dårlige opplevelser, jeg anbefaler overvektige å få hjelp til å skaffe seg individuelt tilpassede ski.

Test av treningstrend: Bevegelighetstrening i gruppetime

Skikurs kan være nyttig

Å bli bedre på ski, uansett hvilket nivå man er på, forsterker skiopplevelsen, samt øker farten og treningseffekten. Et skikurs kan hjelpe nybegynnere, store og tunge og andre som kvier seg, over den psykiske barrieren og ut i skisporet, og øke sjansen for at man fortsetter.

Motivator Øyvind Hammer mener at på samme måte som mange overvektige ikke tør å gå på treningsstudio av frykt for at de ikke er godt nok trent og ser dumme ut, vil mange oppleve frykt for å prøve langrenn.

– Å lære seg grunnleggende skiteknikk sammen med likesinnede i en startfase, er veldig lurt, sier Hammer.

Lærer man teknikk med en gang, er sjansen større for en optimal begynnelse.

– Det er lett å havne i en felle å tro at teknikk er noe man begynner med etter hvert, når man er flinkere. Det er bare tull, mener Hammer.

Han anbefaler alle å akseptere det nivået man er på og å finne et kurs som passer for seg, enten det er et damekurs, nybegynnerkurs eller kurs for eldre.

– Da føler man seg ikke så alene om å være håpløs, sier han.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Fire råd for et sunnere kosthold

Jo dyrere hodelykt, jo bedre lys

Stor test av treningstrøyer

Fakta og myter om trening

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her