Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
dropp_disse_ovelsene
 

STOPP: For store krav til bevegelighet, rehabiliterende øvelser mikset med hard styrketrening og for lite krav til bruk av kjernemuskulatur er noen av årsakene til hvorfor du bør revurdere treningsprogrammet ditt. Øvelser vist av Katarina Aarhuus Sollid. Foto: Roger Holmedal

5 ubrukelige treningsøvelser

Noen øvelser kan gjøre mer skade enn nytte. Skal du få effekt av styrketreningen bør du vurdere å droppe disse øvelsene.

Vektklubbs treningsekspert:

Peronlig trener og foreleser, Roger Holmedal. Foto: Robert S. Eik / VG

De har under radaren blitt populære i mange treningsprogram, noen har sneket seg inn gjennom inspirasjon fra ulike treningsvideoer på nett, og andre fra en på treningssenteret som på bakgrunn av «bachelor i egen kropp og trening» også mente du burde gjøre den øvelsen for å bli like bra som han eller hun selv.

Jeg skal være den første til å si at veldig lite i treningsverden er direkte feil, da det finnes argumenter for hvor og når de fleste øvelser kan være riktig for vedkommende, dette kan være alt fra rehabiliterende trening til utøvere på toppnivå.

For nettopp et slikt spekter av ulikheter kan man møte på sitt eget treningssenter, så hva hver enkelt gjør når de trener bør ikke farge ditt syn på hva du burde trene for din egen del.

For der ligger problemet som stadig oppstår, vi følger etter hverandre. Etter hvert blir treningen vår et sammensurium av rehabilitering og toppidrett, kombinert med yoga på sykkelsetet.

For å gjøre jobben med navigering litt enklere gir jeg deg fem øvelser som du kan droppe med det samme. Hvis de befinner seg i ditt treningsprogram har du muligens lyttet til feil person om hva som er mest effektivt.

1. Skulderpress eller nedtrekk bak hodet

 

Legg merke til hvordan hodet stikker fremover i en uhensiktsmessig stilling. Foto: Roger Neumann / VG

Jeg treffer i mitt yrke svært mange som mangler mobilitet i skulderleddet til å ta disse øvelsene foran hodet. Å ta øvelsene bak hodet krever en desto større mobilitet og stabilitet i skulderen. Vær helt sikker, og helst litt, til på at dette er øvelsene for deg før du legger den til i treningsplanen.

Gjør heller: Skulderpress foran hodet, skulderpress med manualer.

2. Ja- og nei-maskin

 

Nei, du får ikke slankere lår eller "thigh gap" av denne øvelsen. Det er fremdeles ikke mulig å punktslanke spesifikke deler av kroppen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Maskinen kan ha sitt bruk i en rehabiliteringssammenheng, men befinner du deg ikke der har personen som satte den opp i din trening vert kunnskapsløs eller for lat til å lære deg bedre øvelser. Slutt med den. Nå.

Gjør heller: Knebøy, utfall, markløft.

3. Pec Deck

IMG_2764
 

Hvor ofte har du egentlig armene i denne posisjonen for å utøve et arbeid? Motsatt vei derimot, der du trener ryggen hadde vært mer nyttig, spesielt hvis du har en kontorjobb. Foto: Elisabeth Stigum / VG

Du har gjennomført push-ups, benkpress og tenker at neste steg blir å stå på en scene med brunkrem og olje! Ikke det? Da ville jeg gått tilbake til push-ups og benkpress. Dette er øvelsene som forbrenner mer kalorier, gjør deg sterkere og alt i alt er mer effektive hva angår funksjonell bevegelse.

Gjør heller: Push-ups, benkpress, skrå benkpress.

4. Styrketrening på ustabilt underlag

 

Knebøy på BOSU gir ikke vesentlig økt muskelstyrke i beina. Å gjøre balanseøvelser på ustabilt underlag kan derimot styrke omkringliggende vev rundt ankel, knær og hofte. Foto: Helge Mikalsen / VG

En muskel aktiveres mer når du øker vekten på øvelsen. Ikke bare vil et ustabilt underlag føre til et balanseaspekt, men det leder til at du ikke kan bruke en like høy vekt, skaderisikoen vil også øke. Denne treningen hører hjemme hos fysioterapeuten. Skal du bli sterkere stå på et fast underlag.

Gjør heller: Styrketrening på stabilt underlag

smithmaskin_feil
 

Stå på gulvet, styrk kjernen og støttemuskulaturen i stedet for å låse bevegelsesbanen. Å trene i Smithmaskin (om du ikke trener rehabiliterende) blir som å sykle med støttehjul. Ikke gjør det.

5. Knebøy og markløft i Smithmaskin

Poenget med store øvelser som knebøy og markløft er at de er funksjonelle og trener svært mye støttemuskulatur forutenom musklene som gjør hovedjobben. Med en Smithmaskin tar du bort den naturlige bevegelsen og maskinen bestemmer løftemønster, altså motsatt av naturlig. Kravet til støttemuskulatur er forsvunnet, det samme burde vurderes for dette apparatet.

Gjør heller: Knebøy og markløft frittstående på gulvet.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Slik blir du kvitt mobilnakken og kontorskuldre

Tøy deg til friskere rygg

Trapp opp formen i trappa!

Tren deg ned i vekt - 10 kilo på 10 uker

Treningsekspertens mage-challenge