FALT FOR STAVER : Kjetils plan om å ligge langt unna Veras slankeprosjekt ble avlyst da han så hvor mye mer hun forbrant ved å gå tur med staver.
FALT FOR STAVER : Kjetils plan om å ligge langt unna Veras slankeprosjekt ble avlyst da han så hvor mye mer hun forbrant ved å gå tur med staver.

Slik får du partneren med på slankingen

Torhild Ribe, Fredrik Solstad
Publisert: 2014-11-14 14:17

Vera Nygård fikk med ektemannen Kjetil på sin sunne snuoperasjon. Det siste året har de til sammen gått ned 27 kilo.– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få han med. Han var ikke spesielt positiv i starten.

Vera Nygård ser lattermildt bort på ektemannen Kjetil, som nikker bekreftende.

Lenge ville ikke ektemannen høre snakk om verken VGs Vektklubb, sunnere mat eller trening. For det er flaut å være mann og slanke seg, og stavgang er da kun for kvinner?

Vera hadde dratt på spinningtimer alene og ofte laget hun en helt egen middag til seg selv, uten de kaloririke sausene og tilbehøret som Kjetil og deres tre sønner helst ville ha.

– Det er utrolig koselig å være to om det. Vi snakker kanskje ikke så mye sammen under selve økten, men vi prater sammen i bilen og får rett og slett mer tid sammen, sier Vera.
– Det er utrolig koselig å være to om det. Vi snakker kanskje ikke så mye sammen under selve økten, men vi prater sammen i bilen og får rett og slett mer tid sammen, sier Vera.

I dag ler Kjetil godt av sin egen stahet og fordommer. Han har for lengst byttet ut potetgull og sofa med popcorn og faste turer i Oslo-marka. Med staver!

Da Kjetil ble presentert for tallenes tale, lot han seg overbevise.

– Vi gikk tur sammen og da vi kom hjem så jeg at kona hadde forbrent nesten dobbelt så mange kalorier som meg, fordi hun gikk med staver. Jeg dro rett til sportsbutikken, humrer Kjetil.

Samarbeidet styrker motivasjonen

Vera sørget også for å gi ektemannen jevnlige, små drypp med informasjon om mat. Som at en spiseskje olje i stekepanna inneholder omtrent 100 kalorier, mens et spray med matspray, kan inneholde så lite som 1 kalori.

Det var likevel først da Kjetil så et bilde av seg selv fra julemarkedet i Berlin, at han fant sin egen, store motivasjon.

– Det bilde var svært lite flatterende, for å si det sånn. Da skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe, forteller Kjetil. Like etter at julen var over i fjor, bestemte han seg for å ta grep, sammen med kona, og meldte seg inn i Vektklubb.

Et snaut år og 17 kilo senere, er Kjetil ikke bare slankere enn på lenge, han er også i sitt livs form. Ekteparet brukte nemlig tid på å finne en effektiv treningsform de begge likte, i tillegg til gåturene med staver.

– Jeg ble med henne både på spinning og zumba, men det var mest for å vise at det ikke var for meg, sier Kjetil og ler. Løsningen ble svømmebassenget på Holmen Fjordhotell, utenfor Oslo.

TIPS! Menn liker tekniske dupeditter. Last ned en app som kan fortelle hvor langt og fort dere går.
TIPS! Menn liker tekniske dupeditter. Last ned en app som kan fortelle hvor langt og fort dere går.

– Vi bruker 20 minutter på å kjøre dit, men da får vi full pakke, vi kan trene kondisjon på sykler, ellipse eller tredemølle, vi kan trene styrke og vi kan svømme, som begge liker, forteller Kjetil.

Hver mandag, onsdag og fredags morgen, har de to en faste treningsavtale. De motiverer hverandre.

Menn bruker fakta, ikke følelser

– I de fleste tilfeller er det nok kona som vil legge om livsstilen og sliter med å få med mannen, sier kostholdsekspert Jeanette Roede. Å legge om livsstilen, uten å få støtte på hjemmebane, er krevende, ifølge eksperten. Problemstillingen diskuteres ofte blant kursdeltakere hos Grete Roede.

– Du skal være ganske standhaftig og ha en stor porsjon motivasjon og viljestyrke for ikke å falle for fristelser, dersom de stadig er rundt deg, tror Roede. Hun forteller likevel at mange menn blir med på lasset, uten å være klar over det.

– Vi pleier å si at det er store mørketall og mange menn som går på kurs hos oss, uten å vite det selv. Det blir kanskje servert litt annen mat og mindre porsjoner til middag. Fra skapene forsvinner endel av snacksen og sjokoladen. Veldig mange menn går ned like mye i vekt som kona, til tross for at de egentlig ikke går på kurs, sier hun lattermildt.

37 gram cookie med sjokoladebiter = 150 kcal.
37 gram cookie med sjokoladebiter = 150 kcal.

Hun tror mange menn lettere kan la seg overtales til endring, når de får fakta på bordet.

– Menn vil ofte bare ha kunnskapen, vite hvorfor de skal gjøre noe og involverer ikke så mye følelser. Kvinner er annerledes og snakker om trøstemat og kosemat, tror Roede.

Det er også kosematen som er den tøffeste å stå imot, når partneren ikke har det samme ønsket om å leve sunt.

– Ved de store måltidene så går det an å spise litt mindre porsjoner, øke inntaket av grønnsaker og kutte litt ned på sausen, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. For ikke å bli fristet til utskeielser på kvelder og i helger, tror eksperten det er lurt å snakke med partneren om hvilke endringer du ønsker.

306 gram bakt eple med kanel = 150 kcal. Kunnskap om kalorier og porsjoner er viktig for å lykkes med vektnedgang.
306 gram bakt eple med kanel = 150 kcal. Kunnskap om kalorier og porsjoner er viktig for å lykkes med vektnedgang. Foto: Jan Petter Lynau / VG

– Fortell hvilke mål du har og spør konkret hva han eller hun kan tenke seg å være med på å endre. Fortell hvorfor dette er viktig for deg, råder Skarpaas Ramm.

Økt matglede

– Hva skal vi ha til middag?

Hans-Kristian, den mellomste av de tre sønnene i huset har kommet hjem fra skolen og svinger innom kjøkkenet.

– Det blir svinefilet med ovnsstekte poteter og grønnsaker, svarer Vera. Både hun og Kjetil er glad i å lage mat og kan gjerne stå flere timer over grytene når de har mulighet.

– Matgleden har økt etter at vi begynte å leve sunnere, for nå må vi være ekstra kreative og finne mat som både smaker godt og er bra for kroppen. Hvis ikke maten er god, vil man aldri klare å leve med endringer over tid, tror Kjetil.

De to koser seg fortsatt med sjokolade, hver eneste dag, men de nøyer seg med en liten rute. Potetgull er byttet ut med lett-popcorn.

– Vi spiser i grunnen det aller meste, vi har bare gjort noen smarte endringer og vi lager all mat fra bunnen av. Når man trener så mye som vi gjør nå, er det også rom for kos, sier Vera.

Kjetil nikker.

– Mange menn tror nok sunnhet handler om å leve helt nazi. Slik er det ikke, i alle fall ikke når man gir seg selv tid til å gå ned i vekt. Da blir du ikke lei, du gleder deg fortsatt til helgen og det gjør det lettere å komme gjennom ukedagene også.

Vera har tidligere slanket seg på egenhånd. Hver gang hun har gått ned, har kiloene sneket seg sakte men sikkert tilbake. Nå tror hun det blir annerledes.

– Det har vært mye lettere denne gangen. Og nå passer vi jo litt på hverandre også. Jeg hadde helt klart reagert om Kjetil satt og dyttet i seg en pose peanøtter på en vanlig mandagskveld og vise versa.

Slik sikrer du deg støtte på hjemmebane

  • Vær et forbilde
Gjør familiematen litt sunnere med små grep, råder Anette Skarpaas Ramm. For eksempel kan du øke andelen grønnsaker og velge tomatbasert saus fremfor fløtesaus.
Gjør familiematen litt sunnere med små grep, råder Anette Skarpaas Ramm. For eksempel kan du øke andelen grønnsaker og velge tomatbasert saus fremfor fløtesaus. Foto: Mona Kristi Langset / VG

Vis hva du gjør og snakk positivt om de endringene du gjør, uten å være ekstrem eller pågående.

– Du trenger for eksempel ikke bare å lage spinatsalat og linsesuppe den første uken du setter i gang. Vis heller at du kan lage god, fristende, mat, som også er sunn. Fortell om de positive opplevelsene du får når du legger om livsstilen. Veldig mye kan skje ved å være et godt forbilde, men man kan aldri tvinge motivasjon på et annet menneske, tror klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

  • Be om hjelp

– Hold fokus på deg selv, men fortell partneren din at du vil endre livsstil og at du ønsker at han støtter deg i valgene dine. Når du ber om støtte og hjelp, så skal det godt gjøres å si nei til, sier Jeanette Roede.

Vær konkret på utfordringer og forslag til endring.

– Dersom mannen din ikke vil kutte ned på godteri og snacks, be han om å spise det på tider hvor dere ikke spiser sammen, foreslår Jeanette Roede.

  • Små drypp.

Mange trenger bare mer kunnskap for å ta sunnere valg.

Hva med en appelsin til dessert? Be partneren din om å komme med innspill til sunn snacks og en sunn middagsplan for uken, råder Jeanette Roede.
Hva med en appelsin til dessert? Be partneren din om å komme med innspill til sunn snacks og en sunn middagsplan for uken, råder Jeanette Roede. Foto: Jan Petter Lynau / VG

– Er det sant, kan jeg spise minst en hel ananas på en muffins? Må jeg virkelig gå tre runder rundt Sognsvann for å forbrenne tre boller? Gi partneren din slike små drypp og aha-opplevelser, gjerne ved å sammenlikne to ting opp mot hverandre. Slik kan de bli mer mottagelig for å endre livsstil, råder Jeanette Roede.

  • Bestem menyen sammen

– Middagen er ofte det hovedmåltidet som kan gi størst utfordringer for en som forsøker å gå ned i vekt, sier Anette Skarpaas Ramm.

Å være enig om hva man skal sette på menyen, å ha en plan, kan derfor være smart.

– Be partneren din om å komme med forslag til sunne retter som han eller hun kan tenke seg å spise mer av. Legg litt ansvar på den parten som er minst motivert for å gjøre en endring.

  • Finn treningsglede sammen

– Finn en aktivitet som dere begge liker, som dere synes er gøy og lag faste avtaler på å være i aktivitet sammen, råder treningsekspert Christina Støle Therkildsen.

At den ene parten er i bedre form enn den andre, har ingenting å si.

– Dersom dere for eksempel vil jogge sammen, men en er i bedre form, så kan den som har mest å gi, løpe intervaller i motbakkene, slik at pulsen stiger, foreslår Støle Therkildsen.

Ballidretter som tennis og squash er kjempefin trening og man trenger bare å være to for å få det til. Også styrketrening er fint å trene sammen.

Med slynger trener du styrke for hele kroppen. Få med partneren på en ny treningsform! Push-ups vist av Christina Støle Therkildsen.
Med slynger trener du styrke for hele kroppen. Få med partneren på en ny treningsform! Push-ups vist av Christina Støle Therkildsen. Foto: Nils Bjåland / VG

– Lag et program der dere bruker egen kroppsvekt, fremfor manualer. Det kan utføres hvor som helst og når man jobber med egen kroppsvekt, utliknes styrkeforskjeller naturlig.

  • Lag små konkurranser.

– Hjemme hos oss har vi en liten konkurranse gående om å klare et visst antall push ups i løpet av en dag. Når jeg ser at samboeren min legger seg ned og tar push ups mens potetene koker, så er veien kort til at jeg gjør det samme. Det skaper en positiv konkurranseånd, lover Anette Skarpaas Ramm.

  • Allier dere

Sliter du med å få partneren til å holde faste treningsavtaler?

– Allier dere med et vennepar slik at forpliktelsen blir større og strekker seg utenfor husets fire vegger, råder Christina Støle Therkildsen.

– Når du vet at andre forventer at du møter opp til en fast avtale, så skal det mer til for å trekke seg. Lag avtale med et par gode venner. Blir gruppen for stor, er det lettere å gjemme seg unna, tror eksperten.

  • Omvendt psykologi

Hvis partneren din sier at han ikke orker å trene, at han er for sliten og har altfor mye å gjøre, så gi støtte i motstanden.

– Ikke prøv å snu dem, det virker bare mot sin hensikt, sier Jeanette Roede.

Omvendt psykologi funker nemlig ikke bare på barn, det virker på voksne også.

– Si for eksempel «Tenk, du har ikke et eneste pustehull i kalenderen, klart du må slappe av og kose deg. Tenk å ha det så tettpakket». Da er sjansen større for at partneren selv snur og blir mulighetsorientert på egne vegne, tror Roede.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Se slankere ut med hold-in

Slik blir du lurt til å spise mer

Gå deg slank

Deilige lavkalori-høstgryter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her