Norges fremste eksperter om forbrenning: 20 fete myter - 20 svar

Publisert: 2012-10-12 15:43

Er det smart å trene på tom mage? Forbrenner du mer fett når du løper i varmt vær? Øker hyppige måltider forbrenningen? To av landets fremste eksperter på området, professorene Truls Raastad og Jostein Hallén ved Norges Idrettshøgskole gir deg svarene.

FORBRENNING - ETT FETT? Det er det totale energiforbruket under treningsøkten som avgjør, sier professorene Truls Raastad (t.v.) og Jostein Hallen ved Norges Idrettshøyskole.

Robert S. Eik / VG

Magnar Kirknes

1) Du må spise frokost for å «sette i gang forbrenningen».

Svar: NEI

 • Forbrenningen går sin gang uavhengig av tid på døgnet, men jo lenger det er siden et måltid, jo lavere blir forbrenningen.

2) Når du slanker deg ved å spise mindre, venner kroppen seg til å forbrenne færre kalorier.

Svar: JA

 • Men hvor mye den går ned avhenger av hvor mye metabolsk aktivt vev (i hovedsak muskler) du slanker vekk og hvor raskt du går ned i vekt. Når du veier mindre går hvileforbrenningen ned, og den forblir lavere hvis vekten ikke går opp igjen.


Les også: Så mye kan du skeie ut i helgen

Henning Carr Ekroll

3) Det er dumt å spise mye før man legger seg siden kroppen forbrenner mindre om natten.

Svar: NEI

 • Det er hvor mye man spiser, ikke når man spiser, som har betydning for energibalansen. Men spising på kvelden kan gi dårligere søvn.

4) Forbrenningen er veldig ulik fra person til person.

Svar: NEI

 • Hvileforbrenningen varierer, men ikke veldig mye. Det er kroppsstørrelsen, og i hovedsak muskelmassen, som bestemmer hvileforbrenningen til en person. Den største variasjonen i forbrenningen skyldes variasjon i hvor fysisk aktiv man er.

Trond Solberg / VG

5) Styrketrening øker forbrenningen.

Svar: JA

 • All trening øker forbrenningen, men du forbrenner faktisk mye mer energi ved en løpetur enn det du gjør under en styrketreningsøkt. Men økt muskelmasse, som følge av en lengre periode med styrketrening, gir en liten økning i hvileforbrenningen.

Sara Johannessen / VG

6) Kaffe før en joggetur øker forbrenningen under økten.

Svar: NEI

 • Det finnes ikke resultater som underbygger dette. Det skal dog ikke helt utelukkes at det er sant, men virkningen er i så fall så liten at du vil forbrenne mer ved å gjøre joggeturen to minutter lengre.

Jan Ovind / VG

7) Jeg forbrenner mer når jeg løper i solsteiken.

Svar: NEI

 • Hovedeffekten av varmen vil nok være at intensiteten på økten vil bli redusert og dermed reduseres energiforbruket, selv om det går litt energi med til å kvitte seg med den ekstra varmen.


Les også: Bli glad i å løpe

8) Trening med lav intensitet gir høyere fettforbrenning.

Svar: JA og NEI

 • Du forbrenner mest fett ved rundt 65 prosent av ditt maksimale oksygenopptak (tilsvarende en jevn fart på ca. 70-75 prosent av maks puls) Og under intervalltrening forbrennes det i prinsippet ikke noe fett under selve dragene, sånn sett er påstanden riktig. Men ubrukte karbohydrater vil bli omdannet til fett. Så det viktigste er den totale energibruken under treningsøkten; ikke om man forbrenner fett eller karbohydrater.

Magnar Kirknes / VG

9) Kroppen trenger karbohydrater.

Svar: NEI

 • Rent medisinsk gjør den ikke det, men for blodsukkerets del er det smart, og skal man trene må man ha karbohydrater tilgjengelig i muskulaturen.

10) Lavkarbo om kvelden er smart.

Svar: NEI

 • Ikke hvis du skal trene. Lavkarbo er ikke fornuftig ved fysisk aktivitet. Men siden de fleste spiser nok karbohydrater, spesielt for mye sukker, gjør det ingen ting at inntaket av sukkerholdige matvarer reduseres på kveldstid.


Les også: 13 enkle måter å spise sunnere på

Magnar Kirknes / VG

11) Chili og andre sterke krydder øker forbrenningen.

Svar: NEI og TJA

 • Man tror riktignok de sterke krydderne øker forbrenningen fordi de setter i gang en svettereaksjon, men dette er like mye fordi krydderne «lurer oss» til å tro at vi har feber. Chili inneholder et stoff (capsaicin) som kan påvirke forbrenningen og i store doser har man sett effekter på rotter. Den effekten du får av å spise chili er imidlertid så minimal at det neppe gir noen vektreduksjon.

12) Du bruker like mye energi om du går eller løper 10 km.

Svar: NEI

 • Hvis man går i ganske normalt fart, ca. 4-6 km i timen, forbrenner du 30 prosent mindre energi enn om du løper. Men om du løper en mil vil energiforbruket være det samme, rundt 10 kcal/kg kroppsvekt, uavhengig hvor lang tid du bruker.

Werner Juvik

13) Ta badstu, da forbrenner du fett.

Svar: NEI

 • Når man sitter i badstu føler man at forbrenningen er høy. Sannheten er at så lenge man sitter stille varierer energiforbruket lite, selv om det til en viss grad påvirkes av omgivelsestemperaturer.

Les også: De 5 vanene som får deg ned i vekt og holder deg der

14) Kondisjonstrening på tom mage er best hvis du skal gå ned i vekt.

Svar: NEI

 • Skal man gå ned i vekt er systematisk spising minst like viktig som fysisk aktivitet. Å være i energiunderskudd (tom mage) når man trener skaper en ubalanse som ikke er fornuftig om man vil regulere vekten.

Espen Sjølingstad Hoen

15) Jo eldre du er, jo færre kalorier forbrenner du.

Svar: JA

 • Hvileforbrenningen avtar ved alder, men dette skyldes i stor grad redusert muskelmasse. Eldre som trener og beholder muskelmassen får mindre nedgang.

16) Hyppige små måltider øker forbrenningen.

Svar: JA og NEI

Forbrenningen øker hver gang man spiser, og for blodsukkeret er det mer fornuftig å spise fire enn to ganger om dagen. Hovedeffekten av å spise regelmessige måltider i forhold til å holde vekten er nok ikke relatert til forbrenningen, men sterkere knyttet til en bedre apetittregulering.

Les også: Spis dette før og etter trening

Karin Nøsterud / VG

17) Spising etter trening øker forbrenningen.

Svar: NEI og JA

 • Et måltid vil alltid øke forbrenningen enten det er etter en treningsøkt eller i hvile. Men de fleste vil ha lyst på mat etter en trening. Det er lurt å spise noe etter en treningsøkt fordi det starter restitusjonen raskere. Dette er spesielt viktig for de som trener mye. Men for forbrenningen totalt sett har det ingen betydning.

18) Når du spiser frokost stopper du fettforbrenningen som kom i gang i løpet av natten.

Svar: JA

 • Kroppen vil alltid først forbrenne det som er enklest, det vil si de siste karbohydratene. Men det er likevel ikke slik at fettforbrenningen er bedre enn karbo-forbrenning. Det er totalen som er viktigst, og hvor mye du spiser i løpet av en dag.


Les også: Disse 5 øvelsene gir maks utbytte

Mattis Sandblad / VG

19) Når du trener mage forbrenner du magefettet.

Svar: NEI

 • Det er ikke mulig å punktslanke seg. Sterke magemuskler bra, men isolert trening av bukmuskler er en dårlig måte å forbrenne kalorier på.

20) Stress reduserer forbrenningen.

Svar: NEI

 • Den psykologiske faktoren påvirker i liten grad forbrenningen. Men hva stresset gjør med deg har betydning. Akuttstress som gjør deg aktiv øker forbrenning, motsatt hvis du sitter i sofaen og trøstespiser av stress legger du på deg.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen. Vi understreker at man må være fylt 18 år for å kjøpe medlemskap i Vektklubb.no.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her