Tren bort korsryggsmertene
Smerter i korsryggen hindrer mange overvektige fra å trene. Men fysisk aktivitet er anbefalt ved korsryggsmerter, og er i seg selv er et viktig tiltak for behandling av muskel- og skjelettlidelser.
Kjenner du deg øm, stiv og verkende i musklene etter å ha trent, så er det helt normalt og du trenger ikke bekymre deg.
STØL OG AKTIV: Lett aktivitet er å anbefale når du er støl. - Det er ingen grunn til å ta pause fra trening når du er støl, sier treningsekspert Anne Mette Rustaden. Her i ballek med Elisabeth Solbakken (t.h.).
Foto: Trond Sørås
- Tvert i mot kan du se på stølhet som et positivt tegn på at du har trent godt, brukt nye muskelgrupper, eller brukt kroppen og musklene annerledes en før, sier fysioterapeut og treningsekspert i Vektklubb.no, Anne Mette Rustaden.
Når vi trener og bruker muskler, blir det av naturlige årsaker små rift i muskelfibrene. Det er disse riftene som gir følelsen ”å være støl”. Mange opplever å bli mer og mer støl etter noen dager.
- Det er helt vanlig at stølheten når sin topp på dag to etter man har trent, bekrefter fysioterapeuten.
Stølhet kan være plagsomt, men du trenger ikke ta pause fra treningen av den grunn.
Selv om du er så støl i bena at du knapt klarer å gå i trapper, er det ikke noe i veien for eksempelvis å trene styrke på overkroppen. Her trener Rustaden overarmene.
Foto: Frode Hansen
- Finn heller på noe annet å gjøre som ikke involverer de støle musklene på samme måte, sier Rustaden, som er lærer og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole.
- Er det noe du kan gjøre når du er støl og musklene verker?
- Du tenger vanligvis ikke foreta deg noe spesielt, du må bare ta tiden til hjelp, sier Rustaden.
Stølhet kan opptre på ulike måter, men går alltid over av seg selv. Lett kondisjonstrening oppleves ikke så ille, og er bare positivt selv om musklene verker.
Les også: Slik blir du kvitt treningsskrekken
- Hvil gjerne de delene av kroppen som gjør vondt, men se muligheten for å holde deg i normal fysisk aktivitet, og start gjerne rolig, råder fysioterapeuten.
Med fysisk aktivitet menes aktivitet der du bruker store bevegelser og muskelgrupper, slik at du bli varm, svett og lett andpusten. Å gå en lang tur, gå med staver, svømme eller sykle lett, spille sandvolleyball, danse eller liknende, er å anbefale.
Det er ingen fysiske grunner til at du ved å la være å trene hardt eller bruke kroppen på nye måter, bør forsøke å unngå å bli støl.
- Tvert i mot, å variere treningen og å veksle mellom øvelsene, er med på å bygge opp formen og er fint for fremgangen, sier Rustaden.
Les også: Her får du six-packplanen
Eksplosiv trening, derimot, er trening du som utrent eller nybegynner med fordel kan vente med til du er bedre trent.
- Eksplosiv trening er for eksempel spenst, hurtighetstrening og tung styrketrening, forklarer Rustaden.
Er det lenge siden du har trent, er det også hensyn du kan ta for å unngå plagsom muskelverk.
- Start pent og forsiktig med lett kondisjonstrening cirka to ganger i uken. Etter hvert anbefaler jeg noen styrkeøvelser på de største muskelgruppene, for eksempel knebøy, nedtrekk, sittende roing og benkpress. Når denne treningen har blitt rutine, og man ønsker mer trening, kan man gradvis øke mengden noe, og eventuelt øke intensiteten, råder Rustaden.
Hvis gjentatt verking i musklene oppstår, er det grunn til å undersøke det nærmere.
- Har du verking og ubehag i muskler som ikke gir seg i løpet av en måned, kan det tenkes at du har betennelser. Da bør du vurdere å oppsøke lege eller fysioterapeut, råder Rustaden.
- Dette kan gi samme verkende ubehag som ved stølhet, men er ikke det samme, legger hun til.
TØY JEVNLIG: Du kan ikke tøye deg bort fra stølhet, men å gjøre tøyeøvelser ukentlig er viktig for å opprettholde god beveglighet i kroppen.
Foto: Mattis Sandblad
At tøying hjelper på stølhet er en myte.
- Å tøye ut etter en treningsøkt tar dessverre ikke bort følelsen av stølhet dagen etter. Det fungerer heller ikke å tøye bort muskelverk etter at det har oppstått. Du er likevel anbefalt å tøye jevnlig, helt to til tre ganger i uken på de viktigste muskelgruppene, for å opprettholde god bevegelighet i ledd
Les også: Slik tøyer du
God bevegelighet i leddene er viktig for å kunne utføre dagligdagse gjøremål, for å få trent mest mulig riktig, og for å ha god holdning.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Smerter i korsryggen hindrer mange overvektige fra å trene. Men fysisk aktivitet er anbefalt ved korsryggsmerter, og er i seg selv er et viktig tiltak for behandling av muskel- og skjelettlidelser.
Tøyer du ut etter trening med håp om å forebygge stiv muskulatur og støle bein? Du gjerne tøye, men du kan bli støl likevel.
Å droppe uttøyning er helt vanlig, men fører til at kroppen blir stivere med tiden.
Frykt for å få hjerteinfarkt, eller å forverre skader og «vondter», holder mange overvektige i sofaen. Andre er rett og slett redde for å bli slitne.
Det er lett å la seg rive med når man først skal begynne å trene. Pass på, for intens og lite variert trening kan slite ut kroppen og føre til belastningsskader.
Hva er riktig? Hva er feil? Mytene om trening er mange. Svarene gir professor Truls Raastad og forsker Gøran Paulsen ved Norges idrettshøgskole.