Gode råd for hvordan du skal klare å trene i varmen.

Slik takler du trening i varmen

Publisert: 2023-06-07 22:18

Her er tipsene for å gjennomføre korte økter i varmen, når alt annet enn trening frister.

Solen steker og endelig er det skikkelig sommervarme! På slike dager kan terskelen være høy for å dra på seg treningstøy og svette enda mer.

Løping og trening ute, til og med gåturer, kan bli et strev når temperaturen er høy. Sleng på høyere luftfuktighet også, så kan treningsopplevelsen bli enda verre om du ikke «timer» økten riktig eller tar smarte hensyn.

– Det finnes enkle råd slik at du slipper å pådra deg heteslag når du er i aktivitet i varmen, sier tidligere treningsekspert i Vektklubb, Roger Holmedal.

Fem enkle tips: Slik unngår du vektoppgang i sommer

Roger Holmedal.

Intensitet: Trenger ikke dra på

Er du vant til å trene regelmessig og har gjort dette over tid, kjenner du gjerne kroppen din godt.

– Da har du god kontroll på hva som er trening innenfor komfortsonen og når du pusher deg selv litt ekstra, selv i varmen, sier Holmedal.

Har du derimot lite treningserfaring, er nybegynner eller har hatt en pause fra treningsrutinene, kan du gjøre klokt i trene rolig, særlig hvis du går, jogger, sykler eller deltar på gruppetimer.

– Legg lista lavere når det er varmt, råder treningseksperten.

Stekende sol og varme temperaturer er absolutt faktorer som påvirker deg.

– Det er lurt å ha respekt for varmen og holde seg på den trygge siden av hva man får til, så tren med litt lavere intensitet enn du er kapabel til, sier Holmedal.

Man må ikke pushe seg til maks for å få treningseffekt. Det er faktisk slik at all bevegelse teller.

Husk vannflasken!

Drikk vann: Før du blir tørst

Å få i seg nok vann er ekstra viktig i varmen da væsketapet er større.

– Mange er flinke til å drikke nok vann underveis i en treningsøkt og er nesten helt avhengig av vannflasken, men det er faktisk viktigere at du har drukket nok i timene før treningsøkten slik at du ikke starter med væskeunderskudd, sier Holmedal.

Trener du på morgenen trenger du antagelig påfyll av vann etter natten. Trener du på ettermiddagen eller kvelden, sørg for å drikke vann gjennom hele dagen.

SUP og yoga: Slik holder Anki formen i sommer

– Typiske tegn på at du har drukket for lite kan være svimmelhet og/eller hodepine. Drikk derfor før du blir tørst, sier Holmedal.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Timing: Unngå å trene midt på dagen

– Gå, jogg eller sykle tidlig på morgenen, helst før solen står høyt på himmelen, eller på ettermiddagen når solen ikke er så sterk lenger.

Det er enda viktigere i sydligere strøk hvor det er varmere enn i Norge. Løp gjerne med caps eller et annet hodeplagg slik at du beskytter hodet for solen.

– Om du er redd for lite søvn kan du dra lærdom av våre spanske venner og deres siesta; bytt en time ekstra søvn om morgenen med en time søvn midt på dagen når sola steker som mest, tipser Holmedal.

SOLPAUSE: Ta treningen inne når du trenger å kjøles ned.

Tren innendørs

Etter mye tid ute i sol og varme kan det være godt med et avbrekk og komme seg inn i skyggen.

– Både her hjemme og på ferie i sydlige strøk vil de fleste treningssenter ha god aircondition, hvor du kan trene i sval temperatur, sier Holmedal.

Personlig trener: Den beste styrkeøvelsen i sommer

– Flere treningssenter tilbyr drop-in trening, så om du er på et feriested i Norge vil det sikkert være en mulighet i nærheten for å ta seg en treningsøkt.

Hete tips i heten:

  • Ta en kald dusj: Start løpeturen med avkjøling, i form av å stikke hodet inn i dusjen eller ha kaldt vann over hodet. Slik har du litt kaldt vann dryppende ned fra hodet i hele starten av turen. Passer nok best for de virkelige varme dagene. Trenger du mer av samme medisin tar du med deg en liten flaske kaldt vann, slik kan du helle litt kaldt vann over hode ved behov underveis.
  • Kortere økter: Har du mulighet å dele opp treningen din kan dette være en super løsning. Bytt en lengre økt med flere små som for eksempel en 15 minutter gå- eller joggetur på morgenen, noen styrkeøvelser utover dagen og litt bevegelsestrening eller yoga på kvelden. Ikke gjør det avansert, all bevegelse er god bevegelse!
  • Riktig treningstøy: Det finnes tekstiler som både hjelper å holde deg avkjølt og transporterer svette effektivt bort fra kroppen. Dette kan gi en bedre opplevelse. Velg da også lyse farger. Dette trenger ikke være kostbart og det finnes et hav av leverandører som tilbyr slikt tøy, dette kan gjøre en stor forskjell for opplevelsen av treningsøkten. Det kan også være lurt å unngå bomullssokker i joggeskoene hvis du skal gå langt.

Artikkelen ble første gang publisert 27. juni 2018, og er oppdatert 7. juni 2023.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her