Turgåing er på topp blant aktivitetene nordmenn vil gjøre mer av i året som kommer, viser en fersk Ipsos-undersøkelse.

Flere vil gå mer tur fremfor å trene mer på treningssenter

Publisert: 2019-12-29 16:47

Å gå tur er den treningsformen flest nordmenn ønsker å gjøre mer av i året som kommer.

65 prosent ønsker å bli mer fysisk aktive i 2020. Det viser undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos, på vegne av fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv, opplyser de i en pressemelding.

Turer til fots eller på ski er den aller mest foretrukne aktiviteten. Hele 63 prosent oppgir at de ønsker å gjøre mer av dette.

– Tallene overrasker meg ikke. Å gå på tur er lavterskel, gratis, og gir så mye utover det at man kommer i form, så det er ikke rart det er nordmenns foretrukne treningsaktivitet i året som kommer, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Les også: Seks enkle tips for å komme over dørstokkmila

Også i Vektklubb er aktiviteten «gå» den desidert mest loggførte treningsformen blant medlemmene.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Å gå gjør godt

Vi spurte Vektklubbs følgere på Instagram om de helst vil trene mer på treningssenter eller gå mer tur i året som kommer. Tydelig tale: Flest vil gå mer tur.

Kristine Aakerøie (22) fra Tynset synes det er godt å komme seg ut i frisk luft når dagene fylles opp med skole og jobb.

– Jeg føler at terskelen er lavere for å gå en tur enn å komme seg på treningssenter, pluss at man kan bestemme selv hvor man skal gå og se noe annet enn treningssenterets fire vegger, forteller hun.

Prøv også: Sirkeltrening i stua - ferdig på 10 minutter!

Beate Sagen (33) fra Iveland sier helst «ja takk, begge deler». Noen dager passer det best med en økt på treningssenter enn en tur, og andre dager omvendt.

– Begge deler gir meg en god følelse, og det er det som i bunn og grunn betyr noe, forteller hun Vektklubb.

Går for helsen

– Jeg liker meg best ute fremfor på treningssenter, forteller Lillian Paulsen (49). Hun opplever at trening hjelper mot noe av smertene fra Fibromyalgi og for å holde vekten.

– Å gå tur er virkelig fantastisk for både kropp og sjel, synes Silvia Grotle (29) fra Førde.

Hun har gått en times tur hver dag i julen og romjulen.

Ifølge Helsenorge.no (Helsedirektoratet) ønsker mange nordmenn å bli mer aktive, men opplever at det er tungt å komme i gang med treningen. Da kan det være lettere å begynne med gåturer fremfor å melde seg inn på et treningssenter.

Øker forbrenningen

– Å gå tur er en lavterskelaktivitet som har vist seg å være helsefremmende og bra for både hjertet, blodtrykket, musklulaturen og skjelettet. Man kommer seg også ut i naturen, noe som kan redusere stress og gjøre at man føler seg bedre, forteller treningsekspert Jørgen Holmemo.

Han er personlig trener med mastergrad i idrettsvitenskap med fordypning i coaching og psykologi. Holmemo påpeker også at turgåing er ypperlig for personer som vil ned i vekt.

– Man forbrenner langt mer kalorier når man går tur enn når man sitter stille. Selv en spasertur på 20–40 minutter på kvelden kan ha god effekt på det totale energiforbruket, sier han.

Les også: Kostholdet er viktigere enn trening for å gå ned i vekt

Treningsekspert Trine Bækkevar Semb tar heller på seg en sekk og går til butikken fremfor å kjøre bil.

Start i det små

Ønsker du selv å komme i gang med trening, aktivitet, gåturer eller bare å bevege deg mer, er det ikke så mye som skal til.

– Første tur kan fint være på kun ti minutter. Begynn kort og lett og forleng tur på tur, tipser treningsekspert og blogger Trine Bækkevar Semb bak Trines Treningsglede.

– Det er så gode følelser som venter der ute. Kom deg ut å gå, jogge eller gli på ski, du angrer heller aldri etterpå. Og formen kommer, lover Semb.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her