ALT TELLER: Hopp rett inn i treningsklærne når du kommer hjem fra jobb. Det verste for motivasjonen er når sofaen har fått et godt grep om gluteusmuskelen. Hvis du klarer å holde deg unna sofaen, slik at du slipper å ta kampen mot egen viljestyrke, blir det kanskje litt lettere å komme seg ut på en kort gåtur eller joggetur?

Slik finner du energi til å trene selv om du er sliten og trøtt

Publisert: 2015-11-21 16:11

Det aller første du bør gjøre er å senke listen for hva du kaller trening. Du trenger ikke dryppe av svette, hive etter pusten eller ta titalls «burpees» for å kalle det en treningsøkt. Her er tipsene som hjelper deg over dørstokkmila

Vektklubbs treningsekspert Anne Mette Rustaden.

Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det ofte fristende å bli sittende i sofakroken. Korte dager, kulde, mørketid og ikke minst juleforberedelser og julekos resulterer gjerne i altfor mange stillesittende timer, og derav tretthet, mindre overskudd, dårligere fysisk form og på sikt vektoppgang.

Det kan være helt ok å senke kravene til seg selv, dersom du vet at det blir hektisk og vanskelig med prioriteringer, men forsøk å få til noe. «Noe» er veldig mye bedre enn ingenting.

Her kommer noen konkrete forslag på hvordan du kan holde koken, til tross for mørkere tider og julestria.

1. Lag en avtale med deg selv, og finn faste dager hvor du skal trene, evt hvor mange treningsøkter du ønsker å gjennomføre før utgangen av året. Bestem deg også for en kalorifri belønning når målet er nådd, selv om den beste belønningen vil være mer overskudd og energi i hverdagen.

2. Forkast unnskyldningen om at du er for sliten og trøtt til å trene. Husk at trening og fysisk aktivitet hjelper mot tretthet og lite energi, ergo holder ikke dette argumentet. Er du sliten i hodet, kan du bruke treningen som din egentid. Kom deg gjerne ut i frisk luft og la tankene fly, trolig vil noen brikker også falle på plass. Ta deg gjerne en rask gåtur i lunsjen, det kan gi overraskende avkastning resten av arbeidsdagen. Vet du at energien din daler utover ettermiddagen og at sofaen roper etter deg? Ja, da sørger du for å ha gjort ferdig din planlagte aktivitet tidligere på dagen.

Å gå er den enkleste og en av de beste aktivitetene du kan gjøre. Bare snør på deg skoene og kom deg ut i frisk luft!

3. Finn aktiviteter som er lett tilgjengelige , det er ofte ikke så mye som skal til. Hverdagsmosjonen betyr så utrolig mye mer enn vi ofte tror, og er egentlig vårt hemmelige våpen. Det er ikke nødvendigvis antallet timer på step-maskinen som er avgjørende, men hvor mye du beveger deg i forhold til antallet timer stillesittende. Kan du gå til og fra jobb og aktiviteter? Gå av tog/buss noen holdeplasser før du må? Kan du avtale en gåtur med en venninne i stedet for cafèbesøk? Kan du trene rett etter jobb? Kan du stå og jobbe? Kan du gjøre husarbeidet selv, og se på det som aktivitet? Kan du investere i enkelt hjemmetreningsutstyr? Mulighetene er mange, finn dem!

4. Dørstokkmila er alltid lengst , så ikke gruble over om du skal ut, bare gjør det. Ta gjerne på deg treningstøyet med en gang du kommer hjem, så er du i alle fall ferdig skiftet.

MORSOMMERE SAMMEN: Camilla Lorentzen (t.h.) bak instakontoen @camillalor liker å gjøre treningen til en sosial arena.

5. Allier deg gjerne med en treningspartner. Ha faste avtaler med andre, slik at dere kan dra hverandre ut når det trengs. I mørketiden er det ofte mye hyggeligere å trene sammen med andre, og det blir vanskeligere å droppe ut om du har en avtale.

Å komme seg ut i skog og mark med familien er noe av det beste  Vektklubbmedlem Trude Årdal fra Suldal, vet. Her med datteren på 1 år i bæremeis.

6. Bruk helgedagene til uteaktivitet; sørg for å være ute på tur eller trening når du har fri. Gjerne hele familien eller en vennegjeng. Kanskje du kan dra i gang en ny sosial happening hver søndag kl 12?

7. Finn motivasjon i duppedingser; man trenger absolutt ikke duppedingser eller annet utstyr for å bli mer aktiv, men noen synes dette er motiverende, og da bør man benytte seg av det. Kjøp først og fremst en god hodelykt, og søk litt rundt etter gode apper eller andre tekniske motivasjonskilder. Det fins masse på markedet, og du vet selv hva du motiveres av. Invester også i en god refleksvest!

8. Bli bevisst dine begrensninger, og finn løsninger! Funksjonshindre eller smerter/plager kan gjøre det mer utfordrende, men det fins så og si alltid løsninger. Snakk med legen din, søk alternativer og involver folk rundt deg i større grad, slik at kunnskap og erfaringer utveksles. Å bli bedre kjent med sine egne begrensninger kan i mange sammenhenger øke bevisstheten og dermed også mulighetene.

RYGGSMERTER: Ta hensyn til vondter, men ikke la det begrense all bevegelse. Det er ofte verre å være inaktiv enn å være i bevegelse når man har vondt i ryggen.

9. Bruk stuegulvet. Om utetrening ikke er aktuelt, kan stuegulvet brukes til så mangt. Sett på litt fengende musikk og gjør noen øvelser for både kondisjon og styrke. Gode styrkeøvelser kan være knebøy, steg opp på stol, push-ups, firfotstående diagonalstrekk, utfall, burpees, sit-ups varianter og plankevarianter. Gode forslag på kondisjonsøvelser er trappegang, hoppetau, opphopp (gjerne ned i mageliggende), diverse aerobictrinn, opp og ned på step osv osv.

10. Ta julevasken selv! Å rydde, vaske, fikse og skrubbe til jul er en god form for fysisk aktivitet. Ta alle gjøremålene med et smil, og se på det som en god investering i funksjonell aktivitet.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Fant veien ut av den sykelige fitness-boblen

Derfor kan #fitspiration ha motsatt effekt

5 ubrukelige øvelser du bør droppe med det samme

Ta søndagsturen tilbake!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her