5 ferieaktiviteter som holder deg i form
Hold deg sprek i sommer og gjør det gøy å forbrenne kalorier. Her er sommeraktivitetene som holder feriekiloene unna.
– Hvis du har spilt en runde, så ender du fort opp med å gå noen kilometer, sier frisbeegolf-eksperten Sune Wentzel. Hybrid-sporten er en fin måte å bruke hele kroppen på, mener han.
– Det er mye eksplosivitet i å kaste en frisbee, og du bruker hele kroppen. Det er allikevel fysisk lave krav for å drive med aktiviteten.
Sune Wentzel har flere verdensmestertitler i frisbee og driver med sporten frisbeegolf, som det populært kalles. På daglig basis veileder og hjelper han kommuner som vil lage parker for sporten. I løpet av de siste årene har populariteten vokst enormt.
– Det er definitivt en av verdens mest voksende idretter. Jeg vet ikke hvordan man skal måle det, men her i Norge har det vært ekstremt, sier han.
Wentzel forteller at i Norge har vi nå passert 160 baner, og det fortsetter bare å vokse.
Hvorfor er det så populært?
– Fordi alle kan være med på det! Så lenge de kommer seg rundt i løypa går det fint.
Hvis du trenger et alternativ til vanlige gåturer, fjellturer eller trenger å få beveget deg mer, er frisbeegolf perfekt! Wentzel mener det i tillegg passer perfekt for familier med tenåringsbarn som tidligere har vært aktiv.
Hvis du ikke har hørt om idretten før, så er du nok ikke alene.
– Det er litt i idrettens natur. Den har vokst fullstendig under radaren, forklarer Wentzel.
– Det er deilig å gå her ute i marka i "kollen", og så er det jo gøy å kaste. Sammen er det en god kombinasjon, forklarer Morten Amundrød Gudmundsen.
Han er en av fire i en kompisgjeng som har startet å spille discgolf, eller frisbeegolf som det gjerne blir kalt. Alle i gjengen prøvde det for første gang i fjor, men har allerede gjort det flere ganger hittil i år.
(Saken fortsetter etter bildet)
Det blir fort mange kast i en skogfylt bane som Holmenkollen, og kompisene forteller at de bruker mellom tre og fem kast før de når kurven.
– Du kjenner jo at du jobber litt, sier Gudmundsen.
Dette er ikke den første banen de spiller på. Ekeberg og Sinsen (Muselunden) har også blitt besøkt. De mener det ikke nødvendigvis er trangt om plassen i Holmenkollen, men det avhenger av hvilke dager du er der.
– På en søndag formiddag treffer du nok litt «kø», men det må man tåle, sier Gudmundsen.
Spillerne bruker en vanlig frisbee eller en som er tilpasset til bruken. Det kan spilles alene eller med flere. Registrer hvor mange kast du bruker fra første kast til du har fått frisbeen i kurven. Underveis skal du kaste fra der frisbeen havnet, som i golf eller minigolf. Regler og hvordan du holder styr på poengsummen står ofte som oppslag på banene.
Kompisgjengen synes det kan være litt vanskelig å spille, da det skal noen kast før du treffer kurven. De fortsetter å prøve, til tross!
– Det er en fin måte å treffes og konkurrere på. Vi er konkurransemennesker alle sammen, og hadde nok ikke kommet oss ut hvis vi ikke hadde notert poengene, sier Lars Ulvik Martinsen.
Gåturen kan bli lang, spesielt hvis du kaster frisbeen langt. De tipser andre nybegynnere om ikke å kjøpe grønn frisbee, av en enkel grunn:
– Når man er så dårlig som oss innebærer det litt mye leting, ler de.
Vennegjengen anbefaler i tillegg at man kjøper frisbeer som er laget til frisbeegolf. De mener at de «vanlige» er for lette og gjerne flyr med vinden.
Til tross for at det til nå finnes nesten 160 baner i landet, kan det fort bli litt trangt om plassen. Sporten har rett og slett blitt så populær at du kan ende opp med å vente en del, ifølge verdensmester Sune Wentzel.
– På en finværsdag kan det være at du må stå i kø.
Det skal derimot ikke være noen grunn til å bekymre seg, for flere baner kommer. Wentzel har sett en markant vekst, og bistår kommuner som vil legge opp tilbudet gratis for innbyggerne.
Det finnes mange forskjellige konkurranser du kan delta på hvis du blir bitt av basillen. Wentzel forteller at du kan delta både i Oslo, ved Mjøsa, på Vestlandet og Sørlandet.
– Antall baner har doblet seg på på fem år.
Han sier at det er vanlig med ukes-konkurranser hvor folk møter hverandre og konkurrerer i parkene.
Han beskriver vanskelighetsgraden på samme nivå som fotball. Alle kan spille det, men det krever mer innsats hvis du skal gjøre det på toppnivå.
De har flere baner både i Sverige og Finland, men Norge har en brattere økning over de siste årene. Han forklarer at det er enkelt å spille, men det er en bratt læringskurve. De fleste blir trigget av konkurransen etter en runde da de ser hvor lett det er å gjøre det bedre.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Hold deg sprek i sommer og gjør det gøy å forbrenne kalorier. Her er sommeraktivitetene som holder feriekiloene unna.
«Brakkesyke» og vårvær – mange klør etter å komme seg ut og rømmer gjerne til skogs eller en park. Men der er du ikke alene. Særlig Oslos innbyggere strømmer til marka. Her er rådene for en smittefri treningstur ute i det fri.
For Martin Svennæs (37) gjaldt det å moderere matmengdene for å gå ned i vekt. Han har også funnet treningsmetoden som funker for han, og er på god vei mot målet.
Henriette Ottesen (50) fra Oslo har alltid vært begeistret for trening og kropp. Hun har kjent hvordan trening bedrer kroppsbildet, men også medaljens bakside der et for stort fokus på utseende og kroppspress gjorde henne ulykkelig.
Trener du jevnt gjennom hele året kan du med fordel senke skuldrene noen uker i sommer. Er du derimot en som sjelden eller sporadisk svetter og blir andpusten bør du holde deg aktiv også i ferien. Her er treningsekspertenes beste tips!
Har du lyst til å gjennomføre et triatlon? Med litt planlegging og dedikasjon klarer alle å fullføre i hvert fall den korteste versjonen, mener ekspert.